Αγορές

Αστράφτει ο χρυσός: Τιμή-ρεκόρ πάνω από 1.900 δολ., μεγάλες εισροές κεφαλαίων


Η αβεβαιότητα για την ανάκαμψη στις ΗΠΑ και η ένταση με την Κίνα ωθούν τους επενδυτές σε ασφαλές καταφύγιο

Μαζικές ροές κεφαλαίων προς το ασφαλές καταφύγιο του χρυσού καταγράφονται στις διεθνείς αγορές, οδηγώντας την τιμή του πολύτιμου μετάλλου πάνω και από τα 1.900 δολ./ουγκιά, την ώρα που επικρατεί έντονη αβεβαιότητα στα χρηματιστήρια, λόγω των αμφιβολιών για την ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας και των νέων εντάσεων ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα, που επανέφεραν στον ορίζοντα τους φόβους για νέες εμπορικές κυρώσεις από τον Τραμπ.

Η τιμή του χρυσού στην spot αγορά πλησίασε σήμερα και τα 1.906 δολ./ουγκιά και βρέθηκε σε ελάχιστη απόσταση από το ρεκόρ όλων των εποχών (σε ενδοσυνεδριακή τιμή) που είχε καταγραφεί τον Σεπτέμβριο του 2011 (1.921 δολ.). Από το φετινό χαμηλό, που είχε καταγραφεί στις 16 Μαρτίου, τα κέρδη για το χρυσό ξεπερνούν το 30%.

Το νέο μακροοικονομικό σενάριο που ενισχύει τις εισροές κεφαλαίων προς το χρυσό σχετίζεται με τα χθεσινά, απρόσμενα άσχημα στοιχεία για την αμερικανική αγορά εργασίας και την κλιμάκωση της μετάδοσης του ιού στις ΗΠΑ, που έχουν εντείνει την αβεβαιότητα για την ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας μετά το lockdown. Οι επενδυτές περιμένουν ότι, αν δεν αλλάξει κάτι προς το καλύτερο το αμέσως επόμενο διάστημα, η Fed θα είναι υποχρεωμένη να παρέμβει και πάλι για να υποστηρίξει με ρευστότητα την οικονομία, κάτι που θα αποδυναμώσει περαιτέρω το δολάριο, ευνοώντας τον χρυσό.

Επιπλέον, επικρατούν έντονες ανησυχίες για ενδεχόμενη λήξη της εκεχειρίας μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας στα θέματα του διεθνούς εμπορίου, καθώς η ένταση μεταξύ της Ουάσιγκτον και του Πεκίνου σε όλα τα διπλωματικά μέτωπα έχει ανεβεί αισθητά, ενώ ο Ντόναλντ Τραμπ φάνηκε να αμφισβητεί τη συμφωνία που επιτεύχθηκε πριν λίγους μήνες για το εμπόριο, λέγοντας ότι από τότε έχουν αλλάξει πολύ τα δεδομένα, κάτι που ερμηνεύθηκε ως μια προειδοποίηση προς το Πεκίνο ακόμη και για επιβολή νέων εμπορικών κυρώσεων.

Ο «γκουρού» των αγορών, Μαρκ Μόμπιους, τάχθηκε με κατηγορηματικό τρόπο υπέρ των επενδύσεων σε χρυσό, λέγοντας ότι όταν τα επιτόκια είναι στο μηδέν ή κοντά στο μηδέν ο χρυσός είναι ένα ελκυστικό επενδυτικό μέσο, επειδή δεν χρειάζεται να ανησυχείς για το γεγονός ότι δεν παίρνεις τόκο από την επένδυσή σου, ενώ πρόσθεσε ότι η τιμή θα ανεβαίνει όσο εντείνονται οι αβεβαιότητες στις αγορές. «Θα αγόραζα τώρα (σ.σ.: στις υψηλές τιμές που διαμορφώνονται) και θα συνέχιζα να αγοράζω», είπε χαρακτηριστικά στην τηλεόραση του Bloomberg.

Η Έιλι Ονγκ από το Bloomberg Intelligence ανέφερε σε σημείωμα για το χρυσό ότι το ράλι μπορεί να συνεχισθεί και το 2021, λόγω των ανησυχιών για το δολάριο και των αυξημένων γεωπολιτικών κινδύνων, σε ένα περιβάλλον όπου θα διατηρηθούν πολύ χαμηλά τα επιτόκια. Η UBS ανέβασε την πρόβλεψή της για τη βραχυπρόθεσμη πορεία του χρυσού στα 2.000 δολ. ως τα τέλη Σεπτεμβρίου.

Καθοριστικό ρόλο σε αυτή την ανοδική πορεία του χρυσού και άλλων πολύτιμων μετάλλων, όπως το ασήμι, παίζουν τα διαπραγματεύσιμα αμοιβαία κεφάλαια (ETF) πολύτιμων μετάλλων, που προσελκύουν μεγάλες εισροές κεφαλαιών. Σύμφωνα με την Bank of America, τα κεφάλαια που εισέρρευσαν στα ETF έφθασαν τα 3,8 δισ. δολ. στην εβδομάδα ως τις 22 Ιουλίου και αυτή ήταν η δεύτερη μεγαλύτερη εισροή σε εβδομαδιαία βάση που έχει καταγραφεί.

Τα ETF χρυσού, δηλαδή τα αμοιβαία κεφάλαια που διαπραγματεύονται σε χρηματιστήριο και επενδύουν σε χρυσό σε φυσική μορφή, δίνοντας στους επενδυτές μια δυνατότητα έμμεσης επένδυσης στο χρυσό, έχουν σπάσει φέτος κάθε προηγούμενο ρεκόρ εισροής κεφαλαίων. Σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Συμβουλίου Χρυσού (World Gold Council - www.gold.org), ο Ιούνιος ήταν ο έβδομος συνεχής μήνας εισροών κεφαλαίων, που οδήγησαν στην αύξηση των τοποθετήσεων των ETF σε χρυσό στο επίπεδο ρεκόρ των 3.621 τόνων.

Το πρώτο εξάμηνο, οι εισροές έφθασαν 39,5 δισ. δολ., προκαλώντας αύξηση του όγκου των τοποθετήσεων σε χρυσό κατά 734 τόνους. Η καλύτερη χρονιά ήταν το 2009, όταν ο όγκος είχε αυξηθεί κατά 646 τόνους και ήδη αυτό το ρεκόρ έχει ξεπερασθεί μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2020. Οι αγορές χρυσού στις οποίες προχώρησαν τα ETF είναι πολύ μεγαλύτερες από το επίπεδο των αγορών χρυσού που έγιναν από τις κεντρικές τράπεζες το 2018 και το 2019, ενώ αντιστοιχούν περίπου σε 45% της παγκόσμιας παραγωγής χρυσού του πρώτου εξαμήνου 2020.

Τα στοιχεία αυτά επιβεβαιώνουν ότι τα ETF, που έκαναν την εμφάνισή του στη διεθνή αγορά το 2003, έχουν πλέον αλλάξει θεαματικά την παγκόσμια αγορά του πολύτιμου μετάλλου, αφού αναδεικνύονται ως το κυριότερο εργαλείο επένδυσης στο χρυσό και η ισχύς τους στην αγορά μπορεί να συγκριθεί μόνο με αυτή των κεντρικών τραπεζών.

Όπως αναφέρει η HSBC σε ανάλυσή της για την αγορά του χρυσού, η απάντηση που έδωσαν οι επενδυτές στην κρίση του κορονοϊού ώθησε σε επίπεδα ρεκόρ το ενεργητικό των ETF και αντιστάθμισε τη μείωση της ζήτησης χρυσού για κοσμήματα, ενώ αναμένεται ότι οι εισροές κεφαλαίων θα συνεχισθούν, καθώς οι επενδυτές ανταποκρίνονται στα αυξημένα ρίσκα της παγκόσμιας οικονομίας και στα χαμηλά επιτόκια.

Σημειώνεται ότι η επένδυση σε ETF χρυσού μπορεί να γίνει απλά μέσα από πλατφόρμες επενδύσεων, όπως ακριβώς αγοράζεται οποιαδήποτε μετοχή εισηγμένη σε ξένο χρηματιστήριο. Για παράδειγμα, τα μερίδια του SPDR Gold Shares (GLD), που είναι σήμερα το μεγαλύτερο ETF χρυσού στο κόσμο, διαπραγματεύονται στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης (NYSE) και μπορεί κανείς να τα αγοράσει ή να τα πουλήσει οποιαδήποτε στιγμή λειτουργεί η αγορά. Κάθε μερίδιο αντιστοιχεί σε ένα δέκατο της ουγκιάς χρυσού, δηλαδή όταν ο χρυσός έχει τιμή 1.800 δολ. ανά ουγκιά, το μερίδιο του SPDR έχει τιμή 180 δολ.

Το συγκεκριμένο ETF επενδύει αποκλειστικά σε ράβδους χρυσού και έτσι η τιμή του μεριδίου του παρακολουθεί την τιμή του χρυσού. Άλλα funds ακολουθούν πιο σύνθετες στρατηγικές, επενδύοντας και σε εταιρείες εξόρυξης χρυσού και οι αποδόσεις τους μπορεί να διαφοροποιούνται σημαντικά από την τιμή του πολύτιμου μετάλλου, επειδή ενσωματώνουν και τις αποδόσεις αυτών των μετοχών.

Δύο είναι τα σημαντικά στοιχεία που έχουν καταστήσει πολύ δημοφιλή τα ETF: το πρώτο είναι ότι θεωρούνται μια απολύτως σίγουρη μορφή επένδυσης στο χρυσό, αφού είναι ανά πάσα στιγμή γνωστή και ελέγχεται η ποσότητα χρυσού που κατέχουν. Το δεύτερο είναι ότι προσφέρουν στους επενδυτές μια πολύ ευέλικτη μορφή επένδυσης με χαμηλό κόστος διαχείρισης, άρα και χαμηλές προμήθειες για τους επενδυτές. Τα funds κρατούν τα έξοδα διαχείρισης σε ποσοστό χαμηλότερο από 1% του ενεργητικού.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα