Αγορές

Αθέμιτες πρακτικές και καταστρατήγηση κανόνων στο χρηματιστήριο


Περιθωριακή αγορά όπου "ανθούν" κάθε είδους αθέμιτες πρακτικές κινδυνεύει να χαρακτηριστεί το ελληνικό χρηματιστήριο, καθώς κανόνες διαφάνειας καταστρατηγούνται συστηματικά, ενώ η πληροφόρηση-ενημέρωση των επενδυτών από τις εισηγμένες επιχειρήσεις καταλήγει συχνά σε παραπλάνηση.

Η υπόθεση Follie Folli, ήταν μια εξαιρετική περίπτωση εξαπάτησης επενδυτών με πλαστά λογιστικά στοιχεία, ανύπαρκτες πωλήσεις  και κέρδη. Δεν είναι όμως η μόνη εκδήλωση του φαινομένου ασυδοσίας που επικρατεί.

Ήδη η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς εξετάζει την υπόθεση Ελλάκτωρ, στην οποία ερευνάται ο συντονισμός δύο μετόχων, της ολλανδικής Reggeborgh και της βελγικής επενδυτικής εταιρείας Atlas, που αποδεικνύεται ότι συνεργάστηκαν και σε άλλες περιπτώσεις. Σημειώνεται ότι οι μετοχές της Ελλάκτωρ που αγόρασε η Atlas… αυθορμήτως,  «κρύβονταν» στην  λιβανέζικων συμφερόντων κυπριακή τράπεζα Astro Bank, όπου βρίσκονταν υπό την διαχείριση του Ηλία Λιανού, επικεφαλής της κατασκευαστικής Αρχιρόδον και συμβούλου επενδύσεων.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, ο πρώην τραπεζίτης (Proton Bank) είχε αρνηθεί ότι σχετίζεται με το πακέτο μετοχών. Ωστόσο η ίδια η τράπεζα αποκάλυψε την εμπλοκή του, με συνέπεια να καλείται τώρα για εξηγήσεις από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Συρροή… συμπτώσεων

Κατά την διερεύνηση της υπόθεσης η Επιτροπή ζήτησε από τους εμπλεκόμενους να  δώσουν εξηγήσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, όλοι υποστηρίζουν ότι τα στοιχεία που υποδηλώνουν μεταξύ τους συνεργασία και συντονισμένες κινήσεις, είναι τυχαίες συμπτώσεις και αποτελούν ανεπαρκείς ενδείξεις. Δηλώνουν μάλιστα ότι μπορεί οι δύο να είναι μέτοχοι στις ίδιες εταιρείες, αλλά... δεν συνεργάζονται!

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς με νεότερη επιστολή ζητάει να  εξηγήσουν το γεγονός ότι στη  εταιρεία AtlasInvest Upstream του ομίλου Atlas οι δύο συνεργαζόμενές  εταιρείες κατέχουν 70% και 30% των μετοχών και οι επικεφαλής τους Χόλντερμαν και Φαν Πέκε είναι από κοινού συνδιαχειριστές…

Το ενδιαφέρον είναι ότι η ίδια ομάδα είχε εμπλοκή και στην περίπτωση άλωσης της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, στην οποία επίσης βρέθηκε βασικός μέτοχος πλειοψηφίας η Reggeborgh με ποσοστό 32% - χαμηλότερο του 33% που θα καθιστούσε υποχρεωτική την κατάθεση δημόσιας πρότασης για εξαγορά του συνόλου των μετοχών.

Οι μετοχές που δεν ψηφίζουν

Ομως η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ είχε τότε και χαρτοφυλάκιο ιδίων μετοχών, οι οποίες δεν ψηφίζουν στη γενική συνέλευση, όπου οι αποφάσεις λαμβάνονται με αφαίρεση των δικαιωμάτων ψήφου αυτών των μετοχών. Αν αφαιρεθούν όμως τα δικαιώματα ψήφου των ιδίων μετοχών, το ποσοστό της Reggeborgh υπερέβαινε το 33% και ήταν υποχρεωμένη να κάνει πρόταση δημόσιας προσφοράς.

Το ίδιο συνέβη και αργότερα στην ίδια εταιρεία: Οταν αποχώρησε η Reggeborgh από την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ο βασικός μέτοχός της  Γ. Περιστέρης ανέβασε το ποσοστό του άμεσης ή έμμεσης συμμετοχής σε 31,8%. Αν αφαιρεθούν τα δικαιώματα ψήφου των ιδίων μετοχών το ποσοστό αυτό αντιστοιχεί σε περίπου 33,45%- άρα έπρεπε να κάνει δημόσια προσφορά. 

Φαίνεται πάντως ότι η υπέρβαση του ποσοστού οφείλεται σε αβλεψία -δεν ελήφθησαν υπόψη οι ίδιες μετοχές. Μετά την ανάδειξη του θέματος σε σχετικά δημοσιεύματα, ο κ. Περιστέρης δήλωσε ότι "υφιστάμενες οριακές υπερβάσεις θα αρθούν με την εφαρμογή των μέτρων που προβλέπει η σχετική νομοθεσία και στο βαθμό που οφείλονται σε υπολογιστικό σφάλμα θα αντιμετωπιστούν δεόντως".

Με εργαλείο τη φημολογία

Συμβαίνουν όμως κι άλλα πολλά στο… «ξέφραγο αμπέλι» της ελληνικής αγοράς. Παράλληλα με αυτές τις καταστρατηγήσεις χρηματιστηριακών κανόνων, εμφανίζονται περιπτώσεις φημών που μεταδίδονται με προφανή στόχο την παραπλάνηση του κοινού. Είναι χαρακτηριστικά δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία σχεδιάζεται αύξηση κεφαλαίου στην Ελλάκτωρ, ύψους 1 δισ. ευρώ, προκειμένου να είναι εφικτή η συμμετοχή της στον διαγωνισμό της Αττικής Οδού.

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς δεν ζήτησε κάποια εξήγηση από την  εταιρία, η οποία μόλις πριν από δύο μήνες  διαβεβαίωνε επίσημα ότι δεν σχεδιάζει καμιά αύξηση κεφαλαίου, καθώς  διαθέτει επάρκεια κεφαλαίων.
Η περίπτωση της Ελλάκτωρ δεν είναι βέβαια η μοναδική, ούτε το θέμα περιορίζεται στις αυξήσεις κεφαλαίου.

 

Διαβαστε επισης