MEDSin

Αυξανόμενη συχνότητα κρουσμάτων ιλαράς και έλλειψη εμβολίων σε Ηλεία και Αχαΐα


Καμπανάκι κινδύνου κρούει η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πάτρας κα Άννα Μαστοράκου καθώς στην περιοχή Αχαΐας και Ηλείας διαπιστώνεται αυξανόμενη συχνότητα ανίχνευσης κρουσμάτων ιλαράς που αφορούν κυρίως πληθυσμούς Ρομά.

Μετά το θάνατο 17χρονου Ρομά που νοσηλευόταν στη ΜΕΘ του ΠΓΝΠ για εγκεφαλίτιδα από ιλαρά, η πρόεδρος του Συλλόγου ενημέρωσε το ΚΕΕΛΠΝΟ και εξέδωσε ανακοίνωση για τους πολίτες στο τι πρέπει να προσέχουν.

Μιλώντας στο sofokleousin.gr η κα Μαστοράκου τόνισε ότι μόνο το τελευταίο 3μηνο καταγράφηκαν 30 κρούσματα στην Αχαΐα και 44 στην Ηλεία. 

Δυστυχώς όπως λέει, ενώ τα Κέντρα Υγείας και όλοι οι αρμόδιοι φορείς κάνουν ότι είναι δυνατό, οι συγκεκριμένοι πληθυσμοί είναι απείθαρχοι και πάνω από όλα μετακινούμενοι. Πολλοί εξ αυτών έχουν απολέσει τα βιβλιάρια υγείας τους,  άλλοι δεν γνωρίζουν τι εμβόλια έχουν κάνει, άλλοι δεν θέλουν να κάνουν τα εμβόλια τους κ.λπ.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Πάτρας έχει  προσεγγίσει όλους τους Συλλόγους Πύργους και  Αμαλιάδας  κ.α. και τους φορείς και σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πατρών κάνει ότι μπορεί, μας λέει η κα Μαστοράκου. Όμως όπως συμπληρώνει, το ζητούμενο είναι να επιτευχθεί ένα «τείχος» προστασίας πάνω από 95%, διότι στις περιπτώσεις ιλαράς ο οργανισμός εξασθενεί σοβαρά και γι αυτό έχουμε θανάτους.

Όπως λέει η κα Μαστοράκου, νοσοκομείο του Ρίο  υπάρχουν 4 νοσηλευόμενοι αυτή τη στιγμή ενώ, η γιατρός που νοσηλευόταν σε σοβαρή κατάσταση στο νοσοκομείο του Πύργου έχει διαφύγει τον κίνδυνο.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Πάτρας συστήνει στον κόσμο να κάνουν πρώτα εξετάσεις ανοσίας και ο λόγος, είναι για να μη γίνουν περισσότερα εμβόλια από αυτά που μπορούν να διατεθούν αυτή τη στιγμή, γιατί υπάρχει πολύ μεγάλο ζήτημα έλλειψης εμβολίων. 

Προσοχή λοιπόν στα ακόλουθα μέτρα:

1. Οι γονείς πρέπει να απευθυνθούν σε παιδίατρο για την έναρξη (σε ηλικία 12μηνών) ή ολοκλήρωση του εμβολιασμού ιλαράς στα παιδιά τους. Επανάληψη θα γίνει σε 3 μήνες δηλαδή όταν το μωρό είναι 15 μηνών.

2. Όσα παιδιά έχουν κάνει την 1η δόση θα πρέπει να κάνουν τη 2η άμεσα.

3. Οι ενήλικες που έχουν γεννηθεί μετά το 1970 θα πρέπει να ελέγξουν εάν έχουν εμβολιασθεί πλήρως (αν έχουν κάνει δηλαδή και τις δύο δόσεις εμβολίων) για την ιλαρά, ώστε να προγραμματίσουν τον εμβολιασμό τους. Σε περίπτωση αμφιβολίας  επίπεδου ανοσίας, υπάρχει ειδική αιματολογική εξέταση ανίχνευσης αντισωμάτων ιλαράς.

4. Γιατροί και υγειονομικοί πρέπει άμεσα να ελεγχθούν και να εμβολιαστούν αν είναι απαραίτητο.

5. Σε περίπτωση εξανθηματικής εμπύρετης νόσου, θα πρέπει να απευθυνθούν άμεσα σε εξέταση από τον θεράποντα ιατρό τους.

6. Σε κοινόχρηστους χώρους να προβλέπεται ο κατάλληλος εξαερισμός και να αποφεύγονται συνθήκες συγχρωτισμού.

Ανθή Αγγελοπούλου