Οικονομία

Αχτσιόγλου: Στόχος η αύξηση του κατώτατου μισθού από τον Ιανουάριο


«Το περασμένο καλοκαίρι η Ελλάδα εξήλθε επιτυχώς και χωρίς όρους από τα δημοσιονομικά προγράμματα, υλοποιώντας τη δέσμευση που αναλάβαμε όταν γίναμε κυβέρνηση, και χάρη σε αυτή την εξέλιξη είναι η πρώτη φορά που η χώρα λαμβάνει μέρος στη διαδικασία του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου», επεσήμανε η υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Έφη Αχτσιόγλου, κατά τη διάρκεια της ομιλίας της στο Συμβούλιο Υπουργών για θέματα Απασχόλησης και Κοινωνικής Πολιτικής της Ε.Ε. (EPSCO), κάνοντας ειδική μνεία για την επερχόμενη αύξηση του κατώτατου μισθού από τον Ιανουάριο του 2019 και την κατάργηση του υποκατώτατου.

Ειδικότερα, η κ. Αχτσιόγλου τόνισε: «Η 21η Αυγούστου σηματοδοτεί ένα ιστορικό ορόσημο για την αποκατάσταση των κοινωνικών δικαιωμάτων στη χώρα, τα οποία επλήγησαν σοβαρά στη διάρκεια των οκτώ ετών των προγραμμάτων δημοσιονομικής προσαρμογής και της λιτότητας». 

Παράλληλα, ανέφερε ότι «στόχος μας τώρα είναι να ενισχύσουμε τη διαπραγματευτική δύναμη των εργαζομένων και να αυξήσουμε τους μισθούς, διατηρώντας, παράλληλα, την πτωτική τάση της ανεργίας, που έχει μειωθεί κατά 7,5 ποσοστιαίες μονάδες τα τελευταία 3,5 χρόνια», συμπληρώνοντας πως «αποκαταστήσαμε τις βασικές αρχές των συλλογικών διαπραγματεύσεων, γεγονός που ήδη έχει οδηγήσει σε αυξήσεις στους μισθούς των εργαζομένων, καθώς μέχρι στιγμής έχουν επεκταθεί 10 κλαδικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας, οι οποίες καλύπτουν περίπου 200.000 εργαζόμενους».

Η υπουργός ενημέρωσε τους ομολόγους της ότι «αυτή την περίοδο εργαζόμαστε για την αύξηση του κατώτατου μισθού από τον Ιανουάριο του 2019 και την ταυτόχρονη κατάργηση της μισθολογικής διάκρισης του υποκατώτατου μισθού για τους νέους», προσθέτοντας, για τον στόχο που έχει τεθεί από την Ε.Ε. για την εξάλειψη της φτώχειας, ότι «ο στόχος αυτός, όσο πλησιάζουμε προς το 2020, γνωρίζουμε όλοι πολύ καλά ότι δεν θα επιτευχθεί».

«Όπως υπογραμμίζει η Ετήσια Επισκόπηση της Ανάπτυξης (Annual Growth Survey) για την Ευρωπαϊκή Ένωση, οι εισοδηματικές ανισότητες παραμένουν και το ποσοστό των φτωχών εργαζομένων εξακολουθεί να είναι υψηλό. Συμφωνούμε με τη διαπίστωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι η ανάπτυξη της οικονομίας δεν ωφελεί εξίσου όλους τους εργαζόμενους. Με αυτό το δεδομένο, είναι απαραίτητη μία πιο ξεκάθαρη στόχευση για την αντιμετώπιση των μισθολογικών ανισοτήτων μέσα από την προς τα πάνω σύγκλιση των μισθών στην Ευρωζώνη, σε συνδυασμό με τη θέση συγκεκριμένων μετρήσιμων στόχων προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης χωρίς αποκλεισμούς», κατέληξε η κ. Αχτσιόγλου.