Οικονομία

Αύξηση 8,2% για τις ελληνικές εξαγωγές το 2015 - Πρωτιά το ελαιόλαδο


Οι ελληνικές εξαγωγικές επιχειρήσεις απέδειξαν ότι μπορούν να τα καταφέρουν και στα δύσκολα, υπογραμμίζει σε ανακοίνωση του ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ).

Σύμφωνα με τα προσωρινά στατιστικά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, οι ελληνικές εξαγωγές (πλην καυσίμων) έκλεισαν με θετικό πρόσημο το 2015, σημειώνοντας αύξηση κατά 8,2% συγκριτικά με το 2014, μετά από μια τετραετία στασιμότητας, αναφέρει ο Σύνδεσμος και προσθέτει:

"Σε αξία υπολογίζονται σε 18,3 δις ευρώ. Η μεταβολή αυτή, σε συνδυασμό με την στασιμότητα στις εισαγωγές αγαθών (πλην καυσίμων), επέτρεψαν τη βελτίωση του εμπορικού ελλείμματος κατά 7,3% ή κατά 1,1 δις ευρώ.

Παρά την κάμψη του ρυθμού της ανόδου στις πωλήσεις μας στο εξωτερικό που παρατηρήθηκε μετά την επιβολή των κεφαλαιακών ελέγχων τον Ιούλιο 2015 (τον Οκτώβριο και Νοέμβριο 2015 οι εξαγωγές μας σε σχέση με ένα χρόνο πριν ήταν χαμηλότερες), τον Δεκέμβριο του 2015 η αύξηση των εξαγωγών της χώρας δείχνει να επανακάμπτει, με άνοδο κατά +2,7% συγκριτικά με τον Δεκέμβριο 2014. Αυτό τελικά οδήγησε σε συνολική αύξηση των εξαγωγών μας το 2015 σε σχέση με το 2014 κατά 8,2% (στα στοιχεία αυτά δεν περιλαμβάνεται το πετρέλαιο).

Το 2015 όλοι οι βασικοί κλάδοι, πλην των πρώτων υλών κατέγραψαν ανοδικές τάσεις συγκριτικά με το 2014. Εντυπωσιακή είναι η αύξηση στις εξαγωγές λιπών και ελαίων, με προϊόν αιχμής το ελαιόλαδο, καθώς η αύξηση σε αξία ανήλθε σε σχεδόν 500 εκατ. ευρώ και σε ποσοστιαία βάση ξεπέρασε το 120%, συγκριτικά με το 2014. Μάλιστα, οι εξαγωγές του κλάδου με την επίδοση του 2015, καταγράφουν ρεκόρ πενταετίας. 

Σε αξία εξίσου σημαντική είναι και η αύξηση εξαγωγών βιομηχανικών ειδών, η οποία ανήλθε σε 370 εκατ. ευρώ, καθώς των μηχανημάτων και υλικών μεταφορών (+14%). Οι υπόλοιποι κλάδοι που κινήθηκαν ανοδικά το 2015 ήταν τα ποτά και ο καπνός (+12%) και τα τρόφιμα & ζώα ζωντανά (+3,4%).

Το μείζον πρόβλημα παραμένει η ρευστότητα, η οποία έχει επιδεινωθεί δραστικά μετά την εφαρμογή των capital controls. Παρόλο που αυτά χαλαρώνουν, η οριστική άρση τους είναι αναγκαία συνθήκη για να επανέλθει η εμπιστοσύνη στο εσωτερικό και στο εξωτερικό της χώρας και μονόδρομος για να αρχίσει να αποκαθίσταται σταδιακά η ρευστότητα στις επιχειρήσεις.

Αρνητικά στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στο εσωτερικό της χώρας επιδρά σε κάθε περίπτωση η υπέρμετρη αύξηση της φορολογίας, αλλά και η μεταρρύθμιση στο ασφαλιστικό, που παρά το ότι είναι αναγκαία, εστιάζει κατεξοχήν σε εκτόξευση των εισφορών που θα κληθούν να καταβάλλουν οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες. Η υπερφορολόγηση, μέσα στην οποία συμπεριλαμβάνεται και η υπερβολικά μεγάλη αύξηση των εισφορών, έχει έντονα αντιαναπτυξιακό χαρακτήρα. 

Πέραν αυτού είναι και αναποτελεσματική, διότι θα οδηγήσει σε αύξηση της φοροδιαφυγής και εισφοροδιαφυγής, με αποτέλεσμα τα προσδοκούμενα έσοδα να μην επιτευχθούν και πιθανότατα να είναι χαμηλότερα από τα υφιστάμενα, αναγκάζοντας σε βάθος χρόνου την επιβολή περαιτέρω μέτρων. Επιπλέον, η κατάσταση αυτή έχει οδηγήσει σε κοινωνική αναστάτωση, η οποία επιδεινώνει ακόμα περισσότερο την άσχημη κατάσταση της χώρας μας, καθώς μεγάλο πλήθος κοινωνικών και επαγγελματικών ομάδων βρίσκεται στους δρόμους.

Όλα τα παραπάνω σε συνδυασμό με την έλλειψη εξαγωγικής στρατηγικής της ελληνικής παραγωγής λειτουργούν αρνητικά στη διατήρηση των παραγωγικών εξωστρεφών επιχειρήσεων στην Ελλάδα.