Πολιτική

Αχτσιόγλου: Χρειάζεται ένα νέο "New Deal" στην αγορά εργασίας


Μια νέα «Συμφωνία», ένα «New Deal» που θα οδηγήσει όχι στην επιστροφή στο προηγούμενο καθεστώς αλλά, μέσω επαναστατικών μεταρρυθμίσεων, στην μετατροπή των «αόρατων» σε «ορατούς», ανέδειξε ως κεντρική προτεραιότητα της κυβέρνησης στον τομέα της απασχόλησης η υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Έφη Αχτσιόγλου, μιλώντας νωρίτερα σήμερα στο φθινοπωρινό Φόρουμ του Ινστιτούτου για την Οικονομική και την Κοινωνική Έρευνα (WSI) του Ιδρύματος «Hans Boeckler» στο Βερολίνο.

«Δεν υποστηρίζουμε καμία επιστροφή σε ένα καθεστώς που την ίδια στιγμή που όριζε γενικούς κανόνες προστασίας, φρόντιζε να ορίζει ταυτόχρονα γενικές και κρίσιμες εξαιρέσεις (…) Είναι αναγκαίο να δουλέψουμε στη βάση μιας στρατηγικής που θα καθιστά ορατούς αυτούς που και σήμερα αλλά και χθες ήταν "αόρατοι" και μέσα από την προστασία της εργασίας τους να τους καταστήσουμε δυναμικούς φορείς σύγχρονων κοινωνικών δικαιωμάτων και πρωταγωνιστές του πολιτικού μας μέλλοντος στην Ευρώπη», δήλωσε η κυρία Αχτσιόγλου και τόνισε ότι η επέκταση, η ενίσχυση και η εφαρμογή των κοινωνικών δικαιωμάτων απαιτεί επαναστατικές μεταρρυθμίσεις και όχι αποκατάσταση της προηγούμενης πραγματικότητας.

Αυτή η πραγματικότητα άλλωστε, όπως επισήμανε, τα κεκτημένα και η «κανονικότητα», δεν σημαίνουν σήμερα απολύτως τίποτα για έναν αριθμό νέων εργαζόμενων, μεταναστών, αδήλωτων εργαζόμενων, επισφαλών εργαζόμενων, οι οποίοι δεν έχουν ζήσει ποτέ αυτές τις συνθήκες. Πρέπει να αποτραπεί ο κίνδυνος αναπαραγωγής ενός μοντέλου που απέτυχε, πρόσθεσε και έφερε ως παράδειγμα την περίπτωση της Κωνσταντίνας Κούνεβα, η οποία, ως γυναίκα, μετανάστρια, εργαζόμενη και συνδικαλίστρια, δέχθηκε επίθεση ακριβώς για την δράση της και μάλιστα πολύ πριν ξεσπάσει η οικονομική κρίση.

«Ολόκληροι κλάδοι της οικονομίας λειτουργούν στο απόλυτο σκοτάδι», δήλωσε η υπουργός Εργασίας και ανέφερε ότι, αντίθετα προς την γενικότερη εντύπωση, είναι κυρίως οι μεγάλες επιχειρήσεις εκείνες οι οποίες παραβιάζουν τα δικαιώματα των εργαζομένων. «Δεν μπορούμε λοιπόν να στηρίξουμε την επιστροφή στο παρελθόν, σε ένα καθεστώς που όριζε γενικές και κρίσιμες εξαιρέσεις και πολλά "τυφλά σημεία". Πρέπει να υπάρχει διέξοδος. Αλλά η διέξοδος πρέπει να είναι το να ακούσουμε τους αόρατους και να τους κάνουμε ορατούς. Σε αυτό ακριβώς εστιάζουμε. Και προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε την αδήλωτη εργασία», τόνισε.

Η κυρία Αχτσιόγλου αναφέρθηκε ακόμη στα μέτρα ανακούφισης των αδυνάτων που έλαβε η κυβέρνηση, προκειμένου «να άρει την ανθρωπιστική κρίση που οδήγησε στην κατάρρευση της ελληνικής κοινωνίας κατά την περίοδο 2010-2014», εξηγώντας ωστόσο ότι ο όρος «κοινωνική προστασία» έχει παθητικό περιεχόμενο, ενώ ο όρος «κοινωνικό δικαίωμα» ενεργητικό. «Λάβαμε μέτρα ανακούφισης δημιουργώντας ένα δίχτυ ασφαλείας», δήλωσε, προσθέτοντας ωστόσο ότι η κυβέρνηση κινείται στην σωστή κατεύθυνση, καθώς είναι εμφανές ότι η ελληνική οικονομία έχει εισέλθει σε φάση ισχυρής ανάκαμψης, με την ανεργία να περιορίζεται συνεχώς.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το συνταξιοδοτικό, η κυρία Αχτσιόγλου τόνισε ότι η μεταρρύθμιση της κυβέρνησης φέρνει ήδη αποτελέσματα, καθώς στον προϋπολογισμό του 2017 υπάρχει ήδη πλεόνασμα στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης. «Πρόκειται για μείζονα μεταρρύθμιση, η οποία μας δείχνει ότι η κοινωνική ασφάλιση είναι πλέον σταθερή», σημείωσε και, αναφερόμενη στα επιχειρήματα του ΔΝΤ περί πολύ υψηλής κρατικής δαπάνης, δήλωσε ότι δυστυχώς αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα οι συντάξεις παίζουν τον ρόλο των κοινωνικών επιδομάτων που δεν υπάρχουν, αλλά καταβάλλεται προσπάθεια σταθεροποίησης του συστήματος.