Πολιτική

Aσκήσεις πολιτικής και σταθεροποίηση θέσεων στην Ουάσιγκτον


 Aκόμη ένα παζάρι μεταξύ των τάσεων των δανειστών της Αθήνας, χωρίς τη συμμετοχή του ενδιαφερόμενου έγινε στο περιθώριο της Συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Ολες οι πλευρές πριν συναντηθούν ακολούθησαν την προσφιλή τους τακτική, των διαρροών και δηλώσεων μέσω ΜΜΕ κρατώντας ο καθένας ατεγκτη στάση στις απαιτήσεις του όσον αφορά τη  διαχείριση του ελληνικού ζητήματος, δηλαδή χρέος και πλεονάσματα.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος, Πιερ Μοσκοβισί σε δηλώσεις του στον ΑΝΤ1 από την Ουάσινγκτον είπε πως «μόλις ολοκληρωθεί η πρωτη αξιολόγηση τότε θα μπορούμε να πάμε στο επόμενο βήμα που είναι η δεύτερη αξιολόγηση, που αφορά κυρίως την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων και τότε αν βρούμε ένα λειτουργικό τρόπο, μια καλή συμφωνία, τότε η ελληνική κυβέρνηση θα αναλάβει τις ευθύνες της και εμείς τις δικές μας που σημαίνει να συζητήσουμε αναφορικά με το χρέος».

Πάντως, για την συνάντηση της Δευτέρας στο Eurogroup, όπως είπε πιστεύει ότι θα υπάρξει πρόοδος  και δήλωσε αισιόδοξος.

Σχετικά με το θέμα του χρέους, αλλά και την «σκληρή» στάση του ΔΝΤ, τόνισε "ας προχωρούμε βήμα-βήμα. Στόχος της Επιτροπής είναι μια παγκόσμια συμφωνία ως το τέλος του έτους, αλλά αυτό σημαίνει πρώτα μεταρρυθμίσεις, οι οποίες πρέπει να υλοποιηθούν πλήρως".

Η αμερικανική πλευρά δεν άφησε περιθώρια χαλαρότητας με  Λαγκάρντ και Λιου να ζητούν υλοποίηση υπεσχημένων από Ελληνες και Ευρωπαίους.

Οσον αφορά τις συναντήσεις του Ελληνα υπουργού Ευκλείδη Τσακαλώτου επί αμερικανικού εδάφους αυτό που συνάγεται είναι ότι η Αθήνα έχει θέσει στόχο το  Eurogroup  της 7ης Δεκεμβρίου  για τη δεύτερη αξιολόγηση και το χρέος.

 Ο υπουργός είχε  χθες συνάντηση μισής ώρας με την επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ όπου φέρεται να συμμετείχε και ο Πολ Τόμσεν.

Επίσης ο Ευκλείδης τσσακαλώτος συναντήθηκε με τον Γάλλο ομόλογο Μισέλ Σαπέν, ενώ δεν έγινε το ραντεβού με τον πρόεδρο του Εurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ λόγω υποχρεώσεων του δεύτερου.

 Οι κανόνες του ΔΝΤ δεν αλλάζουν εύκολα

H διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ ξεκαθάρισε στον Ελληνα υπ. Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο πως οι προυποθέσεις συμμετοχής του ΔΝΤ  είναι «συμπαγές» πρόγραμμα και βιώσιμο χρέος 

Για να συμμετάσχει το ΔΝΤ χρηματοδοτικά στο ελληνικό πρόγραμμα αυτό πρέπει να είναι «συμπαγές» και το χρέος βιώσιμο, τόνισε η Κριστίν Λαγκάρντ στον Ελληνα υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, στη συνάντηση που είχαν χθες στην έδρα του Ταμείου, όπως μετέδωσε η DW. Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ κατέστησε δε σαφές ότι οι κανόνες του ΔΝΤ δεν αλλάζουν εύκολα.

Κύκλοι του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών αποκάλυψαν ότι έλαβαν χθες τη θετική έκθεση συμμόρφωσης των θεσμών για τα προαπαιτούμενα και εξέφρασαν την πεποίθηση πως στο αυριανό Eurogroup θα δοθεί το πράσινο φως για την εκταμίευση της δόσης. Έθεσαν δε ως στόχο την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης αλλά και τον προσδιορισμό των μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους έως το Eurogroup της 7ης Δεκεμβρίου.

Οι ίδιοι κύκλοι εκτίμησαν ότι η στρατηγική της κυβέρνησης να τελειώσει έγκαιρα τα προαπαιτούμενα αποδίδει θετικά αποτελέσματα, και στις 17 Οκτωβρίου επιστρέφουν οι θεσμοί στην Αθήνα για να αρχίσουν οι συζητήσεις για τη δεύτερη αξιολόγηση στις 18 του μήνα.

«Η καθυστέρηση είναι το χειρότερο»

 Για το εάν το ΔΝΤ διαφοροποιείται από τη Γερμανία στο ζήτημα του χρέους, κορυφαίο στέλεχος του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών που επικαλείται η DW, αποσαφήνισε πως υπάρχει η γνωστή άποψη του Σόιμπλε ότι δεν χρειάζεται αναδιάρθρωση, ότι «εμείς πρέπει να κάνουμε την δουλεία μας για τις μεταρρυθμίσεις και πως αυτός θα τα βρει με την Λαγκάρντ χωρίς απομείωση του χρέους, κάτι πάντως που δεν προκύπτει από τις μέχρι τώρα τοποθετήσεις των πρωταγωνιστών».

Το στέλεχος επικαλέστηκε αυτό που ο Ευκλείδης Τσακαλώτος έχει ονομάσει το «μη εφικτό τρίγωνο» του Σόιμπλε, ο οποίος θέλει την επιτυχία του προγράμματος με το ΔΝΤ να μετέχει χρηματοδοτικά και τη Γερμανία να μην δίνει τίποτα για το χρέος.

«Αυτό είναι μη εφικτό τρίγωνο. Κάτι πρέπει να σπάσει», ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει κάθε συμφέρον να τελειώσει έγκαιρα τη δεύτερη αξιολόγηση για να μην υπάρχει καμιά δικαιολογία για αυτούς που δεν θα ήθελαν να κάνουν κάτι για το μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο κομμάτι του χρέους, δεδομένου ότι το βραχυπρόθεσμο έτσι και αλλιώς έχει πάρει τον δρόμο του.

Όπως επεσήμανε το στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, στη συζήτηση αυτή ο Σόιμπλε έχει μια «νομικίστικη ερμηνεία» της συμφωνίας του Μαΐου. «Λέει ότι η συμφωνία του Μαΐου αναφέρει ότι η ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους (DSA) του ΔΝΤ είναι η βάση για τη συμμετοχή του ΔΝΤ και όχι προϋπόθεση για τη συμμετοχή του ΔΝΤ. Αλλά το ΔΝΤ δεν μπορεί να φτιάξει αυτό το DSA αν δεν ανακοινώσεις τι θα κάνεις τώρα για το 2018», τόνισε. Διευκρίνισε ότι μετά το 2018 η συζήτηση των πρωτογενών πλεονασμάτων θα ξαναγίνει. «Η δικιά μας επιδίωξη είναι να μειωθεί ο στόχος. Δεν θέλουμε να μειωθεί για να μην πάρουμε άλλα μέτρα, αλλά για να δημιουργηθεί χώρος να μειωθούν οι φορολογικοί συντελεστές», είπε πηγή του ΥΠΟΙΚ.

Για τα πιθανά σενάρια για το χρέος και τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα το ίδιο στέλεχος είπε τα εξής: «Τα σενάρια είναι είτε να είναι το ΔΝΤ μέσα, είτε να μην είναι το ΔΝΤ μέσα ή, το χειρότερο, να μην παρθεί απόφαση. Να μην παρθεί απόφαση και να πάει πίσω η λύση για το χρέος είναι ακριβώς αυτό που δημιουργεί αβεβαιότητα και δεν αφήνει να έρχονται οι επενδύσεις, να έχουμε τον καθαρό διάδρομο, να ξέρει ο κόσμος τι γίνεται. Αν είσαι επενδυτής στο Λονδίνο και σου πω ότι η λύση θα βρεθεί το καλοκαίρι, θα πεις ωραία και εγώ θα αποφασίσω αν θα επενδύσω το καλοκαίρι. Αν γίνει λύση τον Δεκέμβρη, θα αποφασίσεις τον Δεκέμβρη. Άρα η καθυστέρηση είναι το χειρότερο», είπε το κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, και κατέληξε πως εάν δεν αποφασιστεί τώρα το θέμα του χρέους αυτό θα είναι ανησυχητικό γιατί θα ακολουθήσουν οι τρεις εκλογές σε Ολλανδία, Γαλλία και Γερμανία.

Συγκρατημένος ο Σόιμπλε

Σε δηλώσεις του ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε υποστήριξε ότι «πρέπει να περιμένουμε την ενημέρωση που θα μας κάνουν οι θεσμοί στο Eurogroup». Εξέφρασε την εμπιστοσύνη του στους θεσμούς και τις αξιολογήσεις τους. «Ενθαρρύνουμε την ελληνική κυβέρνηση πάντα να εφαρμόζει τα συμφωνηθέντα. Υπάρχει ακόμα χώρος για να προχωρήσουμε γιατί είμαστε πολύ κάτω του 100% για την εφαρμογή των προαπαιτούμενων, και επομένως ο εφησυχασμός πάντα εγκυμονεί κινδύνους».

Ο Γερμανός υπ. Οικονομικών αναφέρθηκε στη συμφωνία του Eurogroup του περασμένου Μαΐου, την οποία χαρακτήρισε «ξεκάθαρη» και υπογράμμισε σε αυστηρό ύφος ότι θα εφαρμοστεί αφού προηγουμένως η Ελλάδα εκπληρώσει όλες τις προϋποθέσεις που έχουν τεθεί.

Tα μηνύματα μέσω Bloomberg

Η αντίθεση της Γερμανίας στην ελάφρυνση του χρέους προσκρούει στις απαιτήσεις της για συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα διάσωσης, δήλωνε μια μέρα νωρίτερα σε συνέντευξή του στο Bloomberg, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Ο κ. Τσακαλώτος είπε πως μετέφερε αυτό το μήνυμα στον Γερμανό ομόλογό του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε κατά την ετήσια συνεδρίαση του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσινγκτον.

Ο Τσακαλώτος επανέλαβε πως θέλει το ΔΝΤ να ενταχθεί στο πρόγραμμα και πρόσθεσε πως ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε πιστεύει ότι το πρόγραμμα διάσωσης θα δουλέψει, το ΔΝΤ θα συμμετάσχει στο πρόγραμμα και δεν πρόκειται να υπάρξει σημαντική ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

«Κάτι πρέπει να δώσει εκεί, και νομίζω πως βαθιά μέσα του, το καταλαβαίνει και ο ίδιος» δήλωσε ο Έλληνας υπουργός. «Είναι ένας πανούργος πολιτικός που βρίσκεται στα πράγματα εδώ και πολύ καιρό. Δεν μπορώ να πιστέψω πως δεν καταλαβαίνει ότι δεν μπορείς να έχεις και τα τρία αυτά πράγματα» τόνισε ο Τσακαλώτος παρομοιάζοντας την Ελλάδα με μία γαζέλα που προσπαθεί να αποφύγει το ποδοπάτημα από δύο μαινόμενους ελέφαντες, σε αυτή την περίπτωση τη Γερμανία και το ΔΝΤ.