Σε λειτουργία τέθηκε πάλι, σύμφωνα με πληροφορίες, η... βιομηχανία «χρυσών» αποσπάσεων αστυνομικών από θέσεις της περιφέρειας στην Αττική, αμέσως μόλις πέρασε η περίοδος ισχύος έκτακτης νομοθετικής ρύθμισης, που περιόριζε τις σχετικές αποζημιώσεις. Έτσι, αστυνομικοί λαμβάνουν και πάλι ποσά που ξεπερνούν τα 4.000 ευρώ τον μήνα για έξοδα διανυκτέρευσης και πρόσθετη αμοιβή, ενώ για την περίοδο του καλοκαιριού το ποσό είχε μειωθεί στα 900 ευρώ.
Τη «φάμπρικα» των χρυσοπληρωμένων αποσπάσεων είχε αποκαλύψει στις 7 Απριλίου το Σin και ακολούθησαν πολλά ανάλογα δημοσιεύματα, ενώ στους κόλπους της Αστυνομίας είχε ξεσπάσει έντονος αναβρασμός, καθώς σε υπηρεσίες της Αττικής συνυπηρετούσαν αποσπασμένοι αστυνομικοί του... τετραχίλιαρου (περίπου 5.500 ευρώ, αν συνυπολογισθεί και ο τακτικός μισθός) με αστυνομικούς που λαμβάνουν τον «κανονικό» μισθό τους.
Λίγο αργότερα, στα τέλη Απριλίου, ακολούθησε νομοθετική ρύθμιση του θέματος από το υπουργείο Οικονομικών, που «ψαλίδισε» το τετραχίλιαρο και μειώθηκε στα 900 ευρώ. Επίσης, η ίδια ρύθμιση έθεσε πλαφόν στον αριθμό των αποσπασμένων αστυνομικών, ορίζοντας ότι δεν μπορεί να υπερβαίνουν τους 1.000. Όμως, επρόκειτο για μια προσωρινή ρύθμιση, με διάρκεια έως τις 31 Αυγούστου, ενώ πέραν της ημερομηνίας αυτής θα ίσχυαν και πάλι οι διατάξεις του ν. 5079/2023, οι οποίες αφορούν μετακινήσεις υπαλλήλων σε ολόκληρο τον δημόσιο τομέα.
Όπως ανέφερε, μεταξύ άλλων, η τροπολογία:
- Το ποσό των εξόδων διανυκτέρευσης, για το σύνολο του αστυνομικού προσωπικού και των Ειδικών Φρουρών που αποσπώνται ή μετακινούνται προσωρινά, με απόφαση του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, από την 1η.5.2024 έως και την 31η.8.2024, προς ενίσχυση των Διευθύνσεων Ασφάλειας Απικής, Ασφάλειας Θεσσαλονίκης και Μεταγωγών Δικαστηρίων Απικής, ορίζεται κατά ανώτατο όριο μηνιαίως σε εννιακόσια (900) ευρώ, κατά παρέκκλιση του άρθρου 37 του ν. 5079/2023 (Α 215).
- Το σύνολο του αστυνομικού προσωπικού και των Ειδικών Φρουρών που βρίσκονται σε απόσπαση ή μετακίνηση κατά τα οριζόμενα στην παρ. 1 δεν μπορεί μηνιαίως να υπερβαίνει τον αριθμό των χιλίων (1000) ατόμων, καθ’ όλη τη χρονική περίοδο της παρ. 1.
Το πάρτι... ξανάρχισε
Σύμφωνα με πληροφορίες, αμέσως μόλις έληξε η ισχύς της έκτακτης ρύθμισης, δηλαδή μέσα στο πρώτο 20ήμερο του Σεπτεμβρίου, άρχισαν και πάλι οι «χρυσές» αποσπάσεις αστυνομικών από την επαρχία στην Αττική. Ο αριθμός των μετακινούμενων αστυνομικών δεν είναι γνωστός, βέβαιο όμως είναι ότι και πάλι λαμβάνουν περί τα 3.000 για έξοδα διανυκτέρευσης και πάνω από 1.000 ευρώ ως πρόσθετη αμοιβή.
Αυτές οι αποσπάσεις είναι περιζήτητες, παρότι τα 1.000 ευρώ της πρόσθετης αμοιβής δεν φαίνεται να αποτελούν εντυπωσιακό ποσό, καθώς είναι κοινό μυστικό στους κόλπους της ΕΛ.ΑΣ. ότι τα 100 ευρώ ημερησίως που δίνονται για την κάλυψη εξόδων διανυκτέρευσης στην πραγματικότητα δεν καταλήγουν στο σύνολό τους σε κάποια καταλύματα, αλλά έχουν βρεθεί... δημιουργικοί τρόποι για να μένουν οι αστυνομικοί σε φθηνά καταλύματα και να εξοικονομούν μεγάλο μέρος των 3.000 ευρώ που δίνονται για έξοδα διανυκτέρευσης. Έτσι, με δύο μήνες απόσπαση, που συνήθως ανανεώνεται για άλλους δύο μήνες, ένας αστυνομικός μπορεί να εξασφαλίσει ένα σημαντικό έκτακτο εισόδημα, που αντιστοιχεί σε τακτική μισθοδοσία πολλών μηνών.
Είναι χαρακτηριστικό ότι συνδικαλιστικές ενώσεις των αστυνομικών έχουν εκδώσει ανακοινώσεις όπου διαμαρτύρονται για την... αδικία εις βάρος αστυνομικών που υπηρετούν στην Αθήνα ή τη Θεσσαλονίκη και δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση στις «χρυσές» αποσπάσεις και πιέζουν το υπουργείο για να δοθεί αυτή η δυνατότητα σε όλους, ακόμη και σε όσους υπηρετούν στα δύο μεγαλύτερα αστικά κέντρα της χώρας.
Μάλιστα, εκφράζεται από τους συνδικαλιστές η ανησυχία ότι το υπουργείο εξετάζει να επαναφέρει την προσωρινή ρύθμιση που είχε τεθεί ισχύ το καλοκαίρι, για να μειωθεί και πάλι η αποζημίωση για τις αποσπάσεις. «Δυστυχώς διαπιστώσαμε ότι αυτές τις μέρες προωθείται νέα νομοθετική διάταξη ώστε να συνεχιστεί έως τα τέλη του 2024 η χορήγηση της ίδιας αυτής πετσοκομένης αποζημίωσης, ειδικά για όσους μετακινούνται προς την Αττική και τη Θεσσαλονίκη», αναφέρει σε ανακοίνωσή της Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων.
Συνδικαλιστές και πολιτική ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη κάνουν βεβαίως ότι δεν βλέπουν τον... ελέφαντα στο δωμάτιο: η Ελλάδα έχει μια αστυνομική δύναμη με σχεδόν 60.000 άτομα, τη δεύτερη μεγαλύτερη στην Ευρώπη με βάση τον πληθυσμό της χώρας, αλλά στα μεγαλύτερα αστικά κέντρα, που έχουν και τα σοβαρότερα προβλήματα εγκληματικότητας, δεν είναι κατανεμημένο επαρκές προσωπικό και οι ανάγκες καλύπτονται (όσο καλύπτονται...) με ακριβοπληρωμένες αποσπάσεις αστυνομικών από την επαρχία.
Η νομοθεσία επιτρέπει στους αστυνομικούς, αφού συμπληρώσουν ένα αριθμό μορίων από υπηρεσία σε «μάχιμες» θέσεις, να μετακινούνται στην επαρχία, συνήθως στον τόπο καταγωγής τους, ενώ για την κάλυψη αναγκών στα μεγάλα αστικά κέντρα μπορούν να αξιοποιηθούν μόνο με τις «ακριβές» αποσπάσεις μικρής χρονικής διάρκειας.