Επιχειρήσεις

Ασφάλιση ζωής: Κοινωνικό αγαθό υψίστης σημασίας


Τα καθαυτά ασφαλιστήρια ζωής που έχουν συναφθεί με ουσιώδη κεφάλαια κάλυψης παρατηρείται κατά κόρον να συνοδεύουν δανειακές συμβάσεις κατ’ απαίτηση των Τραπεζικών Ιδρυμάτων

Για την αξία της ασφάλισης ζωής και τις προϋποθέσεις σύναψης ενός ασφαλιστηρίου συμβολαίου μιλά μεταξύ των άλλων ο Λέων Μιζάν, MSc in Finance – Ασφαλιστικός & Επενδυτικός Σύμβουλος, για θέματα του κλάδου υγεία αλλά και θέματα που αφορούν στην συμβολή του διαδικτύου στην επικοινωνία.

Αναδημοσίευση από το «ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ MARKETING» 

 - Είναι γνωστή η ασφάλιση ζωής και η χρησιμότητά της στο μέσο καταναλωτή; Στην πλειονότητά τους τα προγράμματα ασφάλισης ζωής είναι ανεξάρτητα ή συνοδεύουν κάποια δανειακή σύμβαση;

Επιθυμώ να το δούμε σχηματικά καταρχήν. Η καθαυτό ασφάλιση ΖΩΗΣ στην ασφαλιστική αγορά της χώρας μας αποτελούσε ως επί το πλείστον – μέχρι πρότινος τουλάχιστον – τον «κορμό» ενός δέντρου λόγου χάρη, όπου τα διάφορα κλαδιά αποτελούσαν ποικίλες άλλες γνωστές καλύψεις, όπως η πλέον διαδεδομένη και αρεστή στην ελληνική οικογένεια ασφάλιση ΥΓΕΙΑΣ. Μερικές ακόμα καλύψεις («κλαδάκια») αποτελούν ενδεικτικά η ασφάλιση εφάπαξ (ή και μέσω τμηματικών δόσεων) αποζημίωσης σε περίπτωση μερικής ή ολικής καθώς και πρόσκαιρης ή μόνιμης ανικανότητας προς εργασία (και συναφούς απόκτησης εισοδήματος) εξαιτίας ατυχήματος/ασθένειας του ασφαλισμένου ατόμου. Μέγιστη βαρύτητα έχει ανέκαθεν δοθεί (και αντίστοιχο παραμένει το ενδιαφέρον του ασφαλιστικού κοινού) στην προώθηση της ασφάλισης υγείας – είτε σαν ένα «κλαδί» του «κορμού» όπως παραπάνω περιγράφεται είτε πλέον σαν αυτοτελή κάλυψη μέσω των σύγχρονων (ιδίως για τα δεδομένα της εγχώριας ασφαλιστικής αγοράς) προγραμμάτων ΥΓΕΙΑΣ ετήσιας ανανέωσης.

Επίσης, τα καθαυτά ασφαλιστήρια ζωής που έχουν συναφθεί με ουσιώδη κεφάλαια κάλυψης (εφάπαξ ποσά που αποδίδονται στους Δικαιούχους σε περίπτωση απώλειας ζωής του ασφαλισμένου ατόμου) παρατηρείται κατά κόρον να συνοδεύουν δανειακές συμβάσεις (συνήθως στεγαστικά δάνεια), κατ’ απαίτηση των Τραπεζικών Ιδρυμάτων. Συνεπώς, παραμένει μεγάλη η δυνατότητα ευαισθητοποίησης του ασφαλιστικού κοινού από διαπιστευμένους ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές αναφορικά με τη χρησιμότητα και τη δυνατότητα απόκτησης ασφάλισης ζωής σύμφωνα πάντα με τις προσωπικές ανάγκες του ενδιαφερόμενου.

Εν κατακλείδι και ενδεικτικά, η ασφάλιση ζωής η οποία κατά τη γνώμη μου αποτελεί πρωτίστως κοινωνικό αγαθό υψίστης σημασίας μα συνάμα σημαντικό προϊόν στον εκάστοτε επενδυτικό σχεδιασμό ενός νοικοκυριού ή/και επιχείρησης, μπορεί να προστατεύσει και διασφαλίσει την οικονομική τους βιωσιμότητα – ιδίως σε περιόδους κρίσης όπως αυτή που βιώνουμε – να αποτελέσει σημαντική δωρεά/κληρονομιά στους Δικαιούχους απογόνους/συνεταίρους, αλλά και να σταθεί αρωγός σε πολλές άλλες κρίσιμες περιστάσεις.

- Ποιες είναι οι προϋποθέσεις για τη δημιουργία ενός ασφαλιστηρίου συμβολαίου που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες του συμβαλλόμενου; Τι θα συμβουλεύατε έναν επικείμενο πελάτη να προσέξει πριν υπογράψει το συμβόλαιο ζωής του;

Μπορούμε να αναφερθούμε στην εξής πάρα πολύ βασική προϋπόθεση, δηλαδή την ορθή και λεπτομερή ανάλυση αναγκών – όπου τα δύο αντισυμβαλλόμενα μέρη, ασφαλιστικός διαμεσολαβητής και ενδιαφερόμενος πελάτης οφείλουν να επιδείξουν την ίδια σοβαρότητα και αφοσίωση – προκειμένου η διαδικασία αυτή να οδηγήσει επιτυχώς σε πρώτη φάση στην παρουσίαση της εμπεριστατωμένης μελέτης (με πιθανά εναλλακτικά σενάρια προφανώς) εκ μέρους του διαμεσολαβητή συμβούλου. Κατόπιν τούτου αλλά και με βάση την πραγματική επιθυμία του ενδιαφερόμενου να αποκτήσει ασφαλιστική κάλυψη ζωής, η αγορά μας έχει σήμερα να προσφέρει πολλαπλές λύσεις, ρεαλιστικά ανταποκρινόμενες (tailor made και από αυτή την άποψη) σε κάθε βαλάντιο. Ο προς ασφάλιση ενδιαφερόμενος έχει την ευθύνη καταρχήν της επιμελούς ανάγνωσης και κατόπιν σωστής συμπλήρωσης (με ακριβή και αληθινά στοιχεία) της αίτησης ασφάλισης, η οποία θα φέρει και την υπογραφή του απέναντι στον ασφαλιστικό οργανισμό που θα εκδώσει το ασφαλιστήριο συμβόλαιό του. Έπειτα, οφείλει με βάση και την αρχική καθοδήγηση του διαμεσολαβητή να μελετήσει ενδελεχώς το συμβόλαιο αυτό – προς πλήρη κατοχύρωση των δικαιωμάτων του και φυσικά την αποφυγή οποιασδήποτε μελλοντικής παρεξήγησης με το διαμεσολαβητή σύμβουλό του ή/και τον ασφαλιστικό οργανισμό που έχει επιλέξει.

- Οι Έλληνες προσανατολίζονται περισσότερο σε σχέση με το παρελθόν στην ιδιωτική υγεία; Μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες του μέσου Έλληνα τα προγράμματα που διατίθενται στην αγορά;

Παρατηρούμε ένα συνεχώς διογκούμενο κενό –για ποικίλους λόγους που δεν αναλύουμε εδώ– στο χώρο της δημόσιας υγείας το οποίο καλούνται να καλύψουν οι φορείς της ιδιωτικής υγείας (τόσο στην πρωτοβάθμια όσο και στη δευτεροβάθμια περίθαλψη) στην κοινωνία μας. Οι συμπολίτες μας στρέφονται – πολλές φορές αναγκαστικά και δίχως άλλη καλύτερη επιλογή – στους φορείς αυτούς για να εξυπηρετηθούν επαρκώς. Ανάλογο και εντονότερο είναι και το ενδιαφέρον απόκτησης ενός προγράμματος συναφούς ασφαλιστικής κάλυψης Υγείας μέσω των ασφαλιστικών οργανισμών που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας. Οι ζητούμενες καλύψεις διαφέρουν στο είδος ανάλογα με τις συγκεκριμένες ανάγκες του ενδιαφερόμενου – αλλά και την ιεράρχηση αυτών εκ μέρους του – καθώς και το μέρος του εισοδήματός του που έχει αποφασίσει να διαθέσει για να καλυφθεί ασφαλιστικά. Ευτυχώς, στην αγορά μας διατίθενται ασφαλιστικά προϊόντα και υπηρεσίες που ανταποκρίνονται επαρκώς στην κάθε ανάγκη του ασφαλιστικού κοινού και η τάση είναι να βελτιώνονται ολοένα και περισσότερο.

- Πώς μπορεί να συμβάλλει στην επικοινωνία σας με τους ασφαλισμένους ή τον υποψήφιο πελάτη το διαδίκτυο;

Το διαδίκτυο – με τις ποικίλες μορφές αμφίδρομης επικοινωνίας που μας προσφέρει – αποτελεί μέρος της νέας οικονομίας πλέον και μπορεί να μεταφέρει πληροφόρηση σε κάθε ενδιαφερόμενο. Προσωπικά, κάνοντας χρήση των εργαλείων του διαδικτύου έχω επιλέξει να μεταφέρω τις πληροφορίες μου μέσω του παγκόσμιου ιστού, άμεσα, γρήγορα και με τρόπο ασφαλή τόσο σε υφιστάμενους πελάτες, όσο και σε εν δυνάμει νέους.



Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις