Αγορές

Αυξάνεται το ρίσκο στις αγορές- Δύσκολη εξίσωση με επιτόκια και γεωπολιτικά


 Σε τεντωμένο σχοινί βαδίζουν πλέον οι αγορές, καθώς οι γεωπολιτικές εξελίξεις με επίκεντρο τη  μεγάλη ανατροπή στη Συρία επιτείνουν την αβεβαιότητα, αυξάνοντας το ρίσκο.

Πηγή ανησυχιών και αστάθμητο παράγοντα αποτελούν επίσης οι επικείμενες αποφάσεις της ΕΚΤ και της Fed για τα επιτόκια, ενώ στον ορίζοντα παραμένει ανοιχτό το ενδεχόμενο επιβολής δασμών από την κυβέρνηση Τραμπ, που μπορεί να πυροδοτήσει έναν  εμπορικό πόλεμο με καταστροφικές επιπτώσεις στην ευρωπαϊκή και την παγκόσμια οικονομία.

Οι επιπτώσεις από τις εξελίξεις σε Συρία/Μέση Ανατολή και στην Ουκρανία είναι νωρίς να εκτιμηθούν και να αποτιμηθούν στις αγορές. Ομως οι κίνδυνοι είναι υπαρκτοί και η άγνοια του μεγέθους τους δυσχεραίνει τη χάραξη οικονομικής πολιτικής από τις δυτικές κυβερνήσεις, όπως και τη λήψη αποφάσεων από τις κεντρικές τράπεζες όσον αφορά το εύρος και την ταχύτητα αποκλιμάκωσης του κόστους χρήματος.

 Αμήχανες αντιδράσεις

Στις αγορές ομολόγων επικρατούσε αισιοδοξία μέχρι την προηγούμενη εβδομάδα και οι αποδόσεις κινούνταν πτωτικά – η απόδοση του ελληνικού 10ετούς έπεσε κάτω από 2,90%. Το κλίμα αλλάζει και η αμηχανία είναι εμφανής.

 Σήμερα τα κρατικά χρεόγραφα της Ευρωζώνης κινούνται σταθεροποιητικά, εν αναμονή των αποφάσεων της ΕΚΤ την προσεχή Τετάρτη. Οι αγορές έχουν προεξοφλήσει μείωση κατά 0,25% και οποιαδήποτε άλλη απόφαση θα αποτελέσει έκπληξη με άμεσες επιπτώσεις.

 Σε ιστορικά υψηλά

Ρευστό σκηνικό και μεταβλητότητα επικρατεί στα χρηματιστήρια. Με θετικό πρόσημο οριακά ο DAX, μικρά κέρδη 0,25% στο Λονδίνο, στο +0,40% ο γαλλικός CAC-40. Ομως παρά την εντεινόμενη αβεβαιότητα οι προσδοκίες παραμένουν ισχυρές, αν και οι βασικοί αμερικανικοί και ευρωπαϊκοί χρηματιστηριακοί δείκτες κινούνται σε ιστορικά υψηλά επίπεδα.

Οι αναλυτές προσπαθούν να βρουν στοιχεία και επιχειρήματα που να δικαιολογούν την αισιοδοξία τους ή τις προβλέψεις για διόρθωση. Κατά τις εκτιμήσεις τους, καταλύτη για την πορεία των αγορών στο κλείσιμο του έτους θα αποτελέσουν οι αποφάσεις των κεντρικών τραπεζών για τα επιτόκια.

Ανάπτυξη με πληθωρισμό

Με την οικονομία της Ευρωζώνης να “σέρνεται” και τη Γερμανία να βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο παρατεταμένης στασιμότητας ή ύφεσης, οι αποφάσεις για την ΕΚΤ είναι μονόδρομος: Πρέπει να μειώσει το κόστος χρήματος, ακόμη κι αν αυτό συνεπάγεται αναζωπύρωση του πληθωρισμού και απομάκρυνση από τον βασικό στόχο.

Προς το παρόν, οι κεντρικοί τραπεζίτες της Ευρωζώνης συμφωνούν ότι η πληθωριστική απειλή έχει αναχαιτιστεί και μπορεί να παραμείνει υπό έλεγχο, όσο η πολιτική χαμηλών επιτοκίων θα υπηρετεί πρωτίστως το στόχο της ανάπτυξης.

 Το δίλημμα με τα επιτόκια θα κληθεί να αντιμετωπίσει και η Fed  την επόμενη εβδομάδα. Η κατασταση της αμερικανικής οικονομίας είναι καλύτερη, αλλά οι πληθωριστικές πιέσεις παραμένουν ισχυρές. Από πολλές πλευρές εκφράζονται φόβοι ότι αν γίνουν διαδοχικές μειώσεις επιτοκίων την επόμενη εβδομάδα και μέσα στο επόμενο τρίμηνο, ο πληθωρισμός μπορεί να εκτιναχθεί στο 3,5%.

Ενας ακόμα “άγνωστος Χ” στην εξίσωση είναι οι αποφάσεις της προεδρίας Τραμπ για τους προαναγγελθέντες δασμούς, που θα προκαλέσουν άνοδο τιμών στις ΗΠΑ και περαιτέρω ενίσχυση του πληθωρισμού.