Πολιτική

Αχτσιόγλου: Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ειδικό καθεστώς μαζικών απολύσεων


Κριτική στην κυβέρνηση ασκεί η Τομεάρχης Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ, Έφη Αχτσιόγλου εξαπολύοντας κατηγορίες πως ανακοίνωσε ειδικό καθεστώς γρήγορων και μαζικών απολύσεων.

Για «πρωτοφανώς επιθετική κίνηση ενάντια στους εργαζόμενους της χώρας» κάνει λόγο σε δήλωσή της η τομεάρχης Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ, Έφη Αχτσιόγλου, σημειώνοντας ότι «η κυβέρνηση σήμερα ανακοίνωσε ειδικό καθεστώς γρήγορων και μαζικών απολύσεων».

«Ουσιαστικά κάλεσε τις επιχειρήσεις να απαλλαγούν από το προσωπικό τους, αναλαμβάνοντας  το κράτος να καταβάλει ένα έκτακτο επίδομα. Οι όροι υπό τους οποίους θα επανέλθει η κατάσταση μετά απ' αυτή την περίοδο, είναι συντριπτικοί για τους εργαζόμενους, αφού η επιχείρηση υποχρεούται μόνο να διατηρήσει τον ίδιο αριθμό εργαζομένων μετά το τέλος της περιόδου και μόνο για περιορισμένο χρονικό διάστημα», δηλώνει, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση κινείται «στην εντελώς αντίθετη κατεύθυνση από τη γενικευμένη απαγόρευση απολύσεων αναδρομικά από την αρχή του Μαρτίου» και «επικρότησε τις 115.000 απολύσεις που έχουν ήδη γίνει το διάστημα αυτό».

Σχετικά με το δώρο του Πάσχα, σημειώνει ότι το «παρέπεμψε στις καλένδες, χωρίς συγχρόνως να αναλαμβάνει το κόστος του και στερώντας το από τους εργαζόμενους τη στιγμή που το έχουν περισσότερο ανάγκη».

Επιπρόσθετα, η Ε. Αχτσιόγλου ασκεί κριτική στην κυβέρνηση που «δεν προχώρησε στην πλήρη κάλυψη των μισθών των εργαζομένων, μετατρέποντας εκατοντάδες χιλιάδες μισθωτούς σε ανέργους επιδοματούχους» καθώς και ότι «επέμεινε να μην απαγορεύει τον συμψηφισμό ημερών μη εργασίας με τις τακτικές άδειες των εργαζομένων, οδηγώντας συνειδητά σε γενικευμένη απορρύθμιση της αγοράς εργασίας».

Η ίδια προσάπτει στην κυβέρνηση ότι «δεν προχώρησε στην απαγόρευση μετατροπής των σχέσεων εργασίας από πλήρους σε μερικής ή εκ περιτροπής απασχόλησης, αφήνοντας τους εργαζόμενους σε πλήρη επισφάλεια» και «εξακολούθησε να μην καλύπτει οριζόντια τους εποχιακά εργαζόμενους».

«Σήμερα, δυστυχώς, η κυβέρνηση έδειξε το πραγματικό της πρόσωπο. Αυτό που έχουν ανάγκη οι εργαζόμενοι αυτή τη στιγμή είναι κρατικές παρεμβάσεις στήριξης και προστασίας των θέσεων εργασίας τους και των μισθών τους και όχι επιβολή καθεστώτος διάλυσης», καταλήγει η πρώην υπουργός Εργασίας.