Πολιτική

Άρχισε το πόκερ για τη δεύτερη αξιολόγηση


 Η κυβέρνηση καλείται μέχρι τον Σεπτέμβριο να λύσει τον «γόρδιο» δεσμό των προαπαιτούμενων που εκκρεμούν πριν εισέλθει στην τελική της ευθεία η δεύτερη αξιολόγηση, αλλά και να καταστρώσει την στρατηγική της αναφορικά με το κεφαλαιώδες ζήτημα των εργασιακών. Ωστόσο παρόλο που επίσημα δεν έχουν ξεκινήσει οι διαπραγματεύσεις με τους Θεσμούς για την β’ αξιολόγηση, σε παρασκηνιακό αλλά και επικοινωνιακό επίπεδο, οι εμπλεκόμενες πλευρές στέλνουν τα μηνύματά τους και επιχειρούν να θέσουν εξ ΄αρχής τους όρους τους.

Η κυβέρνηση δια μέσου του αρμόδιου υπουργού Εργασίας, Γιώργου Κατρούγκαλου επιχειρεί  σε πρώτη φάση να διαχειριστεί σε επικοινωνιακό επίπεδο, τις αιτιάσεις των δανειστών σχετικά με τα εργασιακά. Ο κ.Κατρούγκαλος έσπευσε να… υποβιβάσει το ζήτημα που ανέκυψε χθες με το έγγραφο του ΔΝΤ που έκανε λόγο για μειώσεις στον κατώτερο μισθό και εφαρμογή νόμων «εργασιακής ζούγκλας», λέγοντας ότι το επίμαχο έγγραφο των θεσμών δεν απευθύνεται καν στην κυβέρνηση, αλλά είναι ένα υπόμνημα προς την Επιτροπή Ειδικών, η οποία ετοιμάζει το έδαφος για την επίσημη διαπραγμάτευση πάνω στα εργασιακά. Μάλιστα ο κ.Κατρούγκαλος υποστήριξε ότι η κυβέρνηση διαπραγματεύεται μόνο τις συλλογικές συμβάσεις, τις ομαδικές απολύσεις και την αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου. 

Ανεξάρτητα σε ποιον απευθύνεται το κείμενο, το ΔΝΤ φαίνεται να «παγιώνει» σε επίπεδο διαπραγμάτευσης τη θέση ότι ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα πρέπει να «ψαλιδισθεί» και αυτό αναμφίβολα θέτει ισχυρούς προβληματισμούς στη κυβέρνηση αναφορικά με την διαπραγμάτευση για την δεύτερη αξιολόγηση, που θα αρχίσει τον Σεπτέμβριο.

Η κυβέρνηση δεν έχει χρόνο για εφησυχασμό, καθώς μέχρι τον Σεπτέμβριο θα πρέπει να έχει φέρει εις πέρας μιας σειρά από προαπαιτούμενα που εκκρεμούν, κυρίως με τις αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα.

Μία από αυτές που περιλαμβάνεται στο Τεχνικό Μνημόνιο που συνόδευσε τη συμφωνία για την πρώτη αξιολόγηση, είναι η κατάργηση της συμμετοχής του κράτους στην τριμερή χρηματοδότηση της κοινωνικής ασφάλισης. Πρόκειται για ένα προαπαιτούμενο που είναι ικανό να αλλάξει τον «χάρτη» του ασφαλιστικού συστήματος, όπως το γνωρίζαμε μέχρι σήμερα.

Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση ψάχνει… εναγωνίως χρήματα, προκειμένου να ενισχύσει άμεσα τα κρατικά ταμεία και να μην καταστεί αναγκαία η ενεργοποίηση του «κόφτη». Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το υπουργείο Οικονομικών επεξεργάζεται νέες ανατροπές στη φορολογία, προκειμένου να πετύχει τον στόχο της άμεσης εισροής χρημάτων στο κράτος, με τον ΕΝΦΙΑ να αποτελεί για μία ακόμη φορά τον «πολιορκητικό κριό».

Μεσοπρόθεσμο
 
Επιπρόσθετα το Μέγαρο Μαξίμου «πονοκεφαλιάζει» αναφορικά με την τελική διαμόρφωση του Μεσοπρόθεσμου. Επί της ουσίας υπάρχουν δύο ορατές επιλογές. Η πρώτη προβλέπει πλεόνασμα 3,5% μετά το 2018 και για πολλά χρόνια, όπως έχει συμφωνηθεί με τους δανειστές. Η δεύτερη περίπτωση που εξετάζεται προβλέπει 
Στη δεύτερη περίπτωση, θα προβλέπεται πλεόνασμα 2% για το 2019 και 1,5% για το 2020. Η οριστική απόφαση αναμένεται να ληφθεί σε σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και του οικονομικού επιτελείου. Πάντως ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, θα έχει την ευκαιρία να «οσμιστεί» κλίμα αναφορικά με τις προθέσεις των Θεσμών, στο σημερινό Eurogroup, παρότι το ελληνικό ζήτημα δεν βρίσκεται στην ατζέντα.