"Απέναντι στη δεδομένη όξυνση της τουρκικής προκλητικότητας, κινητοποιήσαμε έναν μηχανισμό που οδηγεί σε συντονισμένες αντιδράσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο", τόνισε η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, Έφη Αχτσιόγλου, μιλώντας στο newsit.gr και σημείωσε ότι αυτή η κινητικότητα και η συντονισμένη αντίδραση "υπάρχει γιατί έχουμε καταφέρει, με την κυβερνητική πολιτική που ασκήθηκε, να έχουμε ερείσματα στο διεθνές στερέωμα, να διαμορφώσουμε καλές σχέσεις και να αναβαθμίσουμε τη θέση της χώρας στην Ευρώπη".
"Από την πλευρά μας και την ετοιμότητα έχουμε και είμαστε κάθετοι αναφορικά με την προστασία όλων μας των κυριαρχικών δικαιωμάτων. Αλλά δεν θεωρούμε πιθανό ότι θα συμβεί κάτι τέτοιο", είπε, ερωτηθείσα για το ενδεχόμενο η Τουρκία να εντείνει τις προκλήσεις της και στην ελληνική ΑΟΖ. Είπε για τη στάση της Τουρκίας πως "παρότι είναι φαινομενικά επιθετική, στην πραγματικότητα κρύβει μία πολύ μεγάλη φοβικότητα". Για τη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ ανέφερε ότι η κυβέρνηση κινήθηκε απόλυτα θεσμικά.
Μιλώντας για την οικονομία, η κ. Αχτσιόγλου σημείωσε πως "για το 2019, ό,τι έχει νομοθετηθεί, δηλαδή τα μέτρα του Ζαππείου με τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, τα τρόφιμα, την ενέργεια, και τη νέα 13η σύνταξη με τη δομή που είχε, είναι απολύτως εντός του δημοσιονομικού χώρου" και πως είναι δεδομένη η επίτευξη του στόχου για 3,5% πρωτογενές πλεόνασμα και επιπλέον δημοσιονομικό χώρο 1,1 δισ. ευρώ. Πρόσθεσε ότι "ο κ. Μητσοτάκης είπε σε συνέντευξή του ότι δεν μπορούν να προχωρήσουν σε άμεσες φορολογικές ελαφρύνσεις το 2019 γιατί δεν υπάρχει καθόλου δημοσιονομικός χώρος και για το 2020 θα προχωρήσουν μόνο εφόσον υπάρχει συμφωνία των εταίρων, αναφορικά με τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων" και σχολίασε ότι "αυτή η τοποθέτηση πρέπει να προβληματίσει τον καθένα".
Η εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι η μεγάλη διαφορά με τη ΝΔ είναι ότι "εμείς θέλουμε στοχευμένες φοροελαφρύνσεις και, ταυτόχρονα, εξοικονόμηση ώστε να μπορούμε να κάνουμε κοινωνικές δαπάνες, όπως το επίδομα στέγασης, τα αυξημένα οικογενειακά επιδόματα, τις προσλήψεις στη δημόσια υγεία και παιδεία, δηλαδή ένα ισχυρό κοινωνικό κράτος". Σημείωσε πως αντίθετα "η ΝΔ περιλαμβάνει στο πρόγραμμά της φοροαπαλλαγές σε πολύ συγκεκριμένες κατηγορίες, για παράδειγμα στη μείωση φορολογίας των κερδών των επιχειρήσεων" που "για το δημόσιο κοστίζει πάνω από 1 δισ. ευρώ" και πως "αυτό, για να μπορέσει να έχει δημοσιονομική ισορροπία, σημαίνει ότι θα πρέπει να περικόψουν από το πεδίο των δαπανών." Ανέφερε πως το ερώτημα είναι, ποιες δαπάνες ακριβώς προτίθενται να μειώσουν.
Για το Δημόσιο ανάφερε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καταφέρει για το 2019 τον κανόνα 1 προς 1, δηλαδή μία πρόσληψη για κάθε αποχώρηση, ενώ η ΝΔ λέει ότι θέλει να ξαναγυρίσει στο 1 προς 5. Είπε ότι "το 2019 οι αποχωρήσεις ήταν 9.000 και 9.000 είναι οι προλήψεις, χώρια τις 3.500 προσλήψεις για την Ειδική Αγωγή για τις οποίες κάναμε ειδική διαπραγμάτευση με τους εταίρους". Πρόσθεσε ότι "η ΝΔ, με τον κανόνα 1 προς 5 δεν μπορεί να κάνει 9.000 προσλήψεις αλλά θα κάνει 1.500 προσλήψεις περίπου, ενώ ο κ. Μητσοτάκης έχει δεσμευθεί για 1.300 προσλήψεις στα σώματα ασφαλείας". Κατόπιν αυτών σχολίασε πως "είναι προφανές ότι δεν μπορεί να συμβαδίσει στην ίδια πρόταση ο κανόνας 1 προς 5 και η ενίσχυση της υγείας και της παιδείας".
Μιλώντας για τη μεσαία τάξη είπε ότι "με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, από το 2010 έως το 2014 ένα πολύ σημαντικό τμήμα αυτών που πριν οριζόταν ως μεσαία τάξη, περίπου 800 χιλιάδες άνθρωποι φτωχοποιήθηκε και έπεσε στην κατώτερη εισοδηματική κατηγορία" και "την ίδια περίοδο, αυτοί που παρέμειναν στη μεσαία τάξη έχασαν ένα πολύ μεγάλο μέρος των εισοδημάτων τους, περίπου το 30%". Μεταβολή που συνέβη το 2010-14 λόγω πολύ μεγάλης φορολογικής επιβάρυνσης, όπως είπε. Πρόσθεσε ότι "στη δική μας περίοδο, ένα μέρος όσων είχαν πέσει στη χαμηλότερη κατηγορία επαναπατρίστηκαν στη λεγόμενη μεσαία τάξη και σε επίπεδο εισοδημάτων βελτιώθηκε ελάχιστα αυτό που ορίζεται ως μεσαία τάξη". "Υπάρχει λοιπόν μία μερίδα της μεσαίας τάξης η οποία περίμενε περισσότερα και δεν ανακουφίστηκε όπως θα περίμενε", σχολίασε, συμπληρώνοντας ότι "πολλές φορές ο κόσμος δεν κάνει μία σύγκριση του πόση ήταν η δημοσιονομική προσαρμογή της ΝΔ, πόση ήταν του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά κρίνει σε ενεστώτα χρόνο τις ανάγκες του και την πολιτική που υλοποιείται και αν θεωρεί ότι οι ανάγκες του δεν καλύπτονται, εκφράζει τη δυσαρέσκειά του".