Πολιτική

Ασφαλιστικές οφειλές: Άνοιξε η πόρτα στα funds


Το κρυφό σχέδιο της κυβέρνησης να πουλήσει «κόκκινες» ασφαλιστικές οφειλές επιχειρήσεων και ιδιωτών σε funds, εκτιμάται ότι αποκάλυψε ο κυβερνητικός αξιωματούχος (φωτογραφίζεται ο υφυπουργός Εργασίας Νότης Μηταράκης) που μίλησε στο πρακτορείο Reuters.

Διότι μπορεί λίγη ώρα μετά την εμφάνιση του σχετικού δημοσιεύματος, που έπεσε σαν βόμβα στην Ελλάδα, να έσπευσε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης να έσπευσε να το διαψεύσει, αναφέροντας ότι «δεν υπάρχει κανένας σχεδιασμός για την πώληση 12 δισ. ευρώ ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών οφειλών σε funds», όμως η ουσία δεν αλλάζει.

Και η ουσία είναι ότι ο υψηλόβαθμος κυβερνητικός αξιωματούχος (βλέπε Μηταράκης) παρέθεσε τόσα στοιχεία και πτυχές σε ένα από τα μεγαλύτερα πρακτορεία ειδήσεων παγκοσμίως, ώστε το επιχείρημα της ...αστοχίας να μην στέκει.

Προφανώς, υφίσταται καλά μελετημένο σχέδιο να πουληθούν σε funds χρέη προς ασφαλιστικά ταμεία και ούτε …εκ παραδρομής έγιναν οι διαρροές από τον κυβερνητικό παράγοντα, ούτε ο ίδιος κατασκεύασε τις πληροφορίες. Και το σχέδιο αυτό πιθανότατα είναι έτοιμο να τεθεί σε εφαρμογή, ασχέτως αν για λόγους επικοινωνιακής διαχείρισης υπήρξε η υπουργική διάψευση.

Παράγοντες του ασφαλιστικού συστήματος πηγαίνουν ένα βήμα παραπέρα, εκτιμώντας ότι ο Ν. Μηταράκης έπαιξε το ρόλο του «λαγού», ρίχνοντας το θέμα αφενός για να μετρηθούν οι αντιδράσεις και αφετέρου προς εξοικείωση της κοινωνίας.

Φαίνεται ότι η κυβέρνηση σκοπεύει να ακολουθήσει τα πρότυπα των τραπεζών για τις ασφαλιστικές εισφορές, τις οποίες – σε πρώτη φάση- κρίνει ανεπίδεκτες είσπραξης. Οι τράπεζες πωλούν σε funds «κόκκινα» δάνεια έναντι χαμηλού τιμήματος – ακόμα και 1% της αξίας, όταν δεν έχουν εξασφαλίσεις – προκειμένου να τα βγάλουν από τους ισολογισμούς τους και να εξασφαλίσουν πρόσθετη ρευστότητα.

Τι σημαίνει για τους εκατοντάδες χιλιάδες με ληξιπρόθεσμες οφειλές σε ασφαλιστικά ταμεία, η εκποίησή τους σε funds; Ότι θα έχουν ανοιχτούς λογαριασμούς με τα funds, τα οποία θα δικαιούνται να επιβάλλουν τα προβλεπόμενα αναγκαστικά μέτρα εναντίον τους (κατασχέσεις, πλειστηριασμοί κλπ), καθώς προσβλέπουν στο άμεσο κέρδος και δεν θα διακρίνονται από την …επιείκεια των ασφαλιστικών ταμείων.  

Πρώτο πακέτο 12 δις.

Υπενθυμίζεται, ότι ο ανώνυμος αξιωματούχος φέρεται να έχει δηλώσει στο Reuters ότι «Υπάρχει η στρατηγική για την πώληση ληξιπρόθεσμων οφειλών (εισφορές κοινωνικής ασφάλισης που χρωστούν εταιρείες στα ασφαλιστικά ταμεία της χώρας) που το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης δεν έχει καταφέρει να ανακτήσει τα προηγούμενα χρόνια».

Η ίδια κυβερνητική πηγή τόνισε: «Είναι ένας τρόπος να λάβουμε άμεσα χρήματα προκαταβολικά και να βελτιώσουμε τη δυνατότητα μας να επικεντρωθούμε στη συλλογή των πιο πρόσφατων ληξιπρόθεσμων οφειλών».

Όπως σημειώνει το δημοσίευμα, ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Νότης Μηταράκης, ηγείται του εν λόγω πλάνου και θέτει ως στόχο την πώληση ενός πρώτου πακέτου 12 δισ. ευρώ από συνολικές ληξιπρόθεσμες οφειλές 35 δισ. ευρώ που έχουν εγγραφεί στα βιβλία των ασφαλιστικών ταμείων.

Η κυβέρνηση, σύμφωνα με το Reuters, θα προσπαθήσει να πουλήσει τις ληξιπρόθεσμες οφειλές σε ιδιώτες, ώστε να λάβει προκαταβολική πληρωμή σε ρευστό. Θα συμφωνήσει σε ένα σύστημα διαμοιρασμού των κερδών από το όποιο ποσό ανακτηθεί. Όμως οι αγοραστές θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν κάποιον διαχειριστή, όπως και τα εξειδικευμένα funds τα οποία αγοράζουν «κόκκινα» δάνεια από τις τράπεζες.

«Η κυβέρνηση θέλει να έχει οργανώσει την όλη διαδικασία ως το τέλος του έτους και να προχωρήσει με προπαρασκευαστικές εργασίες στο πρώτο τρίμηνο του επόμενου έτους, ώστε οι πωλήσεις να γίνουν στο δεύτερο τρίμηνο του 2020», καταλήγει το Reuters.

Δημήτρης Κυριακόπουλος

 

Διαβαστε επισης