Με τον υπουργό Εργασίας, Γιάννη Βρούτση συναντήθηκε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο της εξαμηνιαίας αξιολόγησης του κυβερνητικού έργου, με φόντο την επικείμενη ανάρτηση για δημόσια διαβούλευση τού νέου ασφαλιστικού νομοσχεδίου. Αφού έγινε ο μέχρι στιγμής απολογισμός των πεπραγμένων στο υπουργείο, ο πρωθυπουργός μίλησε για τις κύριες κυβερνητικές δράσεις μέσα στο 2020. Όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης, στις δράσεις του 2020 βρίσκονται το «νέο ασφαλιστικό σύστημα», καθώς και το «νέο σύστημα επικουρικής ασφάλισης».
«Νομίζω ότι είμαστε μπροστά και σε νέες εμβληματικές πρωτοβουλίες, με σημαντικότερη την κατάθεση του νέου ασφαλιστικού νομοσχεδίου εντός των επόμενων εβδομάδων, για το οποίο έχουμε μιλήσει αναλυτικά», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.
Σύμφωνα με την κυβέρνηση, την περίοδο Ιουλίου - Δεκεμβρίου 2019 δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στη βελτίωση των συνθηκών που επικρατούν στην αγορά εργασίας, με πλέγμα μέτρων για την αντιμετώπιση της αδήλωτης ή της υποδηλωμένης απασχόλησης και ταυτόχρονα την παροχή κινήτρων για τη δημιουργία θέσεων πλήρους ωραρίου. Αναλήφθηκαν επίσης πρωτοβουλίες για την αποκλιμάκωση της ανεργίας, μεταξύ άλλων με τη δημοσιοποίηση ανοιχτών προγραμμάτων του ΟΑΕΔ, που οδήγησαν στην κάλυψη 5.000 και πλέον θέσεων εργασίας σε διάστημα δύο μηνών.
Σύμφωνα με πληροφορίες που διέρρευσαν την Τετάρτη, στο νέο ασφαλιστικό -μεταξύ άλλων- προβλέπεται ότι:
- θα αυξάνονται κατά 99,5 ευρώ οι υψηλές συντάξεις
- θα ψαλιδίζεται στο 30% η «ποινή» για όσους συνταξιούχους εργάζονται
- το 1/3 των νέων αιτήσεων συντάξεων θα πραγματοποιείται ψηφιακά, με στόχο στο τέλος του έτους 2021 να πραγματοποιείται ψηφιακά το 90% των νέων συντάξεων και από τα μέσα του 2020 να μην υπάρχει απλήρωτη σύνταξη
- από 1ης Ιουνίου 2020 στις περιπτώσεις πλήρους απασχόλησης οι ασφαλιστικές εισφορές των μισθωτών μειώνονται κατά 0,90 μονάδες
- οι εισφορές κύριας ασφάλισης των ελευθέρων επαγγελματιών περιλαμβάνουν 6 ασφαλιστικές κατηγορίες που ξεκινούν από τα 155 ευρώ η πρώτη και φτάνουν στα 500 ευρώ η έκτη
- Επανέρχονται οι επικουρικές συντάξεις στο επίπεδο του 2016
- τα ποσοστά αναπλήρωσης των ανταποδοτικών (κύριων) συντάξεων, διαμορφώνονται από την 1/10/2019 ως εξής:
- Για έως 15 έτη ασφάλισης, το ποσοστό αναπλήρωσης θα ανέλθει στο 0,77%
- Από 15,01 έως 18 έτη ασφάλισης στο 0,84%
- Από 18,01 έως 21 έτη, στο 0,90%
- Από 21,01 έως 24 έτη, στο 0,96%
- Από 24,01 έως 27 έτη στο 1,03%
- Από 27,01 έως 30 έτη, στο 1,21%
- Από 30,01 έως 33 έτη στο 1,98% (έναντι 1,42% που προβλέπει ο ν. Κατρούγκαλου)
- Από 33,01 έως 36 έτη στο 2,50% (έναντι 1,59%)
- Από 36,01 έως 40 έτη στο 2,55% (έναντι 1,80%)
- Από 40,01 και πάνω έτη στο προσαυξάνεται κατά 0,5% ανά έτος
ΣΥΡΙΖΑ: Επιστροφή σε ένα σύστημα άδικο και επιβαρυντικό
Την αντίθεσή του στα κυβερνητικά σχέδια για το ασφαλιστικό εξέφρασε ο ΣΥΡΙΖΑ. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου του κόμματος, Αλέξη Χαρίτση, η κυβέρνηση «εξαπατά συνταξιούχους και ελεύθερους επαγγελματίες», καθώς «κρύβει την ουσιαστική κατάργηση της 13ης σύνταξης, αποσιωπά ότι φέτος για τις συντάξεις θα δοθούν λιγότερα χρήματα απ’ ότι πέρυσι και αποκρύπτει τη μεγάλη αύξηση των εισφορών που θα κληθεί να πληρώσει το 90% των ελεύθερων επαγγελματιών». «Την ίδια στιγμή», σύμφωνα με τον κ. Χαρίτση, η κυβέρνηση «εφαρμόζει μία σκληρή αντεργατική πολιτική με διαδικασίες fast track», με μέτρα που «οδηγούν ήδη σε μαζικές απολύσεις και ελαστικοποίηση της εργασίας», και «ναρκοθετούν τελικά την ίδια την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας».
ΚΚΕ: Η κορύφωση της αντιασφαλιστικής επίθεσης
Σκληρή κριτική από το ΚΚΕ, το οποίο σχολίασε ότι το νέο σχέδιο για το ασφαλιστικό «μπορεί κάλλιστα να ονομαστεί νόμος Κατρούγκαλου – Βρούτση, γιατί διατηρεί στην ουσία την κεντρική αρχιτεκτονική του νόμου Κατρούγκαλου, διορθώνοντας μόνο τα όποια νομικά κενά υπήρχαν και τον καθιστούσαν προβληματικό». Σύμφωνα με το Κομμουνιστικό Κόμμα, το εν λόγω σχέδιο νόμο «αποτελεί κορύφωση της αντιασφαλιστικής επίθεσης, ενσωματώνει όλες τις μέχρι σήμερα ανατροπές σε βάρος των ασφαλισμένων και των συνταξιούχων». «Τα επικοινωνιακά τρικ της κυβέρνησης δεν μπορούν να κρύψουν ότι παραδίδει το ασφαλιστικό στα νύχια των ασφαλιστικών εταιρειών, στο τζόγο και στις τράπεζες», τονίζεται επίσης στη σχετική ανακοίνωση.