Οικονομία

Αχτσιόγλου: Η ΝΔ θέτει την Ελλάδα εκτός ευρωπαϊκού κεκτημένου στα εργασιακά


«Η Ν.Δ. έχει την αντίληψη ότι η ανάπτυξη της οικονομίας έρχεται μέσα από τη συμπίεση των μισθών και των εργασιακών δικαιωμάτων», τόνισε η Έφη Αχτσιόγλου, βουλευτής Επικρατείας και τομεάρχης Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης του ΣΥΡΙΖΑ, σε συνέντευξή της στον ΑΝΤ1.

Η κ. Αχτσιόγλου, όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση, υπενθύμισε ότι «δέκα λεπτά πριν κλείσει η Βουλή, σε άσχετο νομοσχέδιο, ο κ. Βρούτσης έφερε εν κρυπτώ δύο τροπολογίες οι οποίες κατήργησαν δύο πολύ σοβαρές ρυθμίσεις που με κόπο είχαμε θεσπίσει το προηγούμενο διάστημα. Η μία αφορούσε την προστασία των εργαζομένων στις εργολαβίες, για την καταβολή των μισθών και την τήρηση των ωραρίων τους, και η δεύτερη αφορούσε τον βάσιμο λόγο απόλυσης, δηλαδή το να πρέπει να δικαιολογείται από τον εργοδότη η απόλυση του εργαζόμενου».

Σημείωσε, επίσης, ότι «είναι απολύτως ψευδές το επιχείρημα περί φακελώματος των εργαζομένων. Ο εργοδότης δεν έχει πρόσβαση στα στοιχεία του εργαζόμενου παρά μόνο σε ό,τι αφορά τη δική του επιχείρηση. Δεν έχει τέτοιο δικαίωμα ο εργοδότης και είναι απαράδεκτο ένας υπουργός Εργασίας να επικαλείται μία παράνομη πρακτική για να δικαιολογήσει την κατάργηση μέτρων προστασίας των εργαζομένων». Ο βάσιμος λόγος απόλυσης, πρόσθεσε, «είναι ρύθμιση που υπάρχει στον Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Χάρτη, είναι κεκτημένο του ευρωπαϊκού δικαίου και ισχύει στην πλειονότητα των ευρωπαϊκών χωρών. Το να δικαιολογείται με βάσιμο λόγο η απόλυση ενός εργαζόμενου είναι μέτρο στοιχειώδους προστασίας των θέσεων εργασίας».

Αναφερόμενη στο ασφαλιστικό και απαντώντας σε ισχυρισμούς του υπουργού Εργασίας, η κ Αχτσιόγλου υπογράμμισε ότι «ο επανυπολογισμός έχει γίνει για όλες τις συντάξεις και από 1/1/2019 είναι όλες επανυπολογισμένες. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ακύρωσε την περικοπή των συντάξεων και παράλληλα 600.000 χαμηλοσυνταξιούχοι ξεκίνησαν από 1/1/2019 να βλέπουν αυξήσεις στις συντάξεις τους, οι οποίες θα συνεχιστούν σε βάθος 5ετίας».Για τις ληξιπρόθεσμες συντάξεις επισήμανε ότι «κατέθεσα στη Βουλή στα τέλη Ιουνίου τα στοιχεία όπως τα έδιναν τα ίδια τα ταμεία και οι ληξιπρόθεσμες αιτήσεις συνταξιοδότησης (κύριες, επικουρικές, εφάπαξ) ήταν 107.000.Ο κ. Βρούτσης φουσκώνει τα νούμερα είτε γιατί προεξοφλεί ότι ο ίδιος δεν θα μπορέσει να τις εκκαθαρίσει είτε για να μειώσει το έργο της προηγούμενης κυβέρνησης» .Η κ. Αχτσιόγλου σημείωσε ότι «στο ασφαλιστικό τα τελευταία χρόνια έγινε μία πολύ μεγάλη προσπάθεια να μπει επιτέλους τάξη στο σύστημα και μένουν πολλά ακόμα να γίνουν. Μέχρι την τελευταία στιγμή κάναμε διορθωτικές παρεμβάσεις για τις συντάξεις χηρείας, για τη μείωση των εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών. Θεσπίσαμε τη νέα πάγια 13η σύνταξη-στο 100% για τους χαμηλοσυνταξιούχους και ποσοστιαία για τις υπόλοιπες συντάξεις-ερώτημα είναι αν αυτή θα διατηρηθεί από τη σημερινή κυβέρνηση».

Απαντώντας σε ερώτηση για τη Συμφωνία των Πρεσπών υπογράμμισε την «υποκριτική στάση της Ν.Δ., που ως αντιπολίτευση μιλούσε για μία κατάπτυστη και προδοτική συμφωνία και ως κυβέρνηση λέει ότι θα την εφαρμόσει κατά γράμμα». Η Συμφωνία των Πρεσπών, πρόσθεσε, «επιλύει ένα πρόβλημα που σκόρπιζε τοξικές αναθυμιάσεις στις σχέσεις των δύο χωρών και στα Βαλκάνια, σεβόμενη απολύτως την εθνική γραμμή όπως είχε χαραχτεί στη χώρα. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ πέτυχε ζητήματα που επί δεκαετίες δεν είχαν επιτευχθεί αναφορικά με τη σύνθετη ονομασία, τον γεωγραφικό προσδιορισμό, το erga omnes και τη συνταγματική αναθεώρηση στη γειτονική χώρα».