Οι δυσοίωνες εκτιμήσεις για τις οικονομικές και δημοσιονομικές επιπτώσεις από τις καταστροφικές πλημμύρες αντισταθμίζουν τις προσδοκίες που δημιούργησε η επιστροφή της χώρας σε επενδυτική βαθμίδα. Το "στοίχημα" για την περαιτέρω πορεία του ΧΑ μεγαλώνει και οι διαχειριστές χαρτοφυλακίων βρίσκονται "με το δάχτυλο στη σκανδάλη", έτοιμοι να λάβουν θέση ανάλογα με την τάση της αγοράς.
Η μεταβλητότητα έχει αυξηθεί και για δεύτερη κατά σειρά συνεδρίαση οι βασικοί δείκτες κινούνται σήμερα με εναλλαγές προσήμων σε μεγάλο εύρος διακύμανσης. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι ο τραπεζικός δείκτης πήγε από -1,58% μέχρι +2,58% και τώρα βρίσκεται στο +0,50%.
Σε ικανοποιητικά επίπεδα ο τζίρος, με συναλλαγές 47,6 εκατ. ευρώ σε τέσσερις μέρες, συν 16,3 εκατ. ευρώ σε μεταβιβάσεις πακέτων.
Η αβεβαιότητα επιτείνεται και οι αναλυτές δεν διακινδυνεύουν προβλέψεις ως προς την κατεύθυνση που θα πάρει η αγορά. Στελέχη μεγάλων ΑΧΕ εκτιμούν ότι το ΧΑ βρίσκεται πλέον σε κρίσιμη καμπή και ότι τις επόμενες μέρες-εβδομάδες στο επίκεντρο της προσοχής θα βρίσκεται το θέμα των οικονομικών επιπτώσεων από την τεράστια καταστροφή
Μετοχές και δείκτες
Η συνεδρίαση ξεκίνησε με οριακές μεταβολές και εν συνεχεία οι δείκτες άλλαξαν πολλές φορές κατεύθυνση και πρόσημο.
Ο Γενικός Δείκτης σημείωσε χαμηλό -1,13% στις 1.236,44 μονάδες και ανακάμπτοντας πήγε +0,52% στις 1.257,07 μονάδες. Τώρα βρίσκεται στις 1.47,8 με απώλειες 0,25%.
Σχεδόν αμετάβλητος ο FTASE25 της μεγάλης κεφαλαιοποίησης στις 3.025,4 μονάδες. Κατά 0,80% υποχωρεί ο δείκτης των mid caps.
Ο τραπεζικός δείκτης πήγε αρχικά μέχρι -1,58% και γυρίζοντας ανοδικά σημείωσε υψηλό +2,58% Τώρα διατηρεί κέρδη 0,50%. Εθνική και Alpha +1,3%, Πειραιώς και Attica Bank -0,2%. Στο κόκκινο Eurobank και Τρ. Ελλάδος -0,3%.
Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips προηγούνται η Coca-Cola και ο Μυτιληναίος. Ακολουθούν Quest +0,7% και ΤΕΝΕΡΓΑ +0,2%.
Τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφουν Cenergy -2,4%, Autohellas -1,9%, ΕΥΔΑΠ και ΟΤΕ -1,3%, Βιοχάλκο -1,1%.