Αγορές

Αυξάνεται το ρίσκο, υποχωρούν οι μετοχές στο ΧΑ


Το κλίμα στις διεθνείς αγορές βελτιώνεται και οι ευρωπαίκοί δείκτες κινούνται σήμερα  σε τροχιά ανάκαμψης, αλλά το ελληνικό χρηματιστήριο έχει πάρει την προδιαγεγραμμένη κατεύθυνση, υπό την επίδραση εσωγενών παραγόντων. Η διόρθωση έρχεται ετεροχρονισμένα, μετά την ολοκλήρωση ενός ανοδικού κύκλου που απέφερε υψηλά βραχυχρόνια κέρδη. Οι αποδόσεις αυτές κατοχυρώνονται τώρα, καθώς πολλά χαρτοφυλάκια κινούνται με τη λογική “κάλλιο πέντε και στο χέρι...”.

Ο βασικός λόγος είναι η αβεβαιότητα που επικρατεί διεθνώς μετά την αναταραχή που προκάλεσεν οι πράξεις εμπορικού και νομισματικού πολέμου ΗΠΑ-Κίνας. Στο μέτωπο αυτό υπάρχει προς το παρόν ύφεση, αλλά τίποτε δεν αποκλείει νέα υποτροπή και κλιμάκωση της αντιπαράθεσης.
Το βραχυχρόνιο ρίσκο έχει αυξηθεί στα χρηματιστήρια και η μεταβλητότητα φαίνεται ότι θα είναι το κυρίαρχο στοιχεία για  μεγάλο χρονικό διάστημα, ενισχυόμενη από τις μετακινήσεις κεφαλαίων  προς τίτλους σταθερής απόδοσης.

Τα εσωτερικά μέτωπα

Εξαιρετικά αβέβαιες παραμένουν οι βραχυχρόνιες προοπτικές στο ΧΑ, που βρίσκεται πλέον σε αναζήτηση στηριγμάτων προς αποτροπή περαιτέρω πτώσης, η οποία θα επιδείνωνε το ψυχολογικό κλίμα, θα ανέκοπτε τις εισροές φρέσκου χρήματος και θα οδηγούσε σε |ασφυξία” πολλά χαρτοφυλάκια.

Πέραν των διεθνών εξελίξεων η ελληνική αγορά βρίσκεται πλέον αντιμέτωπη και με εσωγενείς αρνητικούς παράγοντες, όπως ο προβληματισμός για τις δημοσιονομικές επιπτώσεις των φορολογικών μέτρων της κυβέρνησης και για τις δυνατότητες υλοποίησης των σχεδίων μεταρρυθμίσεων και αποκρατικοποιήσεων.

Σημαντική παράμετρος και τα οικονομικά αποτελέσματα εξαμήνου, που θα δώσουν μιά εικόνα για τις φετινές επιδόσεις μεγάλων εισηγμένων εταιρειών. Οι ανακοινώσεις ξεκίνησαν σήμερα με Coca-Cola και ΟΤΕ – δύο εταιρείες που οι μετοχές τους βρίσκονται στις λίστες επιλογών όλων σχεδόν των ξένων χαρτοφυλακίων που επενδύουν στο ΧΑ.

Η στάση των funds

Οπως επισημαίνουν αναλυτές, η αγορά βρίσκεται και τεχνικά σε κρίσιμη καμπή. Ο Γενικός Δείκτης κινείται τώρα στο κάτω όριο μίας ζώνης βραχυχρόνιας στήριξης. Αν διασπάσει αυτή την περιοχή, είναι πολύ πιθανόν να συνεχίσει καθοδικά δοκιμάζοντας χαμηλότερες στηρίξεις. 
Ολα θα εξαρτηθούν κι αυτή τη φορά από τη στάση  ισχυρών ξένων χαρτοφυλακίων που “κουμαντάρουν” την ελληνική αγορά. Μιά ένδειξη διαθέσεων και προβλέψεων αποτελεί το γεγονός ότι χαρτοφυλάκια του short selling έχουν αρχίσει πάλι να αυξάνουν τις short θέσεις τους.

Ως  αρνητική ένδειξη ερμηνεύεται επίσης το γεγονός ότι στη σημερινή συνεδρίαση η προσφορά και ο όγκος συναλλαγών αυξάνονται όσο οι δείκτες διολισθαίνουν χαμηλότερα.

Μετοχές και δείκτες

Η συνεδρίαση ξεκίνησε με θετικά πρόσημα  και αξιόλογα κέρδη σε μετοχές και δείκτες, ενώ η συναλλακτική κίνηση ήταν υποτονική. Στη συνέχεια οι δείκτες πήραν καθοδική κατεύθυνση υπό την πίεση αυξανόμενης προσφοράς.
Αυτή την ώρα κινούνται κοντά στα χαμηλά ημέρας. Ο Γενικός Δείκτης πήγε αρχικά +1,52% στις 850,31 μονάδες. Τώρα έχει υποχωρήσει στις 834,5 καταγράφοντας απώλειες περίπου 0,35%.
 Ο FTASE25 χάνει 0,0,70% στις  2.054 μονάδες.
Ο τραπεζικός δείκτης ξεκίνησε με άλμα +2,74% και τώρα  έχει γυρίσει στο κόκκινο, υποχωρώντας κατά 1,20%. Από τις μετοχές του κλάδου με θετικό πρόσημο κινούνται η Attica Bank (+3,7%) και η Πειραιώς (+0,2%). Στον αντίποδα Eurobank -1,8%,  Εθνική -1,%, Alpha -0,7%, 
 Στα εμποροβιομηχανικά blue chips Τιτάν +1,6%, ΟΤΕ και Lamda +1,5%, Σαράντης και Ελλάκτωρ +1,%, Βιοχάλκο +0,8%, Μυτιληναίος +0,5%.
Με τις μεγαλύτερες απώλειες Coca-Cola  και ΔΕΗ -2,5%,  ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ -1,8%, ΟΛΠ και ΕΛΠΕ -0,7%.
 

Διαβαστε επισης