Έτοιμες για αντεπίθεση κατά των κρυπτονομισμάτων, πριν αυτά αρχίσουν να υποκαθιστούν τα επίσημα νομίσματα στις διεθνείς πληρωμές, είναι οι κυβερνήσεις και οι κεντρικές τράπεζες των πλουσιότερων, ανεπτυγμένων οικονομιών, που κατέληξαν χθες, στο Λονδίνο, σε μια ιστορική συμφωνία συντονισμού των ενεργειών τους για την έκδοση επίσημων ψηφιακών νομισμάτων («ψηφιακό ευρώ», «ψηφιακό δολάριο» κ.ο.κ.).
Οι χθεσινές αποφάσεις από τους υπουργούς Οικονομικών και τους κεντρικούς τραπεζίτες του G7 φαίνεται να επιβεβαιώνουν την εκτίμηση πολλών αναλυτών ότι οι κυβερνήσεις και οι κεντρικές τράπεζες δεν θα επιτρέψουν τελικά σε κρυπτονομίσματα, όπως το bitcoin, να πάρουν τη θέση των επίσημων νομισμάτων στα διεθνή συστήματα πληρωμών.
Όπως έλεγε πριν από λίγες ημέρες ο Πασκάλ Μπλανκέ, επικεφαλής επενδύσεων της Amundi, που είναι ο κορυφαίος όμιλος διαχείρισης κεφαλαίων στην Ευρώπη, με 1,7 τρισ. ευρώ υπό διαχείριση, το bitcoin είναι μια φάρσα και στο μέλλον θα το θυμόμαστε επειδή έδωσε την αφορμή για να υιοθετήσουν ψηφιακά νομίσματα οι κεντρικές τράπεζες.
Σε αυτή την κατεύθυνση φαίνεται ότι κινούνται οι κυβερνήσεις των ισχυρότερων βιομηχανικών οικονομιών, όπως προκύπτει από το ανακοινωθέν της χθεσινής συνάντησης υπουργών και τραπεζιτών στο Λονδίνο, όπου επίσης συμφωνήθηκε και η επιβολή ελάχιστου εταιρικού φόρου 15% σε όλο τον κόσμο.
Οι υπουργοί συμφώνησαν ότι η καινοτομία στο ψηφιακό χρήμα και τις πληρωμές δυνητικά φέρνει σημαντικά οφέλη, αλλά ταυτόχρονα εγείρει ζητήματα δημόσιας πολιτικής και ρύθμισης. Οι κεντρικές τράπεζες του G7 έχουν αρχίσει να διερευνούν ευκαιρίες και προκλήσεις, όπως και τις επιπτώσεις σε θέματα νομισματικής πολιτικής και χρηματοπιστωτικής σταθερότητας από τα ψηφιακά νομίσματα κεντρικών τραπεζών (Central Bank Digital Currencies - CBDCs).
Οι Επτά δηλώνουν ότι δεσμεύονται να εργασθούν από κοινού τα υπουργεία Οικονομικών και οι κεντρικές τράπεζες, για να διερευνηθούν οι ευρύτερες επιδράσεις των CDBCs στην οικονομική πολιτική. Οποιοδήποτε CDBC ως χρήμα κεντρικής τράπεζας θα μπορούσε να λειτουργήσει τόσο ως ένα ρευστό στοιχείο ενεργητικού με ασφάλεια εκκαθάρισης, όσο και ως μια άγκυρα για τα συστήματα πληρωμών, τονίζεται.
«Στόχος μας είναι», τονίζεται στην ανακοίνωση, «να διασφαλίσουμε ότι τα CDBC εδράζονται στις μακροχρόνιες δεσμεύσεις των αρχών για διαφάνεια, κράτος δικαίου και σταθερή οικονομική διακυβέρνηση. Τα CDBCs θα πρέπει να είναι ανθεκτικά και ενεργειακώς αποτελεσματικά, να υποστηρίζουν την καινοτομία, τον ανταγωνισμό, την κοινωνική συνοχή και να διευρύνουν τις διασυνοριακές πληρωμές. Θα πρέπει να λειτουργούν εντός κατάλληλων πλαισίων πολιτικής και να ελαχιστοποιούν τη διάχυση αρνητικών επιπτώσεων σε άλλους τομείς. Θα εργασθούμε στην κατεύθυνση της διαμόρφωσης κοινών αρχών και θα δημοσιεύσουμε τα συμπεράσματά μας αργότερα εντός του έτους».
Τι είναι και πώς θα λειτουργούν τα επίσημα ψηφιακά νομίσματα
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει προχωρήσει αρκετά την εξέταση όλων των παραμέτρων της έκδοσης ψηφιακού ευρώ, το οποίο θα φέρει επαναστατικές αλλαγές, όπως έχει τονίσει ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας.
Το σημαντικότερο νέο στοιχείο που φέρνει το ψηφιακό ευρώ για τους συναλλασσόμενους είναι ότι για πρώτη φορά στην ιστορία οι καταθέτες θα έχουν απευθείας πρόσβαση στον ισολογισμό της κεντρικής τράπεζας. Δηλαδή, θα μπορούν να διατηρούν τις καταθέσεις τους όχι σε εμπορικές τράπεζες, αλλά απευθείας στην κεντρική τράπεζα και με ηλεκτρονικά μέσα να χρησιμοποιούν τα ψηφιακά ευρώ στις συναλλαγές τους.
Το πρόβλημα που εξέταζεται τώρα και πρέπει να βρεθεί τρόπος να ξεπερασθεί, ώστε να κυκλοφορήσει το ψηφιακό ευρώ είναι ότι θα δημιουργηθεί ανταγωνισμός ανάμεσα στην κεντρική τράπεζα και τις εμπορικές τράπεζες για την προσέλκυση καταθέσεων, ενώ σε ακραίες συνθήκες κρίσης (όπως, για παράδειγμα, αυτή που πέρασε η Ελλάδα) θα μπορούσαν να κλονισθούν οι εμπορικές τράπεζες από μαζική μεταφορά καταθέσεων στην κεντρική τράπεζα.