Πολιτική

Ασφυκτικές πιέσεις για περικοπές στις συντάξεις


Δύσκολη από όλες τις απόψεις παραμένει η διαπραγμάτευση του κυβερνητικού επιτελείου με τους δανειστές καθώς διατηρείται το χάσμα απόψεων, αν και αυτό που διαρέεται είναι ότι ενώ υπάρχουν σημάδια σύγκλισης με τους Ευρωπαϊους, το ΔΝΤ παραμένει το μεγάλο "αγκάθι". Κυβερνητικές πηγές σημειώνουν ότι ελληνική πρόταση έχει σημαντικές διαφοροποιήσεις και συγκεκριμένα: Περικοπές στις επικουρικές συντάξεις αλλά και μείωση του ανώτατου πλαφόν για την κύρια σύνταξη.

Την ίδια ώρα, οι ίδιες πηγές σημειώνουν πως τα κλιμάκια των Θεσμών είναι σε θέση να εξετάσουν την πρόταση για αύξηση 1,5% στις εργοδοτικές εισφορές. Σε ότι αφορά το δημοσιονομικό «κενό», ο ίδιος παράγοντας επιβεβαίωσε ότι υπάρχουν ακόμη «μεγάλες αποστάσεις» με το ΔΝΤ. Πρόσφατα ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του Ταμείου, Πόουλ Τόμσεν, ανέβασε τον πήχη του δημοσιονομικού κενού για την τριετία 2016-2018 σε εφιαλτικά ύψη, κάνοντας λόγο για μέτρα ύψους 7,2-9 δισ. ευρώ. Οι Ευρωπαίοι τοποθετούν τα πρόσθετα μέτρα σε περίπου 6 δισ. ευρώ ενώ η κυβέρνηση από την πλευρά της υποστηρίζει ότι δεν θα χρειαστούν μέτρα πάνω από 3 δισ. ευρώ.

Διφορούμενα είναι τα νέα για την ημερομηνία άφιξης των επικεφαλής των Θεσμών, με κυβερνητικούς κύκλους να κάνουν λόγο από την επόμενη εβδομάδα. Οι εργασίες πάντως με τα κλιμάκια συνεχίζονται με έντονους ρυθμούς καθώς σήμερα επί τάπητος τέθηκαν ζητήματα για το Ασφαλιστικό, ενώ χθες η διαβούλευση περιορίστηκε σε φορολογικά θέματα.

Η κυβέρνηση από την πλευρά της υποστηρίζει ότι δεν θα χρειαστούν πάνω από 3 δισ. ευρώ μέτρων, συμπεριλαμβανομένων των μνημονιακών δεσμεύσεων που δεν έχουν ακόμα εφαρμοστεί, όπως η αύξηση των φορολογικών βαρών για τους αγρότες και τα ενοίκια, η αλλαγή της κλίμακας φορολογίας εισοδήματος, το τέλος των 5 λεπτών στον ΟΠΑΠ, οι νέες περικοπές σε στρατιωτικές δαπάνες κ.λπ. 

Νωρίτερα σήμερα ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Γιώργος Κατρούγκαλος διαβεβαίωσε πως δεν θα υπάρξουν περικοπές συντάξεων. «Η περικοπή των συντάξεων είναι κόκκινη γραμμή για εμάς» συνέχισε ο υπουργός, ξεκαθαρίζοντας ότι η κυβέρνηση θα εμμείνει έως τέλους σ' αυτή τη θέση, ακόμη και εάν τεθεί ο κίνδυνος μη ολοκλήρωσης της αξιολόγησης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι προτάσεις της κυβέρνησης καθίστανται επαρκείς ώστε να επιτύχουν τους δημοσιονομικούς στόχους και να διασφαλίσουν τη βιωσιμότητα του συστήματος έως το 2060. «Η συνταξιοδοτική δαπάνη είναι μικρότερη έναντι του παρελθόντος» τόνισε και επανέλαβε ότι το εισόδημα των αδυνάτων πρέπει να προστατευτεί.

Διαβάστε επίσης:  Αγώνας δρόμου για αξιολόγηση, αγκάθι το ΔΝΤ