Πολιτική

Ασανσέρ η Ασία με αίσιο τέλος


Δειλή προσπάθεια να ξαναμπούν σε τροχιά ανάπτυξης έκαναν την εβδομάδα που μας πέρασε οι ασιατικοί χρηματιστηριακοί δείκτες, με τις εξελίξεις της επικαιρότητας να έχουν τον κύριο λόγο για την μεταβλητότητα των δεικτών. 

Ως επί το πλείστον οι συναλλαγές ολοκληρώθηκαν με θετικό πρόσημο, διορθώνοντας μερικές από τις απώλειες των προηγούμενων εβδομάδων, οπότε οι  φόβοι για την υγεία του κινεζικού γίγαντα, τα απογοητευτικά μάκρο, καθώς και η ισχυρή πτώση στις τιμές του πετρελαίου, επιβάρυναν το επενδυτικό κλίμα και οδήγησαν την Κίνα σε κλοιό ρευστοποιήσεων. 

Καταλυτικός παράγοντας το πετρέλαιο

Παρόλο που νωρίς μέσα στην εβδομάδα, και συγκεκριμένα την Τρίτη, οι τιμές του μαύρου χρυσού διολίσθησαν σε επίπεδα κατώτερα των 30 δολαρίων το βαρέλι, παρασέρνοντας τα κινεζικά χρηματιστήρια χαμηλότερο επίπεδο των 13 μηνών εξαιτίας των ανησυχιών ότι οι εκροές κεφαλαίων θα επιταχυνθούν καθώς η οικονομία επιβραδύνεται, αργότερα μέσα στην εβδομάδα το κλίμα άλλαξε. 

Ο υπουργός Ενέργειας της Ρωσίας δήλωσε πως η Ρωσία κλιμακώνει της συζητήσεις της με τα κράτη - μέλη του ΟΠΕΚ, σχετικά με την μείωση της παραγωγής του αργού. Παρόλο που πολλοί αναλυτές παραμένουν σκεπτικοί και διατηρούν τις επιφυλάξεις τους σχετικά με το αν ο στόχος του να περιοριστεί η παραγωγή κατά 5%, οι αξιωματούχοι εντός του ΟΠΕΚ αναφέρουν πως μέχρι στιγμής δεν έχει αποφασιστεί τίποτα και πως όλα θα κριθούν στη συνεδρίαση του Φεβρουαρίου. 

Υπό αυτό το πρίσμα, οι τιμές του αργού γνώρισαν σημαντική άνοδο και κατάφεραν να ξεφύγουν από τον κλοιό των χαμηλών 12ετίας, όπου και είχαν διαμορφωθεί κατά τις συνεδριάσεις της προηγούμενης εβδομάδας, δίνοντας παράλληλα πάτημα τόσο στις ασιατικές όσο και στις αμερικανικές μετοχές.

Βαρίδι η Fed 

Στο χαμηλότερο επίπεδο σε διάστημα μεγαλύτερου του ενός έτους βυθίστηκαν οι ασιατικοί χρηματιστηριακοί δείκτες κατά τις πρωινές συναλλαγές της Πέμπτης, στον απόηχο της απόφασης της Federal Reserve να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια, αφήνοντας ωστόσο την πόρτα ανοιχτή για μια αύξηση των επιτοκίων τον Μάρτιο παρά το γεγονός πως αναγνώρισε ότι “η οικονομική ανάπτυξη επιβραδύνθηκε" από την τελευταία Σύνοδο του Δεκεμβρίου.

Οι αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ εξακολουθούν να πιστεύουν πως η οικονομία βρίσκεται σε τροχιά να αναπτυχθεί, να δημιουργήσει θέσεις απασχόλησης και σταδιακά να αυξήσει τον πληθωρισμό στο στόχο του 2%, παρά τις ανησυχίες για τις πτωτικές τιμές μετοχών και πετρελαίου και την αβεβαιότητα για την ανάπτυξη. Ωστόσο οι αξιωματούχοι δεν εξέφεραν άποψη για το αν οι προοπτικές έχουν θεμελιωδώς αλλάξει μετά τις εξελίξεις από την τελευταία συνάντηση, σε ένδειξη μερικής αβεβαιότητας για τις οικονομικές τους προβλέψεις.

Παρά τις διαβεβαιώσεις των Αμερικανών αξιωματούχων, δεν θα πρέπει να αγνοηθεί το γεγονός πως από τη στιγμή που οι ίδιοι οι υπεύθυνοι χάραξης νομισματικής πολιτικής της τράπεζες ζητούν –εμμέσως πλην σαφώς- συγγνώμη, καταλαβαίνει κανείς ότι δεν πρέπει να αισθάνονται και πολύ υπερήφανοι για να αναγνωρίσουν ένα λάθος. Κατά τη διάρκεια της ομιλίας της μετά τη λήξη της συνεδρίασης η επικεφαλής της τράπεζα κα Τζάνετ Γέλεν αναγνώρισε, εκ των υστέρων, ότι το σχέδιό της για 4 αυξήσεις επιτοκίων μέσα στο 2016, είναι μάλλον όνειρο θερινής νυκτός. Η οικονομία είναι πολύ πιο εύθραυστη από ό,τι αρχικά είχε εκτιμήσει η Γέλεν.

Μπορεί στις δηλώσεις της η τράπεζα να εμφανίζεται αισιόδοξη για τις προοπτικές της αμερικανικής οικονομίας, ωστόσο, άφησε ανοικτό το “παράθυρο” επανάχαραξης της επιτοκιακής πολιτικής της φέτος, πράγμα που σημαίνει ότι ουσιαστικά η ίδια δεν είναι εφησυχασμένη και ότι παραμένει σε επαγρύπνηση για τυχόν μεταβολές στην αγορά. 

Η αβεβαιότητα για τις επόμενες κινήσεις της Fed (και τα κατώτερα των προσδοκιών αποτελεσμάτων τετάρτου τριμήνου εταιρειών όπως η Apple και η Boeing) εξώθησαν σε απώλειες τους δείκτες της Wall Street που αποστασιοποιήθηκαν από την αγορά του πετρελαίου. 

Σε ρόλο “πυροσβέστη” η PBOC

Σε δύο ενέσεις ρευστότητας προχώρησε η κεντρική τράπεζα της Κίνας την εβδομάδα που μας πέρασε, διοχετεύοντας συνολικά περισσότερα από 600 γουάν στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας. 

Συγκεκριμένα, την Πέμπτη η PBOC διοχέτευσε διοχετεύοντας το μεγαλύτερο ποσό μετρητών στα τελευταία τρία χρόνια, χρησιμοποιώντας μια εβδομαδιαία λειτουργία, προκειμένου να προλάβει τυχόν συρρίκνωση της χρηματοδότηση εν όψει της αργίας, και να αντισταθμίσει ραγδαίες εκροές κεφαλαίων.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η κεντρική τράπεζα της Κίνας προσέφερε 340 δισ. γουάν (51,89 δισ. δολάρια) σε βραχυπρόθεσμα δάνεια, σε εμπορικές τράπεζες, σε μια συνηθισμένη λειτουργία της αγοράς χρήματος.

Η κεντρική τράπεζα προσέφερε 440 δισ. γουάν μέσω παρόμοιων ενεργειών την Τρίτη, στο πρώτο σκέλος των ασκήσεων διαχείρισης της ρευστότητας, που λαμβάνει χώρα δύο φορές την εβδομάδα.

Σημειώνεται πως για το σύνολο της εβδομάδας η τράπεζα έχει διοχετεύσει περί τα 590 δισ. γουάν, που αποτελεί το μεγαλύτερο ποσό από τις αρχές Φεβρουαρίου 2013, όταν το ποσό είχε ανέλθει στα 662 δισ. γουάν.

Οι ενέσεις ρευστότητας συνεχίστηκαν και την Παρασκευή με την τράπεζα να διοχετεύει επιπλέον 100 δισ. γουάν στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, μέσω μίας λειτουργίας στην αγορά κεφαλαίου, οδηγώντας το συνολικό ποσό που διοχέτευσε η PBOCστο ποσό-ρεκόρ των 690 δισ. γουάν.

Υπενθυμίζεται ότι η PBOC διεξάγει κατά καιρούς πρόσθετες πράξεις παροχής ρευστότητας εν όψει μεγάλων αργιών, όταν η ζήτηση για ρευστό τείνει να αυξάνεται.

Σοκάρει η BoJ

Σε μία πρωτοφανή για τα δεδομένα της χώρας κίνηση προχώρησε την Παρασκευή η κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας, καθώς ανακοίνωσε πως θα υιοθετήσει μια πολιτική αρνητικών επιτοκίων για πρώτη φορά, καθώς ο επίμονα χαμηλός πληθωρισμός και οι ταραχώδεις χρηματοπιστωτικές αγορές παγκοσμίως, απειλούν να υπονομεύσουν το σχέδιο οικονομικής ανάκαμψης του πρωθυπουργού Shinzo Abe.

Συγκεκριμένα, η τράπεζα ανακοίνωσε ότι μείωσε το επιτόκιο στους τρεχούμενους λογαριασμούς που διατηρούν τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα στην κεντρική τράπεζα, στο  -0,1% από το +0,1%. Στόχος είναι να μειωθεί το κόστος δανεισμού για να τονωθεί ο πληθωρισμός.

Σύμφωνα με την ανακοίνωσή της, η τράπεζα αποφάσισε να εισάγει αρνητικά επιτόκια για να "προκαταλάβει την εκδήλωση αρνητικών ρίσκων και να διατηρηθεί το momentum για τον στόχο του πληθωρισμού στο 2%".

"Θα μειώσουμε περαιτέρω σε αρνητικό έδαφος τα επιτόκια, εάν κριθεί απαραίτητο", ανακοίνωσε η κεντρική τράπεζα.

Σημειώνεται πως η τράπεζα διατήρησε αμετάβλητο το πρόγραμμα αγοράς asset στα 80 τρισ. γιεν ετησίως.

Η απόφαση αυτή έγινε δεκτή με ενθουσιασμό από τις ασιατικές αγορές, με τους δείκτες να καταγράφουν ισχυρά κέρδη στον απόηχό της. 

Τη σημαντικότερη επίδοση είχε ο δείκτης της Σαγκάη Shanghai Composite, ο οποίος στη συνεδρίαση της Παρασκευής ενισχύθηκε κατά περισσότερο από 3% τα τελευταία λεπτά της συνεδρίασης και διαμορφώθηκε στις 2.738 μονάδες.