Μια από τις μεγαλύτερες, αν όχι τη μεγαλύτερη, φετινές τιτλοποιήσεις προβληματικών δανείων στην Ευρώπη αρχίζει η Alpha Bank, με στόχο να μειώσει δραστικά τα «κόκκινα» δάνεια του ισολογισμού της, αξιοποιώντας και τις κρατικές εγγυήσεις από το σχέδιο «Ηρακλής».
Όπως μεταδίδει το Bloomberg, επικαλούμενο δύο πηγές που γνωρίζουν το θέμα, η Alpha Bank ήδη άρχισε να στέλνει σε δυνητικούς επενδυτές τα ενημερωτικά δελτία για τη μεγάλη τιτλοποίηση, αρχίζοντας με αυτό τον τρόπο τη διερεύνηση του διεθνούς επενδυτικού ενδιαφέροντος για τη συναλλαγή.
Με το σχέδιο Galaxy, που θα αποτελέσει και τη μεγαλύτερη τιτλοποίηση δανείων από ελληνική τράπεζα ως τώρα, η Alpha σχεδιάζει να τιτλοποιήσει δάνεια αξίας 12 δισ. ευρώ, ενώ θα προχωρήσει και σε μεταβίβαση της εταιρείας διαχείρισης απαιτήσεων της τράπεζας, Cepal, η οποία διαχειρίζεται δάνεια αξίας 27 δισ. ευρώ.
Η συναλλαγή θα ενταχθεί στο σχέδιο «Ηρακλής», για την παροχή κρατικών εγγυήσεων, που έχει ενεργοποιηθεί μετά την έγκριση του σχετικού νόμου, τον περασμένο μήνα. Η Alpha θα ζητήσει εγγυήσεις ύψους 3,7 δισ. ευρώ από το Δημόσιο. Στόχος της Alpha Bank είναι να έχει ολοκληρωθεί η τιτλοποίηση Galaxy ως τα τέλη Σεπτεμβρίου.
Το σχέδιο Galaxy αποτελεί το βασικό στοιχείο του νέου επιχειρησιακού σχεδίου της Alpha, που παρουσιάσθηκε στα τέλη του προηγούμενου χρόνου και αποσκοπεί στην ταχύτατη εξυγίανση του ισολογισμού της τράπεζας. Μέσω του σχεδίου Galaxy, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στην Ελλάδα θα μειωθούν περίπου κατά 73%, με αποτέλεσμα οι δείκτες NPEs και NPLs να μειωθούν σε 20% και 10%, από 44% και 28%, αντίστοιχα.
Η Alpha Bank επιδιώκει να διασφαλίσει ότι οι μέτοχοι δεν θα θιγούν από τη διαδικασία εξυγίανσης του ισολογισμού, καθώς αυτή θα γίνει χωρίς έκδοση νέων μετοχών, ενώ παράλληλα θα διατηρηθεί ισχυρή κεφαλαιακή βάση, άνω των ελάχιστων εποπτικών απαιτήσεων, καθ’ όλη τη διάρκεια του τριετούς πλάνου. Η τράπεζα στοχεύει σε δείκτη CET1 άνω του 15% και δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας (CAD) άνω του 17% το 2022 και, για το σκοπό αυτό, θααξιοποιήσει το διαθέσιμο περιθώριο 2% για έκδοση κεφαλαίων κατηγορίας ΙΙ (Tier 2), κάτι που σημαίνει ότι θα αντλήσει έως 900 εκατ. ευρώ με εκδόσεις ομολόγων Tier 2.