Διεθνή

Αβραμόπουλος: Σκοπός μια ολοκληρωμένη μεταναστευτική πολιτική


Απάνθρωπη χαρακτήρισε την κατάσταση που επικρατεί στη Λιβύη ο Δημήτρης Αβραμόπουλος επισημαίνοντας πως αυτή δεν προκλήθηκε από τη δράση της ΕΕ. Μιλώντας στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο ο επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας τόνισε πως αντιθέτως η ΕΕ μαζί με τους διεθνείς εταίρους της, συντονίζει τις προσπάθειες για την αντιμετώπιση και τη βελτίωση της κατάστασης στη Λιβύη.

Ο Ευρωπαίος επίτροπος αναφέρθηκε στα μέχρι τώρα βήματα για την αντιμετώπιση του προσφυγικού κάνοντας λόγο για την ανάγκη μιας ολοκληρωμένης πολιτικής.

«Συζητάμε με τα κράτη μέλη και σκοπός μας είναι η εφαρμογή μια ολοκληρωμένης μεταναστευτικής πολιτικής. Χρειαζόμαστε παγκόσμιες λύσεις για να αντιμετωπίσουμε παγκόσμια προβλήματα και προκλήσεις. Όσα έχουμε πετύχει στον τομέα της μετανάστευσης από την αρχή της θητείας μας τα οφείλουμε στη συνεργασία μας. Η ΕΕ μπορεί να είναι υπερήφανη σήμερα για την πολιτική της και την υιοθέτηση των αρχών πάνω στις οποίες αυτή στηρίζεται. Δεν υπήρχε κατά το παρελθόν πολιτική ή στρατηγική για τη μετανάστευση. Υπήρχε κάπου στις Βρυξέλλες σε εμβρυακή κατάσταση, όχι όμως σαφής και συγκεκριμένη. Πρέπει να γίνουν περισσότερα και πρέπει να συνεργαστούμε για να πετύχουμε. Δεν πρόκειται για ένα εθνικό, περιφερειακό ή ευρωπαϊκό πρόβλημα. Είναι παγκόσμιο πρόβλημα. Πριν από ένα χρόνο είχα προτείνει στον προηγούμενο Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ να συγκαλέσει τη γενική συνέλευση, κάτι που πραγματοποιήθηκε στη Νέα Υόρκη. Με τον τρόπο αυτό το ζήτημα απέκτησε παγκόσμια διάσταση. Αποτελεί πλέον παγκόσμια ευθύνη, και είμαστε όλοι υπεύθυνοι σε παγκόσμιο επίπεδο για τα όσα συμβαίνουν στη Μεσόγειο και τη Λιβύη.

Η Ευρώπη έχει αναλάβει το μερίδιο της ευθύνης που της αναλογεί. Πρέπει να κάνουν το ίδιο και οι υπόλοιποι. Καλώ για περισσότερη και πιο ισχυρή συνεργασία όλων των εμπλεκομένων φορέων με τους οποίους έχουμε τον ίδιο στόχο. Να επαναφέρουμε τη σταθερότητα στην περιοχή και στη Λιβύη, να είμαστε αυτοί που θα συμβάλλουν στην αποκατάσταση της ενότητας στη χώρα, καθώς αυτή τη στιγμή είναι διχασμένη και κατακερματισμένη. Να εργαστούμε στη βάση της αρχής της αλληλεγγύης για να στηρίξουμε αυτούς τους απελπισμένους ανθρώπους, αλλά και μεταξύ μας, και να πετύχουμε συγκεκριμένα αποτελέσματα» είπε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος.

«Η συνεργασία με τρίτες χώρες, ιδιαίτερα με τις χώρες της βόρειας Αφρικής, αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της ολοκληρωμένης μεταναστευτικής πολιτικής μας, της οποίας την ενίσχυση προτείνουμε στη συνεισφορά μας για τη συζήτηση που θα διεξαχθεί σχετικά με τα επόμενα βήματα στον τομέα της μετανάστευση, στη Σύνοδο Κορυφής την Πέμπτη» είπε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος προσθέτοντας πως «από κοινού με τον διεθνή οργανισμό μετανάστευσης, την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες και άλλες ανθρωπιστικές οργανώσεις, επικεντρωνόμαστε στη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των μεταναστών που είναι εγκλωβισμένοι στη Λιβύη, στη στήριξη της εθελοντικής επιστροφής και επανένταξής τους στις χώρες προέλευσης, καθώς και στη δημιουργία νόμιμων οδών προς την Ευρώπη για τα άτομα που χρήζουν διεθνούς προστασίας».

Σύμφωνα με τον Ευρωπαίο Επίτροπο τα άτομα που χρήζουν προστασίας θα πρέπει να επιλέγουν τις νόμιμες οδούς προκειμένου να φτάσουν με ασφάλεια στην Ευρώπη. «Στα μέσα Νοεμβρίου, μια πρώτη ομάδα 25 ευάλωτων ατόμων που χρήζουν προστασίας μεταφέρθηκαν από τη Λιβύη στον Νίγηρα, ώστε στη συνέχεια να επανεγκατασταθούν στη Γαλλία, χάρη στην χρηματοδότηση της ΕΕ, την υποστήριξη της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες και τη συγκατάθεση των κυβερνήσεων της Λιβύης και του Νίγηρα. Με την υποστήριξη της ΕΕ, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες θα μεταφέρει περισσότερα άτομα από τη Λιβύη στο Νίγηρα τις επόμενες εβδομάδες. Όπως ανακοινώθηκε με τον χάρτη πορείας που παρουσιάστηκε την περασμένη εβδομάδα, στόχος μας είναι να φθάσουμε τα 1000 άτομα μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου» είπε ο κ. Αβραμόπουλος επισημαίνοντας πως η συνέχιση της μεταφοράς ατόμων που έχουν εγκλωβιστεί στη Λιβύη εξαρτάται από πολλούς παράγοντες καθώς συνδέεται ασφαλώς με την ικανότητα των κρατών μελών και άλλων χωρών προορισμού να επανεγκαταστήσουν άμεσα από τον Νίγηρα τους αιτούντες άσυλο.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος υπενθύμισε πως τον Σεπτέμβριο, κάλεσε τα κράτη μέλη να δεσμευθούν για τουλάχιστον 50.000 θέσεις επανεγκατάστασης τα επόμενα δύο χρόνια για τους αιτούντες άσυλο που βρίσκονται σε ορισμένες χώρες προτεραιότητα διευκρινίζοντας πως στις χώρες αυτές συμπεριλαμβάνονται και οι χώρες της διαδρομής της κεντρικής Μεσογείου.

Χαρακτήρισε μάλιστα την ανταπόκριση των κρατών μελών πολύ ενθαρρυντική καθώς μέχρι σήμερα, έχουν δεσμευθεί για 40.000 περίπου νέες δεσμεύσεις για επανεγκατάσταση.

«Προσβλέπουμε σε περαιτέρω δεσμεύσεις από κράτη μέλη που δεν έχουν ακόμη ανταποκριθεί στην πρόσκλησή μας» έστειλε το μήνυμα ο κ. Αβραμόπουλος επισημαίνοντας πως καθώς έχει ήδη φθάσει η στιγμή για την εκπλήρωση αυτών των δεσμεύσεων προσβλέπει στη στήριξη του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου στον τομέα αυτό καθώς και για τον στόχο που έχει προταθεί προς τους ευρωπαίους ηγέτες, την πραγματοποίηση 25.000 επανεγκαταστάσεων πριν τον Οκτώβριο του 2018.

Στη δευτερολογία του ο κ. Αβραμόπουλος τόνισε πως όλοι μοιράζονται τις ίδιες ανησυχίες και προσπαθούν να βρουν λύσεις. Όπως είπε όμως κάποιες από αυτές τις λύσεις δεν είναι κοινές. «Έχουμε φθάσει στο σημείο όπου όλοι κατανοούμε ότι πρέπει να γίνουν περισσότερα και όπου όλοι καλούνται να δείξουν μεγαλύτερη υπευθυνότητα ώστε, πρωτίστως, να επανέλθει η σταθερότητα στη Λιβύη. Βρισκόμαστε σε αρχικό στάδιο και πρέπει να συνεργαστούμε με τους εταίρους μας αντιμετωπίζοντας ταυτόχρονα την πραγματικότητα.

Η Ευρώπη έχει ανάγκη από οικονομικούς μετανάστες. Για τον λόγο αυτό πρέπει να ανοίξουμε και να ενισχύσουμε νόμιμες οδούς, περιορίζοντας ταυτόχρονα την παράτυπη μετανάστευση. Όσο η παράτυπη μετανάστευση συνεχίζεται, εικόνες σαν και αυτές που αντικρίσαμε το προηγούμενο διάστημα θα αναπαράγονται. Τα κράτη-μέλη καθορίζουν τον αριθμό των υπηκόων τρίτων χωρών που έρχονται να εργασθούν σε αυτά.

Αυτό αποτελεί εθνική αρμοδιότητα και ευθύνη τους» τόνισε προσθέτοντας πως η Επιτροπή είναι έτοιμη να συντονίσει και να προτείνει πιλοτικά προγράμματα με συγκεκριμένες τρίτες χώρες, καθώς και να παράσχει σχετική οικονομική στήριξη. Αυτό αφορά, όπως είπε, σε περιπτώσεις όπου τα κράτη μέλη θα αναλαμβάνουν τα ίδια τη φιλοξενία συγκεκριμένου αριθμού μεταναστών που θα φθάνουν μέσω νόμιμων οδών, ιδιαίτερα για οικονομικούς λόγους.