Τράπεζες

Attica Bank: Αποκρατικοποίηση-γρίφος με warrants, ΑΜΚ και στρατηγικό επενδυτή


Σε γρίφο με πολλά ερωτηματικά και αρκετές σκοτεινές πλευρές εξελίσσεται το εγχείρημα κεφαλαιακής ενίσχυσης-εξυγίανσης της Attica Bank, με τακτοποίηση του αναβαλλόμενου φόρου, έκδοση warrants και νέα αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. Οι κινήσεις αυτές θα οδηγήσουν αναπόφευκτα σε αλλαγή της μετοχικής σύνθεσης και -πιθανότατα- του ιδιοκτησιακού σχήματος της τράπεζας.

Αν το σχέδιο υλοποιηθεί με επιτυχία, θα συντελεσθεί μια “βελούδινη αποκρατικοποίηση” χωρίς τυμπανοκρουσίες, αντιπαραθέσεις και  πλειοδοτικές διαδικασίες, λίγους μήνες μετά την άτυπη κρατικοποίηση της τράπεζας με ενεργοποίηση του νόμου Χαρδούβελη.

Προς το παρόν παραμένει άγνωστο πώς θα διαμορφωθεί μελλοντικά η μετοχική σύνθεση και ποιοί θα είναι οι νέοι μεγαλομέτοχοι-στρατηγικοί επενδυτές που θα πάρουν τον έλεγχο της τράπεζας. Πολλά σενάρια ακούγονται για στρατηγική συμμετοχή ξένων οίκων του χρηματοοικονομικού τομέα και εγχώριων κεφαλαιούχων που προσπαθούν να αποκτήσουν ισχυρά ερείσματα στον τραπεζικό κλάδο.

Οι υποψήφιοι και τα φαβορί

Ως άμεσα ενδιαφερόμενοι φέρονται ο όμιλος  Ellington που έχει εξαγοράσει την εταιρία Thea Artemis Financial Solutions, διαχειρίστρια των κόκκινων δανείων της  Attica Bank και ο Ελληνοελβετός δισεκατομμυριούχος Τέλης Μυστακίδης (που έχει μπει και στην Τρ. Πειραιώς). Ακούγεται ακόμη ότι με μικρό ποσοστό ενδέχεται να συμμετάσχει το ολλανδικό γκρουπ Reggeborgh που ελέγχει τον όμιλο Ελλάκτωρ και επικεντρώνει το επενδυτικό ενδιαφέρον του στις κατασκευές.

Κατά πληροφορίες από τραπεζικές πηγές, διαπραγματεύσεις έχουν γίνει με την  Ellington και το σενάριο συμμετοχής της φαίνεται βάσιμο. Πολύ πιθανή θεωρείται επίσης η συμμετοχή του κ. Μυστακίδη μι μικρό ποσοστό – χαμηλότερο του 10%.

Για την περίπτωση της Reggeborgh  αναφέρεται ότι ο πρόεδρος της Attica Bank Θ. Πανταλάκης που είναι μέλος ΔΣ της Ελλάκτωρ, έχει αναπτύξει στενές σχέσεις με στελέχη του ολλανδικού ομίλου και έχει πραγματοποιήσει διερευνητικές συζητήσεις  για το ενδεχόμενο στρατηγικής συμμετοχής του στην τράπεζα. Ουσιαστικό αποτέλεσμα δεν φαίνεται να προέκυψε από αυτές τις συζητήσεις, καθώς ο τραπεζικός τομέας δεν περιλαμβάνεται στους επενδυτικούς σχεδιασμούς της Reggeborgh

Περίπλοκη διαδικασία με "παραθυράκια"

Εν πάση περιπτώσει, η υλοποίηση του σχεδίου κεφαλαιακής ενίσχυσης-εξυγίανσης της Attica Bank επιφυλάσσει πολλές εκπλήξεις.
Η διαδικασία αλλαγής ιδιοκτησιακού σχήματος είναι σκοπίμως(;) περίπλοκη και εξαιρετικά δυσνόητη για μη γνώστες του αντικειμένου, αφήνοντας  πολλά “παραθυράκια” για ελιγμούς και διαφοροποιήσεις από το αρχικό σχέδιο.

Περιλαμβάνει “συγκεκαλυμμένη” (μέσω warrants) έκδοση νέων μετοχών υπέρ του Δημοσίου, πώληση αυτών των μετοχών σε νυν μετόχους και επενδυτές, reverse split και εν συνεχεία ΑΜΚ, στην οποία ενδεχομένως δεν θα ισχύσει δικαίωμα προτίμησης των υφιστάμενων μετόχων, προκειμένου να καλυφθεί κατά το μέγιστο δυνατό ποσοστό από στρατηγικούς και άλλους επενδυτές.

Λόγω της πολυπλοκότητας και της σύγχυσης που προκαλείται, η μετοχή της Attica Bank “άντεξε” επί μεγάλο χρονικό διάστημα, κινούμενη σε επίπεδα τιμών που δεν δικαιολογούνται από το επικείμενο reverse split  και την ΑΜΚ που θα ακολουθήσει.

Warrants αντί μετοχών

Το πρώτο βήμα αλλαγής της μετοχικής σύνθεσης γίνεται με τα warrants – τα “δικαιώματα απόκτησης μετοχών” που εκδόθηκαν υπέρ του Δημοσίου έναντι του αποδοθέντος στην τράπεζα αναβαλλόμενου φόρου.

Αντι να πάρει το Δημόσιο μετοχές για τα χρήματα που έδωσε, επελέγη μιά πολύπλοκη διαδικασία, ώστε η αποκρατικοποίηση να γίνει  αθόρυβα: Αντί μετοχών εκδόθηκαν warrants υπέρ του Δημοσίου, τα οποία εν συνεχεία προσφέρονται στους νυν μετόχους της τράπεζας, με αναλογία 2,15 ανά μετοχή και σε τιμή 0,153 ευρώ. Κάθε warrant είναι μετατρέψιμο σε μία μετοχή.

Ουσιαστικά, το Δημόσιο και η τράπεζα προσπαθούν να πουλήσουν στους μετόχους της νέες μετοχές, με αναλογία 2,15 νέες ανά μία υφιστάμενη. Ομως η τιμή είναι υψηλότερη από την τρέχουσα χρηματιστηριακή: Το warrant (που ισοδυναμεί με μία μετοχή) διατίθεται προς 0,153 ευρώ, ενώ η μετοχή είχε το ταμπλό 0,127 ευρώ στο κλείσιμο της Παρασκευής και 0,115 ευρώ χθες.

Το "καπέλο" και η προσαρμοσμένη τιμή

Ποιός θα πλήρωνε λοιπόν “καπέλο” 33%  (0,153 ευρώ, αντί 0,115 ευρώ στο ταμπλό) για να αποκτήσει μετοχές μέσω warrants; Η απάντηση είναι προφανής: “Κανένας μικρομέτοχος-επενδυτής”. Θα μπορούσε όμως να πληρώσει ένας υποψήφιος μεγαλομέτοχος-στρατηγικός επενδυτής, που θέλει να αποκτήσει μεγάλο ποσοστό, χωρίς να αναγκαστεί να κυνηγάει μετοχές... “με το τουφέκι” στο χρηματιστήριο.

Υπάρχει όμως ένα ακόμη αντικίνητρο: Μετά τη διάθεση των warrants και τη μετατροπή τους σε μετοχές, θα ακολουθήσει reverse split. Οι 60 μετοχές θα γίνουν μία (οι 1.000 θα συρρικνωθούν σε περίπου 16,67). Ετσι η χθεσινή τιμή κλεισίματος θα αντιστοιχεί

  • σε προσαρμοσμένη τιμή 0,115 Χ 60 = 6,90 ευρώ.
  • Για τις μετοχές που θα έχουν αποκτηθεί μέσω warrants το προσαρμομένο κόστος κτήσης θα διαμορφωθεί σε 0,153 Χ 60 = 9,18 ευρώ

Μπορεί η (νέα) μετοχή της Attica Bank να παραμείνει σ΄αυτά τα επίπεδα τιμών, ενώ πρόκειται να ακολουθήσει αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της τάξεως των 120-240 εκατ. ευρώ;

Εξαρτάται από το ποιά θα θεωρηθεί από την αγορά “δίκαιη” αποτίμηση – ποιά θα πρέπει να είναι η κεφαλαιοποίηση.

Με το reverse split θα έχει περιοριστεί βέβαια δραστικά ο συνολικός αριθμός των μετοχών. Οι παλιές θα έχουν γίνει μόλις 7.687.567, ενώ οι προκύψασες από τα warrants θα είναι 16.541.878 το μάξιμουμ (εάν ασκηθούν όλα τα δικαιώματα, πράγμα αδύνατον). Με περίπου 26,2 εκατ. μετοχές και τιμή μετοχής 6,5 ευρώ η κεφαλαιοποίηση θα ήταν γύρω στα 170 εκατ. ευρώ προ της ΑΜΚ

Αποθαρρύνονται οι μικρομέτοχοι

Ισως λοιπόν να συμφέρει στους υποψήφιους στρατηγικούς επενδυτές να αποκτήσουν κάποια μεγάλα πακέτα μετοχών αγοράζοντας warrants (τα οποία προφανώς δεν θα απορροφηθούν από τους υφιστάμενους μετόχους)
Επισημαίνεται ότι το Δημόσιο διατηρεί το δικαίωμα να διαθέσει τα μη απορροφηθέντα warrants μέσω Χρηματιστηρίου σε τρίτους, οι οποίοι θα πάρουν τελικά ισάριθμες μετοχές.

Η πρώτη σημαντική αλλαγή στη μετοχική σύνθεσης και το πρώτο βήμα αποκρατικοποίησης θα γίνουν λοιπόν με τα warrants. Θα ακολουθήσουν μεγαλύτερα και σημαντικότερα βήματα μέσω της ΑΜΚ. Οπως έγινε και σε άλλες ΑΜΚ τραπεζών, θα επιδιωχθεί να καλυφθεί το μεγαλύτερο μέρος της από στρατηγικούς επενδυτές και από επενδυτικά χαρτοφυλάκια.

Οι όροι της ΑΜΚ  (τιμή διάθεσης, αναλογία παλιών/νέων τίτλων κλπ) θα είναι μάλλον αποθαρρυντικοί για τους μικρομετόχους. Αποθαρρυντικά για τη διακράτηση μετοχών της Attica Bank λειτουργούν ήδη η προοπτική του reverse split, της διάθεσης-μετατροπής warrants και της ΑΜΚ.

Γι αυτό η μετοχή της έχει πάρει την κατιούσα και χθες “έγραψε” -9,5%, ενώ σε δύο εβδομάδες (μετά τη γνωστοποίηση του reverse split και της ΑΜΚ) έχει χάσει 32%.
 Η εξέλιξη αυτή ευνοεί προφανώς τους υποψήφιους στρατηγικούς επενδυτές, που θέλουν ΑΜΚ σε όσο το δυνατόν χαμηλότερη τιμή.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα