Πολιτική

Αχτσιόγλου: Δημιούργημα του κ. Μητσοτάκη η συνθήκη ανωμαλίας


Τις αντιδράσεις του ΠΑΣΟΚ στις δηλώσεις της εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. σχολίασε η Έφη Αχτσιόγλου μιλώντας στην ΕΡΤ1. «Η κ. Τσαπανίδου δεν είπε τίποτα άλλο από αυτό που ο κ. Ανδρουλάκης είχε πει ήδη από τον Αύγουστο. Ο κ. Ανδρουλάκης είχε πει ότι όταν γίνονται τέτοιου τύπου παρακολουθήσεις στόχος αυτών των παρακολουθήσεων είναι οι εκβιασμοί».

Προφανώς, επισήμανε, «δεν είναι προσωποποιημένο το ζήτημα στους παρακολουθούμενους, αλίμονο, αυτό όμως που έχει σημασία είναι ότι ο κ. Μητσοτάκης έχει δημιουργήσει μία συνθήκη ανωμαλίας στη λειτουργία της πολιτικής και της κοινωνικής ζωής. Η βασική προϋπόθεση στην πολιτική ζωή του τόπου είναι ότι κάποιος κάνει και λέει κάτι επειδή το πιστεύει και το θέλει, όχι επειδή εκβιάζεται. Αυτή τη συνθήκη έχει ανατρέψει ο κ. Μητσοτάκης, γι’ αυτό το θεωρούμε τόσο μεγάλο πλήγμα στη δημοκρατία».

Η κ. Αχτσιόγλου δήλωσε ότι «αυτό που συμβαίνει από την κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη είναι ένα μείζον θεσμικό ατόπημα, μία εκτροπή». Πρόκειται, σημείωσε, για «μαζικές παρακολουθήσεις -οι οποίες είναι παραδεδεγμένες και αποδεδειγμένες από την ΑΔΑΕ- πολιτικών προσώπων και της στρατιωτικής ηγεσίας της χώρας, για λόγους, μάλιστα, εθνικού συμφέροντος».

Η κυβέρνηση, τόνισε, «έχει ακολουθήσει εξαιρετικά αντιφατικές γραμμές όλο αυτόν τον καιρό, για να οδηγήσει σε συγκάλυψη του σκανδάλου. Στην αρχή ο κ. Οικονόμου μιλούσε για μύθους του Αισώπου, ενώ αποκαλύπτονταν οι πληροφορίες. Εν συνεχεία μίλησε για ρυπαρά δίκτυα που ήταν εντός της ΕΥΠ και εκτελούσαν τις παρακολουθήσεις, ενώ ο προϊστάμενός της είναι ο κ. Μητσοτάκης και θα έπρεπε να έχει εικόνα ή να έχει τον έλεγχο. Τώρα κατέληξε να μιλάει για νόμιμες επισυνδέσεις, δηλαδή για νόμιμες παρακολουθήσεις οι οποίες έχουν πραγματικό έρεισμα, δηλαδή ότι συντρέχει λόγος εθνικής ασφάλειας, την ίδια ώρα που η κυβέρνηση ανανέωνε τη θητεία του κ. Φλώρου».

Αναφερόμενη στην πρόταση μομφής υπογράμμισε ότι «δώσαμε την ευκαιρία στα στελέχη της παράταξης της ΝΔ να υπερασπιστούν το Σύνταγμα και τη δική τους πολιτική ακεραιότητα με αναφορά την τήρηση του Συντάγματος. Το τι έπραξαν είναι ζήτημα δικής τους ευθύνης», το δεύτερο, πρόσθεσε, «είναι ότι η αντιπολίτευση, όταν βρίσκεται μπροστά σε ένα μεγάλο θεσμικό ζήτημα, οφείλει να χρησιμοποιεί όλα τα όπλα και όλα τα εργαλεία».

Ερωτηθείσα για την παραπομπή του κ. Παππά δήλωσε ότι «ο κ. Παππάς παραπέμφθηκε με όρους πολιτικής δίωξης. Στην επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης υποτίθεται ότι οι κατηγορίες από την πλευρά της ΝΔ ήταν για κακουργηματικές πράξεις, αλλά τελικά ούτε οι ίδιοι οι βουλευτές της ΝΔ δεν μπόρεσαν να υποστηρίξουν τέτοιου τύπου θέσεις. Κατέληξαν σε ένα πλημμέλημα που εκδικάζεται και έχουμε την απόλυτη βεβαιότητα ότι θα καταπέσει. Μάλιστα, η Τράπεζα της Ελλάδας και ο κ. Στουρνάρας επιβεβαίωσαν ότι δεν υπήρχαν ούτε εγγυητικές επιστολές, ούτε δάνεια, ούτε τέτοιες ροές χρήματος, όπως ισχυριζόταν η ΝΔ».

Για την υπόθεση Novartis, τόνισε ότι «είναι εντυπωσιακό πως ένα παγκόσμιο σκάνδαλο, γνωστό και δεδομένο, στην περίπτωση της Ελλάδας δεν είχε αποτέλεσμα που να αφορά ευθύνες συγκεκριμένων προσώπων, αλλά είχε το αντίθετο, την προσπάθεια από τη ΝΔ να τιμωρηθούν αυτοί οι οποίοι βοήθησαν στην αποκάλυψη του σκανδάλου».

Διαβαστε επισης