Σε αναζήτηση κατεύθυνσης και νέων ισορροπιών βρίσκεται πάλι η χρηματιστηριακή αγορά, μετά από δύο ημέρες ανάκαμψης που αντιστάθμισε τις απώλειες μιάς ολόκληρης εβδομάδας. Τα υψηλά 12μήνου και 13ετίας παραμένουν επόμενος βασικός στόχος, απουσιάζει όμως η δυναμική που θα διευκόλυνε την επίτευξη του.
Συμπτώματα κόπωσης παρατηρούνται στο τραπεζικό ταμπλό, ενώ συνεχίζονται οι ρευστοποιήσεις βρχυχρόνιων κερδών από μεγάλα χαρτοφυλάκια, που αγόρασαν την προηγούμενη εβδομάδα σε τιμές 5%-10% χαμηλότερες. Θετική ένδειξη το γεγονός ότι η προσφορά απορροφάται και ότι η συναλλακτική κίνηση επιταχύνεται τις τελευταίες ώρες.
Σήμερα - όπως και στις δύο προηγούμενες συνεδριάσεις - η συναλλακτική κίνηση ήταν υποτονική τις πρώτες ώρες και αυξήθηκ σταδιακά στη συνέχεια, με ενεργοποίηση εντολών από ξένα χαρτοφυλάκια..
Τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα για τον πληθωρισμό προβλημάτισαν την αγορά, η οποία φαίνεται να επηρεάζεται αρνητικά και από δημοσκοπήσεις προβλέψεις για την έκβαση των ευρωεκλογών, που μπορεί να ενισχύσει την πολιτική αβεβαιότητα.
Επιδείνωση κλίματος σημειώνεται στις διεθνείς αγορές μετά τη δημοσιοποίηση στοιχείων για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ. Ο Dow Jones υποχωρεί κατά 1,15% με τάση περαιτέρω διολίσθησης. Στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια τα πρωινά κέρδη έχουν χαθεί. Ο DAX και ο ο γαλλικός CAC40 που κέρδιζαν έως και 0,85% σημειώνουν οριακές μεταβολές.
Αλλαγή σκηνικού στις αγορές ομολόγων της ευρωζώνης, όπου τις τελευταίες ώρες εκδηλώθηκαν ισχυρές πιέσεις. Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς που υποχωρούσε κατά 7 μονάδες βάσης στο 3,23%, γύρισε στο 3,36%.
Μετοχές και δείκτες
Στο ΧΑ οι βασικοί δείκτες κατέγραψαν υψηλά ημέρας την πρώτη ώρα και στη συνέχεια κινήθηκαν χαμηλότερα με διακυμάνσεις.
O Γενικός Δείκτης κινήθηκε ενδοσυνεδριακά από τις 1.412,91 μονάδες (-0,34%) μέχρι τις 1.425,68 (+0,56%). Τερμάτισε στις 1.420,3 με άνοδο 0,18%.
Ο FTASE25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε κατά 0,25%, κλείνοντας στις 3.440,61 μονάδες. Ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχώρησε κατά 0,48%..
Ο τραπεζικός δείκτης πήγε από -1,22% μέχρι +0,50% και τερμάτισε οριακά στο κόκκινο με απώλειες 0,15%. Τρ. Ελλάδος +1%, Εθνική, Optima και Attica Bank +0,5%. Αμετάβλητη η Πειραιώς, Eurobank -1%, Alpha -0,3%,
Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips ξεχώρισε ο ΟΤΕ με άλμα +3%. Ακολούθησαν Ελλάκτωρ +2%, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ +1,6%, ΤΕΝΕΡΓΑ +1,5%, Jumbo +1%, ΔΕΗ και ΕΛΠΕ +0,8%.
Τις μεγαλύτερες απώλειες υπέστησαν οι ΕλβάλΧαλκόρ -3%, ΕΥΔΑΠ-2,1%, Autohellas -1,2%, Quest -1,1%, Lamda -0,9%, Σαράντης -0,7%.