Ελλάδα

Αβραμόπουλος: Να υιοθετηθεί ένα κοινό ευρωπαϊκό σύστημα ασύλου


Την ανάγκη να βρεθεί συμφωνία για την υιοθέτηση ενός Κοινού Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασύλου επανέλαβε ο Επίτροπος Μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος, από το άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Εσωτερικών της Ε.Ε. που συνεδριάζει σήμερα στη Σόφια.

Προσερχόμενος στο Συμβούλιο, ο Δ. Αβραμόπουλος τόνισε ότι τα τελευταία δυόμιση χρόνια, έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος χάρη στην προσπάθεια των κρατών-μελών της ΕΕ, με πάνω από 30.000 άνθρωποι να έχουν μετεγκαστασταθεί, το σύστημα επανεγκατάστασης που λειτουργεί, τις αφίξεις που έχουν μειωθεί. Πρόσθεσε, ωστόσο ότι «πρέπει να παραμείνουμε σε επαγρύπνηση, καθώς δεν γνωρίζουμε τι μας επιφυλάσσει το μέλλον» και υπογράμμισε την προσπάθεια που γίνεται για να δημιουργηθούν συστήματα, μηχανισμοί και μία πολιτική που θα παρέχει στα κράτη-μέλη και στην ΕΕ όλα τα απαραίτητα μέσα για την αντιμετώπιση παρόμοιων κρίσεων στο μέλλον. Εν κατακλείδι, «σίγουρα, δεν βρισκόμαστε εκεί που ήμασταν πριν από τρία χρόνια».

Προτείνοντας να σταματήσει ο διαχωρισμός μεταξύ ανατολικών και δυτικών χωρών, αφού «αυτή η περίοδος ανήκει στο παρελθόν», ο Έλληνας Επίτροπος κατέθεσε την πεποίθησή του ότι «όλοι εμπνέονται από το ευρωπαϊκό πνεύμα που πρέπει να επικρατεί παντού. Ανήκουμε όλοι στην ίδια οικογένεια. Πρέπει να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε και να ενεργούμε με τον ίδιο τρόπο. Αυτή είναι η Ευρώπη και με αυτόν τον τρόπο πρέπει να οικοδομήσουμε το μέλλον μας», τόνισε.

Ερωτηθείς αν είναι αισιόδοξος ότι το ζήτημα τη αναθεώρησης του κανονισμού του Δουβλίνου, μπορεί να επιλυθεί μέχρι τον Ιούνιο, ο Δ. Αβραμόπουλος απάντησε: «Είμαι από τη φύση μου αισιόδοξος. Πιστεύω ότι το ευρωπαϊκό πνεύμα και το πνεύμα της αλληλεγγύης θα επικρατήσουν». Συνέχισε λέγοντας ότι «πρέπει να κάνουμε κάτι για να βγούμε από αυτό το αδιέξοδο το οποίο, κατά γνώμη μου, δεν είναι πραγματικό. Το ζήτημα αφορά στον τρόπο με τον οποίο κάποιοι, ορισμένες φορές, απευθύνονται στο εσωτερικό τους ακροατήριο».

Στο άτυπο Συμβούλιο των Υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ συζητήθηκε, εξάλλου, η βελτίωση της διαχείρισης των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, καθώς και οι επιστροφές όσων δεν έχουν δικαίωμα να παραμείνουν στην Ευρώπη.

ΑΠΕ-ΜΠΕ