Πολιτική

Αβραμόπουλος: Προθεσμία ως τις 12 Μαΐου στην Ελλάδα να καταγράψει τους μετανάστες


Μέχρι τις 12 Μαΐου η Ελλάδα πρέπει να καταγράψει με μεθοδικότητα τους μετανάστες, αλλιώς η Ευρώπη θα επιβάλλει μεγαλύτερους συνοριακούς ελέγχους, είπε ο επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη Μετανάστευση Δημήτρης Αβραμόπουλος στη γερμανική εφημερίδα Die Welt .

«Η Ελλάδα θα έχει προθεσμία έως το Μάιο για να προστατέψει τα εξωτερικά της σύνορα. Θα αξιολογήσουμε την κατάσταση στις 12 Μαΐου. Εάν δεν δούμε πρόοδο έως τότε, δεν θα διστάσουμε να δημιουργήσουμε κανόνες ώστε να μπορέσουν να επεκταθούν οι συνοριακοί έλεγχοι στην Ευρώπη», είπε ο Αβραμόπουλος στην εφημερίδα.

Ο κ.Αβραμόπουλος είπε στην εφημερίδα ότι ο στόχος ήταν να αρθούν οι συνοριακοί έλεγχοι που είχαν τεθεί ως αποτέλεσμα της μεταναστευτικής κρίσης στο εσωτερικό της ελεύθερης ζώνης Σένγκεν έως τον Νοέμβριο.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχεδιάζει επίσης να παρουσιάσει στα μέσα Μαρτίου προσχέδια νόμου για την μεταρρύθμιση του συγκεκριμένου κανονισμού της συμφωνίας του Δουβλίνου σύμφωνα με τον οποίο οι αιτήσεις ασύλου πρέπει να εξεταστούν στη χώρα όπου ζητείται αρχικά το άσυλο.

«Εξακολουθούμε να τηρούμε τα σχέδια για μια μόνιμη μετεγκατάσταση των προσφύγων. Θα συνδέεται με τα σχέδια μεταρρύθμισης του Δουβλίνου. Επιπλέον, θα παρουσιάσουμε σχέδια για το πώς μπορούν να εναρμονιστούν καλύτερα οι κανονισμοί ασύλου στην Ευρώπη», είπε.

Οδικός χάρτης αποκατάστασης της ελεύθερης κυκλοφορίας στην Ευρώπη

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος αναμένεται να παρουσιάσει σήμερα έναν «οδικό χάρτη» προκειμένου να «αποκατασταθεί» η ελεύθερη κυκλοφορία στην Ευρώπη, η οποία έχει πληγεί σοβαρά από τη μεταναστευτική κρίση στην Ευρώπη, δήλωσε ευρωπαϊκή πηγή στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Το κείμενο προτείνει «την επαναφορά στην κανονική λειτουργία της Σένγκεν μέχρι τον Νοέμβριο» του 2016, εξήγησε διπλωματική πηγή. «Μέχρι τότε θα έχουμε αναμφίβολα αναπτύξει τους πρώτους ευρωπαίους συνοριοφρουρούς» στο Αιγαίο, για να βοηθήσουν την Ελλάδα να διαχειριστεί καλύτερα τα θαλάσσια σύνορά της με την Τουρκία» πρόσθεσε.

«Η αποκατάσταση της ζώνης Σένγκεν, χωρίς ελέγχους στα εσωτερικά σύνορά της, είναι κεφαλαιώδους σημασίας για την Ευρωπαϊκή Ένωση στο σύνολό της», σύμφωνα με σχέδιο εγγράφου του οποίου το AFP απέκτησε ένα αντίγραφο.

Ο τερματισμός της ελεύθερης κυκλοφορίας αγαθών και υπηρεσιών μεταξύ των 26 χωρών της ζώνης Σένγκεν θα κόστιζε στην ΕΕ «από 500 δισεκατομμύρια έως 1,4 τρισεκατομμύριο ευρώ» σε περισσότερα από δέκα χρόνια, διευκρινίζεται στο κείμενο. Οι ευρωπαίοι ηγέτες είχαν υπογραμμίσει, κατά την τελευταία σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες στις 18 και 19 Φεβρουαρίου, «τη σημασία να αποκατασταθεί, με συμφωνημένο τρόπο, η κανονική λειτουργία της ζώνης Σένγκεν, με την πλήρη υποστήριξη των κρατών-μελών που διέρχονται μια δύσκολη κατάσταση».