Πολιτική

Αχτσιόγλου: Κυβέρνηση με αναχρονιστικές αντιλήψεις και σαφές ιδεολογικό στίγμα


«Η κυβέρνηση έχει ένα σαφές μείγμα νεοφιλελεύθερης πολιτικής, εμπλουτισμένης και με ακροδεξιά στοιχεία τα οποία έχουν σαφές ιδεολογικό πρόσημο και πρέπει να χτυπηθούν ως τέτοια»,δήλωσε η Βουλευτής Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ και τομεάρχης Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Έφη Αχτσιόγλου, σε συνέντευξή της στον ραδιοφωνικό σταθμό “Στο Κόκκινο”.

Τόνισε, επίσης, ότι προκύπτει πολύ έντονος προβληματισμός για τα κοινωνικά επιδόματα από το γεγονός ότι «τα φορολογικά μέτρα που εξήγγειλε ο κ. Μητσοτάκης για το 2020 δημιουργούν αντικειμενικά ένα κενό περίπου 1,8 δισ. ευρώ, το οποίο θα πρέπει να καλύψει, και την ίδια στιγμή στη Βουλή χαρακτήρισε επιδόματα φτώχειας αυτά που διασφάλισε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό προκαλεί πολύ μεγάλη ανησυχία μήπως κινείται προς τη δεξαμενή των κοινωνικών επιδομάτων για να βρει τα χρήματα που του λείπουν, ώστε να κάνει τη μεγάλη ελάφρυνση στη φορολογία των επιχειρήσεων, διότι αυτό ήταν το βασικό μέτρο του 2020».

Αναφερόμενη στην κατάργηση της Ειδικής Γραμματείας του ΣΕΠΕ και την ένταξή της ως απλής Διεύθυνσης υπό τη Γενική Γραμματέα του Υπουργείου Εργασίας, σημείωσε ότι «πρόκειται για μία σαφέστατη κίνηση υποβάθμισης του ΣΕΠΕ, το οποίο παύει να αποτελεί έναν αυτόνομο ελεγκτικό μηχανισμό και δεν μπορεί να κάνει τον σχεδιασμό του και να αναλάβει πρωτοβουλίες.Δεν μπορεί να χτυπήσει, με την ευχέρεια που θα έπρεπε σε ένα ελεγκτικό σώμα, την παραβατικότητα στους χώρους εργασίας.Ταυτόχρονα,όμως,συνιστά και μία έντονου χαρακτήρα συμβολική κίνηση.Είναι ένα κλείσιμο του ματιού στην παραβατικότητα. Γιατί το χτύπημα της παραβατικότητας στους χώρους δουλειάς είναι κατά 50% μήνυμα και κατά 50% πραγματική δουλειά του Σώματος».

Η κ. Αχτσιόγλου, όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση, τόνισε ότι ο κ. Μητσοτάκης-και προεκλογικά-είχε εκφράσει την πρόθεσή του για μία «ανάπτυξη της επιχειρηματικής πρωτοβουλίας με τρόπο που δεν θα σέβεται τους βασικούς κανόνες προστασίας της εργασίας και τους βασικούς κανόνες οικονομικής λειτουργίας. Αυτό αποδείχτηκε ήδη από τις πρώτες μέρες της κυβέρνησης, τόσο με την κατάργηση του ΣΔΟΕ όσο και -κυρίως- με την κατάργηση της αυτοτέλειας του ΣΕΠΕ».Σημείωσε, ακόμα, ότι η ΝΔ είχε ως αντιπολίτευση την ίδια αντίδραση με τον ΣΕΒ απέναντι σε κάθε ρύθμιση ενίσχυσης των εργασιακών δικαιωμάτων που ο ΣΥΡΙΖΑ εισηγούνταν στη Βουλή, τις αντιμετώπιζε ως «εμπόδια ανάπτυξης της επιχειρηματικότητας, τα οποία κακώς μπαίνουν. Δηλαδή, οι κανόνες προστασίας της εργασίας είναι εμπόδια που θα πρέπει να αρθούν».

Από την πλευρά μας, ως ΣΥΡΙΖΑ, «με μία ισχυρή παρουσία στη Βουλή και όχι μόνο στη Βουλή, έχοντας πια καλά στημένους δεσμούς και με τους εργαζόμενους και με τους ελεγκτές,με πολύ περισσότερη τεχνική γνώση απ’ ό,τι στο παρελθόν, είμαστε έτοιμοι και να προασπίσουμε κατακτήσεις του κόσμου της εργασίας αλλά και να εισηγηθούμε από την πλευρά μας νομοσχέδια τα οποία θα μπορούν να ενδυναμώσουν περαιτέρω αυτή την προσπάθεια που ξεκινήσαμε τα τελευταία χρόνια. Θα είμαστε εκεί, δηλαδή, για να δίνουμε διαρκώς αυτή τη μάχη», υπογράμμισε.

Απαντώντας στους ισχυρισμούς του κ. Βρούτση για τις εκκρεμείς συντάξεις τόνισε ότι «κατέθεσα στη Βουλή, κατά τη διάρκεια της συζήτησης των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, τις ανακοινώσεις των ίδιων των ταμείων στα τέλη Ιουνίου που αθροίζουν τις εκκρεμότητες των ληξιπρόθεσμων αιτήσεων συνταξιοδότησης, για κύριες, επικουρικές και εφάπαξ,σε 107.000. Αυτά είναι στοιχεία των ταμείων,όχι δικά μου.Μάλιστα, τα ίδια τα ταμεία λένε ότι ο αριθμός αυτός μειώθηκε κατά 72%, σε σχέση με το τι μας είχε παραδοθεί από τον κ. Βρούτση στις αρχές του 2015.Ήταν ο κ. Βρούτσης ο οποίος μας είχε αφήσει περίπου 400.000 απλήρωτες συνταξιοδοτικές παροχές,ίσως μπερδεύει τα δικά του νούμερα με την πραγματικότητα σήμερα.Ο λόγος που το κάνει είναι σχετικά απλός, επειδή, ενδεχομένως, προεξοφλεί τη δική του αποτυχία προσπαθεί να φουσκώσει τα νούμερα, για να φανεί, όταν θα περάσει η θητεία του, ότι κάτι έκανε».

Στην αμφισβήτηση από τον υπουργό Εργασίας για τα πλεονάσματα του ΕΦΚΑ, σημείωσε ότι «με πολύ μεγάλη σαφήνεια μπορεί κανείς να δει τα στοιχεία των προϋπολογισμών.Το 2017 και το 2018 ο ΕΦΚΑ έκλεισε με ένα πολύ σημαντικό πλεόνασμα και οι προβλέψεις για το 2019 ήταν ότι θα κλείσει με ένα σημαντικό πλεόνασμα.Αντιθέτως το 2014 είχε κλείσει με ένα πολύ σημαντικό έλλειμμα των ασφαλιστικών ταμείων.Αυτό που ο κ. Βρούτσης προσπάθησε να πει, και είναι ακόμα πιο επικίνδυνο και σοβαρό, είναι το εξής: πως το γεγονός ότι υπάρχει κρατική χρηματοδότηση στα ασφαλιστικά ταμεία σημαίνει ότι δεν μπορούμε να συζητούμε ποτέ για πλεόνασμα.Αυτό που λέει είναι πάρα πολύ σοβαρό. Σε όλα τα δημόσια συστήματα κοινωνικής ασφάλισης το κράτος συνεισφέρει στο ασφαλιστικό σύστημα, δίνει ένα κομμάτι του κρατικού προϋπολογισμού.Αν ο κ. Βρούτσης θέλει να μην υπάρχει συνεισφορά του κρατικού προϋπολογισμού και να κάνουμε ένα σύστημα που δεν υπάρχει σε καμία χώρα της Ευρώπης θα πρέπει να το πει πολύ καθαρά».

Κάλεσε, παράλληλα την κυβέρνηση να απαντήσει τι θα κάνει με το ασφαλιστικό, καθώς λέει πως θα καταργήσει το υφιστάμενο πλαίσιο αλλά δεν λέει με τι θα το αντικαταστήσει. «Κλήθηκε πολλές φορές ο Πρωθυπουργός στην τριήμερη συζήτηση στη Βουλή να πει τι θα κάνει με το ασφαλιστικό και η απάντησή του ήταν ότι δεν έχω χρόνο σήμερα να απαντήσω.Όμως,αυτά δεν μπορούν να μένουν στον αέρα. Δεν μπορεί ένας ελεύθερος επαγγελματίας να μην ξέρει πώς θα υπολογίζονται οι εισφορές του το επόμενο χρονικό διάστημα, αν θα εξακολουθήσει να πληρώνειμέχρι 200 ευρώ τον μήναπου πληρώνει με το νέο σύστημα ή αυτό θα αλλάξει, αν θα ξαναγυρίσει στις κλάσεις και θα πληρώνει παραπάνω.Αυτά θα πρέπει να είναι γνωστά. Όπως,επίσης, αν επιμένουν στο σχέδιο ιδιωτικοποίησης της επικουρικής ασφάλισης.Θα πρέπει να το πουν και να μας εξηγήσουν πώς θα πληρώνονται οι επικουρικές συντάξεις, πώς θα καλύψουν την τρύπα στον κρατικό προϋπολογισμό που δημιουργεί αυτή η κίνηση και με ποιον τρόπο θα διασφαλίσουν τις εισφορές που έχουν καταβάλει μέχρι σήμερα όλοι οι εργαζόμενοικαι που αναμένουν να λάβουν παροχές. Είναι πάρα πολύ σοβαρά ζητήματα για να κρύβονται πίσω από ένοχες σιωπές».

Για τις δηλώσεις της υφυπουργού Κοινωνικών Υποθέσεων σχετικά με τη χορήγηση κινήτρων σε γυναίκες ώστε να τεκνοποιούν πριν τα τριάντα η κ. Αχτσιόγλου σχολίασε ότι «είναι μίααναχρονιστική και συντηρητική άποψηπουέρχεται να επικαθίσει σε πρόσφατες τοποθετήσεις τουκ. Μητσοτάκη. Είναι η αναπαραγωγή ενός κυρίαρχουμοντέλου για τη γυναίκα η οποία φροντίζει τα του οίκου της, μεγαλώνει παιδιά και όλα τα υπόλοιπα καλείται να τα αφήσει για τους άντρες που τα ξέρουν καλύτερα. Στέλνει εξαιρετικά συντηρητικά μηνύματα στην κοινωνία και αναδεικνύει συντηρητικά αντανακλαστικά».Η κ. Αχτσιόγλου υπογράμμισε την ανάγκη να διασφαλιστούν οι προϋποθέσεις «ώστεοι γυναίκες να έχουν περισσότερες δυνατότητες ισότιμης πρόσβασης στην αγορά εργασίας» και υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έδωσε «τη δυνατότητα σε άνεργες μητέρες να πηγαίνουν δωρεάν τα παιδιά τους σε βρεφονηπιακούς σταθμούς, μία κίνηση που ουδέποτε έκανε ο κ. Μητσοτάκης στο παρελθόν κι ούτε την έχει εντάξει στο πρόγραμμά του. Επίσης, στα οικογενειακά επιδόματα στήσαμε ένα νέο ορθολογικό σύστημα, το οποίο αύξησε τον προϋπολογισμό τους ενισχύοντας και τις οικογένειες με ένα ή δύο παιδιά. Είναι τέτοιου τύπου παρεμβάσεις που αναδεικνύουν τον στόχογια ισότητα και όχι οι αναχρονιστικές δηλώσεις».