Ανησυχητικά συμπτώματα εκδηλώνονται το τελευταίο διάστημα στη …νοσούσα δημόσια υγεία, της οποίας τα προβλήματα οξύνονται, αντί να αμβλύνονται, πυροδοτώντας φόβους και για δυσμενέστερες εξελίξεις.
Καταγγελίες για επικείμενη διακοπή λειτουργίας τριών τμημάτων δημόσιων νοσοκομείων της Αττικής, κραυγαλέα κενά ιατρικού και παραϊατρικού προσωπικού, αναβολή κρίσιμων εγχειρήσεων, ακυρώσεις χημειοθεραπειών λόγω ελλείψεων βασικών αντινεοπλασματικών φαρμάκων, είναι ενδεικτικά στοιχεία ενός κάθε άλλο παρά αισιόδοξου σκηνικού.
Την ίδια ώρα παράγοντες του χώρου αφήνουν αιχμές προς την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας ότι ασχολείται κυρίως με την ενίσχυση της παρουσίας του ιδιωτικού τομέα στο ΕΣΥ.
Προς κλείσιμο τρία τμήματα νοσοκομείων της Αττικής
Τρείς νοσοκομειακές δομές στην Αττική οδηγούνται σε κλείσιμο, λόγω έλλειψης προσωπικού, σύμφωνα με καταγγελίες ιατρών στα social media. Πρόκειται, για το Παθολογοανατομικό εργαστήριο του νοσοκομείου «Αλεξάνδρα», την Παιδιατρική Κλινική Καλλιθέας και το Παιδοψυχιατρικό Τμήμα του Παίδων Πεντέλης.
Χαρακτηριστικά έγραψε στο facebook η παθολογοανατόμος Σοφία Παππά «Μετά την Γ' Παιδιατρική Κλινική στην Καλλιθέα και την Παιδοψυχιατρική Κλινική του Παίδων Πεντέλης που οδηγήθηκαν σε κλείσιμο, σειρά είχε σήμερα το Παθολογοανατομικό Εργαστήριο του Νοσοκομείου Αλεξάνδρα! Ως ιατρός, αλλά και ως παθολογοανατόμος θλίβομαι βαθύτατα.. γιατί δυστυχώς η λίστα των κλινικών και των εργαστηρίων δεν θα περιοριστεί εκεί.. Η συνεχόμενη υποχρηματοδότηση και υποστελέχωση του ΕΣΥ και η απαξίωση των ιατρών του από όλους, συμπεριλαμβανομένης της ελληνικής κοινωνίας, μόνο αυτά τα αποτελέσματα φέρνει και θα συνεχίσει να φέρνει... με τους ιατρούς που ήδη υπηρετούν σε αυτό να παραιτούνται και τους νέους να φεύγουν στο εξωτερικό!!!»
Επίσης, υπάρχουν καταγγελίες ότι στο νοσοκομείο «Αγία Όλγα» διακόπτονται τα χειρουργεία εξαιτίας ελλείψεων ιατρών και υλικών! Πάντως ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας με ανάρτησή του στο facebook, υποστήριξε ότι δεν κλείνουν οι συγκεκριμένες δομές υγείας:
«Για να μη διακινούνται "άσκοπα" και στοχευμένα ψευδείς ειδήσεις:
1. Το παιδιατρικό ιατρείο του παραρτήματος του Παίδων «Π & Α Κυριακού» στην Καλλιθέα λειτουργεί κανονικά. Χθες, μετακινήθηκαν από άλλες δομές δύο παιδίατροι οι οποίες θα καλύψουν τις ανάγκες μέχρι την πρόσληψη επικουρικού παιδιάτρου που έχει ήδη δρομολογηθεί.
2. Το Παθολογοανατομικό Τμήμα του νοσοκομείου "Αλεξάνδρα" λειτουργεί με τη μετακίνηση γιατρού από το διασυνδεόμενο νοσοκομείο "ΕΛΕΝΑΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ" ο οποίος θα καλύψει τις ανάγκες μέχρι την οριστική διευθέτηση του προβλήματος.
3. Το Παιδοψυχιατρικό Τμήμα του Παίδων Πεντέλης δεν κινδυνεύει να κλείσει. Είναι στελεχωμένο με τρεις γιατρούς και αναμένεται να καλυφθεί άμεσα και η τέταρτη θέση που είναι κενή».
Ακυρώσεις χημειοθεραπειών
Για καθυστερήσεις και ακυρώσεις χημειοθεραπειών καθώς και ασθενείς και γιατρούς που βρίσκονται «σε απόγνωση» λόγω «τεχνητών ελλείψεων» φαρμάκων στα φαρμακεία, κάνει λόγο η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου (ΕΛΟΚ), μετά από σωρεία διαμαρτυριών που έχει δεχθεί από ασθενείς.
Οι καταγγελίες αφορούν ελλείψεις βασικών αντινεοπλασματικών φαρμάκων οι οποίες έχουν ως αποτέλεσμα τη μεγάλη καθυστέρηση και σε πολλές περιπτώσεις ακύρωση προγραμματισμένων χημειοθεραπειών, σε πολλά νοσοκομεία της χώρας. Επίσης οι καταγγελίες αφορούν και ελλείψεις φαρμάκων που είναι απαραίτητα και τα οποία προμηθεύονται οι ασθενείς από τα φαρμακεία.
«Πρόκειται για φάρμακα τα οποία πρέπει να είναι πάντα διαθέσιμα σε ικανοποιητικές ποσότητες και γενικά σε τιμές στις οποίες μπορούν να τα προμηθευθούν οι ασθενείς. Δεδομένου ότι πολλά από τα φάρμακα αυτά χρησιμοποιούνται σε θεραπείες περισσότερων της μιας μορφών καρκίνου, καθίσταται αδύνατη η εκτέλεση προγραμματισμένων χημειοθεραπειών, ακόμη και αν υπάρχουν στο φαρμακείο του νοσοκομείου τα άλλα αντινεοπλασματικά φάρμακα σχημάτων χημειοθεραπείας» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΕΛΟΚ.
«Οι διαβεβαιώσεις που λαμβάνουμε κάθε φορά από τους υπεύθυνους, δεν φαίνεται να είναι ικανές να ομαλοποιήσουν την κατάσταση καθώς νέες καταγγελίες έρχονται συνεχώς από διάφορα μέρη της χώρας, όπως τη Θεσσαλονίκη την περασμένη εβδομάδα, όπου δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν αυτόλογες μεταμοσχεύσεις λόγω έλλειψης φθηνού βασικού φαρμάκου, ή την Κρήτη όπου στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο του Ηρακλείου οι γιατροί αντιμετωπίζουν ανυπέρβλητα εμπόδια στη χορήγηση των προβλεπόμενων θεραπειών», αναφέρει η ανακοίνωση.
Εξάλλου, παρέμβαση του υπουργού Υγείας ζήτησε ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής, καθώς όπως αναφέρει «η κατάσταση με τις ελλείψεις φαρμάκων το τελευταίο διάστημα έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο» και «αρχίζει και δημιουργείται κίνδυνος για την υγεία των πολιτών». Σύμφωνα με τον ΦΣΑ τα ελλείποντα φάρμακα ανέρχονται περίπου στα 400 και αφορούν όλες τις κατηγορίες ασθενειών. «Δυστυχώς», σημειώνει ο ΦΣΑ, «η πολιτεία δεν έχει πάρει κανένα μέτρο και την ίδια στιγμή οι εξαγωγές φαρμάκων αυξάνονται διαρκώς».
Τρομακτική έλλειψη τραυματιοφορέων
Τρομακτική έλλειψη τραυματιοφορέων κατήγγελε η Πανελλήνια Ένωση Τραυματιοφορέων, που έχει προκηρύξει πανελλαδική 24ωρη απεργία για σήμερα (23/1).
Στη σχετική ανακοίνωσή της η Ένωση αναφέρει ότι η έλλειψη τραυματιοφορέων σε όλα τα νοσοκομεία και κέντρα υγείας της χώρας είναι «τρομακτική, αφού οι κενές οργανικές θέσεις ξεπερνούν το 60%. Σε μεγάλα νοσοκομεία που δέχονται πάνω από 1.000 ασθενείς σε κάθε εφημερία κάνουν βάρδια 2-3 τραυματιοφορείς για τακτικά, έκτακτα περιστατικά και νοσηλευόμενους ασθενείς. Αποτέλεσμα της έλλειψης προσωπικού είναι «πολλές φορές το έργο των τραυματιοφορέων να το επωμίζονται οι συνοδοί των ασθενών [και] έκτακτα περιστατικά που προσέρχονται στα ΤΕΠ να αργούν να παραληφθούν με αποτέλεσμα οι ασθενείς να λιμνάζουν στις κλινικές και να καθυστερούν τα εξιτήρια».