Αγορές

Αύξησε τα επιτόκια η ΕΚΤ – Και θα συνεχίσει


Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα επιβεβαίωσε τις εκτιμήσεις και τις πληροφορίες που την ήθελαν να αυξάνει κατά 50 μονάδες βάσης τα επιτόκιά της. Κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΕΚΤ αποφασίστηκε να γίνει νέα αύξηση κατά μισή ποσοστιαία μονάδα, την πέμπτη κατά σειρά από τον Ιούλιο του 2022 οπότε και ξεκίνησε ο ανοδικός κύκλος των επιτοκίων.

Αυτό που έχει εξέχουσα σημασία είναι πως στην ανακοίνωση που εξεδόθη από την Κεντρική Τράπεζα, καταγράφεται με σαφήνεια η πρόθεσή της να συνεχίζει στην ίδια ρότα της σφιχτής νομισματικής πολιτικής και τους επόμενους μήνες. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο ανακοινωθέν, η ΕΚΤ σκοπεύει να αυξήσει τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης ακόμα στην επόμενη συνεδρίαση για τη νομισματική πολιτική τον Μάρτιο και στη συνέχεια θα αξιολογήσει την πορεία που θα ακολουθήσει.

Μετά την νέα αύξηση το επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων από τις Τράπεζες διαμορφώνεται στο 2,5% και το βασικό επιτόκιο για πράξεις κύριας αναχρηματοδότησης φθάνει πλέον στο 3%, τα οποία είναι και τα υψηλότερα από το Νοέμβριο του 2008.

Η σημερινή κίνηση της ΕΚΤ είχε προαναγγελθεί από τον Δεκέμβριο όταν είχε ανακοινώσει ότι θα "συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια με σταθερό ρυθμό, μέχρι να βεβαιωθεί ότι ο πληθωρισμός επανέρχεται σε πτωτική τροχιά προς το 2%".

Μείωση του χαρτοφυλακίου APP

Στην ανακοίνωσή της, η ΕΚΤ, επαναλαμβάνει ότι από τον Μάρτιο θα αρχίσει η υλοποίηση της απόφασης που ελήφθη στη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου και προβλέπει μείωση των τίτλων που διακρατεί το Ευρωσύστημα στο πλαίσιο του προγράμματος αγοράς στοιχείων ενεργητικού (asset purchase programme – APP). Οι πωλήσεις των ομολόγων θα γίνονται με ρυθμό 15 δισ. ευρώ μηνιαίως και έως το τέλος Ιουνίου. Από κει και πέρα ρυθμός πώλησης των ομολόγων θα καθορισθεί από την πάροδο του χρόνου.

Επιπρόσθετα, σ’ ό,τι αφορά ο πρόγραμμα PEPP (αγορές ομολόγωn έκτακτης ανάγκης για την πανδημία), το Διοικητικό Συμβούλιο σκοπεύει να επανεπενδύει τα ποσά κεφαλαίου από την εξόφληση τίτλων που αποκτήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος κατά τη λήξη τους τουλάχιστον μέχρι το τέλος του 2024.

Επίσης για τα φθηνά δάνεια που χορηγήθηκαν στις τράπεζες προκειμένου να παράσχουν ρευστότητα στις οικονομίες τους κατά τη διάρκεια της πανδημίας (στοχευμένες πράξεις πιο μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης TLTROs), σύμφωνα με την ανακοίνωση, η ΕΚΤ θα αξιολογεί τακτικά τη συνεισφορά των TLTROs στην κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής.
 


 

Διαβαστε επισης