Διεθνή

Αβραμόπουλος: Η EΕ θα στηρίξει τα μέλη που θέλουν να συνεχίσουν μετεγκαταστάσεις


 Την πρόθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να στηρίξει οικονομικά τα κράτη-μέλη που θέλουν να συνεχίσουν τις μετεγκαταστάσεις στο πλαίσιο του Κανονισμού του Δουβλίνου δηλώνει ο επίτροπος για θέματα Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, απαντώντας σε γραπτή ερώτηση του αντιπροέδρου του Ευρωκοινοβουλίου και επικεφαλής ευρωομάδας ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαδημούλη.

Ειδικότερα, στην ερώτησή του ο Δ. Παπαδημούλης ζητούσε από την Κομισιόν να απαντήσει πώς θα διασφαλιστεί ότι «θα μετεγκατασταθούν άμεσα όλοι οι πρόσφυγες που έχουν καταφθάσει σε Ελλάδα και Ιταλία, μέχρι 26/9, και είναι επιλέξιμοι για μετεγκατάσταση, παρά την άρνηση ορισμένων κρατών μελών να δεχθούν όσους έχουν φτάσει μετά την κοινή δήλωση ΕΕ - Τουρκίας».

Υπενθυμίζεται ότι στις 26 Σεπτεμβρίου 2017 ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα μετεγκατάστασης προσφύγων από την Ελλάδα και την Ιταλία με μόνο 29.000 μετεγκαταστάσεις, αντί για 160.000, όπως ήταν ο αρχικός στόχος, σύμφωνα με τα στοιχεία της Επιτροπής. Τα κράτη-μέλη προσέφεραν πολύ λιγότερες θέσεις αλλά και τα κριτήρια επιλεξιμότητας περιόρισαν σημαντικά το αριθμό των επιλέξιμων.

Ο Δ. Αβραμόπουλος επισημαίνει ότι η Επιτροπή «είναι πρόθυμη να στηρίξει οικονομικά τα κράτη-μέλη που θέλουν να συνεχίσουν τις προσπάθειές τους στον τομέα της μετεγκατάστασης και πλέον του υπάρχοντος προγράμματος, σε συμφωνία «με τον κανονισμό του Δουβλίνου, ο οποίος περιλαμβάνει ρήτρες διακριτικής ευχέρειας που παρέχουν τη δυνατότητα για την εν λόγω μεταφορά».

Επιπλέον, ο Έλληνας επίτροπος παραπέμπει «στην έκθεση προόδου σχετικά με το Ευρωπαϊκό Θεματολόγιο Μετανάστευσης», στην οποία η Κομισιόν προέτρεψε τα κράτη-μέλη «να ολοκληρώσουν επειγόντως τη μετεγκατάσταση των υπόλοιπων επιλέξιμων αιτούντων από την Ιταλία και την Ελλάδα».

Τέλος,  όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ, στην ερώτηση του Δημ. Παπαδημούλη σχετικά με το «τί πρέπει να γίνει για όσους πρόσφυγες καταφθάνουν στις χώρες της νοτιοανατολικής Ευρώπης μετά τις 26/9», ο επίτροπος Αβραμόπουλος απαντά ότι «θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με τον ίδιο τρόπο όπως και όλοι οι αιτούντες άσυλο που φθάνουν στην ΕΕ, και συγκεκριμένα σύμφωνα με το κεκτημένο της ΕΕ και τις διεθνείς συμβάσεις».

Σημειώνεται ότι τον Δεκέμβριο, απαντώντας σε ερώτηση 64 ευρωβουλευτών από έξι πολιτικές ομάδες (GUE/NGL, EFDD, S&D, VERTS/ALE, PPE, ECR) για την εφαρμογή των αποφάσεων μετεγκατάστασης, ύστερα από την απόρριψη των προσφυγών της Σλοβακίας και της Ουγγαρίας εναντίον της διαδικασίας, ο Δημ. Αβραμόπουλος απέρριψε το ενδεχόμενο αλλαγών στην πολιτική της Επιτροπής σχετικά με τις μεταφορές επιστροφής στην Ιταλία και την Ελλάδα, βάσει του καθεστώτος του Δουβλίνου, επισημαίνοντας πως δεν θα παρουσιαστεί νέα πρόταση μετεγκατάστασης.