Δραματική έκκληση απευθύνουν οι αρτοποιοιοί για τους εξοντωτικούς λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος, φυσικού αερίου και πετρελαίου που βάζουν σε κίνδυνο -όπως λένε- τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων τους.
Η πρόεδρος του Σωματείου Αρτοποιών Θεσσαλονίκης «Προφήτης Ηλίας» Έλσα Κουκουμέρια μιλώντας στο Σin προειδοποίησε για πολλά λουκέτα σε επιχειρήσεις με αλυσιδωτές επιπτώσεις σε ανεργία και διατροφή ενώ μίλησε για σημαντική μείωση της κατανάλωσης αλλά και αδυναμία των καταναλωτών να αντέξουν περαιτέρω αυξήσεις στο ψωμί.
Μάλιστα, κάλεσε την κυβέρνηση να παρέμβει μειώνοντας τον ΦΠΑ και εντείνοντας του ελέγχους για τυχόν φαινόμενα κερδοσκοπίας.
Η συνέντευξη της προέδρου του Σωματείου Αρτοποιών Θεσσαλονίκης «Προφήτης Ηλίας» Έλσας Κουκουμέρια στην Έλλη Κομνηνού:
Ποια είναι η σημερινή κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι αρτοποιοί και ποιο είναι το σημαντικότερο πρόβλημα που καλείστε να διαχειριστείτε;
Η κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι αρτοποιοί τη συνθέτουν από τη μία το τοπίο που έχει δημιουργηθεί στην ενέργεια, που είναι και το σημαντικότερο πρόβλημα. Είναι χαρακτηριστικό αναφορικά με την ενέργεια, ότι μόνο οι τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα παρουσιάζουν μιά αύξηση της τάξης του 140%, ακόμα και με την επιδότηση, δηλαδή η επιδότηση δεν μας έφερε στα ίδια νούμερα που είχαμε το 2021. Το δεύτερο πρόβλημα είναι ότι λόγω της κατάστασης που βιώνει και ο κόσμος υπάρχει μία μείωση της επισκεψιμότητας στα αρτοποιεία και αντίστοιχα μια μείωση της κατανάλωσης, όπου στο ψωμί αγγίζει το 25% και στα αρτοσκευάσματα πάνω από από 40%. Κι αυτό είναι λογικό, γιατί τα αρτοσκευάσματα όπως είναι τα κουλουράκια ή τα τυροπιτάκια είναι αυτό που λέμε «το γούστο», δηλαδή δεν είναι ανάγκη να τα αγοράσουν, μπορεί να ζήσει κάποιος και χωρίς τυροπιτάκια. Το ψωμί είναι πιο αναγκαίο αλλά και εκεί πάλι η μείωση είναι μεγάλη.
Συγκριτικά με το παρελθόν πόσο έχουν αυξηθεί μεσοσταθμικά οι λογαριασμοί;
Το ' 21 ένα μέσο αρτοποιείο είχε έναν μηνιαίο λογαριασμό ρεύματος γύρω στα 1.000 ευρώ. Όταν ξεκίνησε όλη αυτή η ιστορία της ενεργειακής κρίσης αυτά τα ποσά διπλασιάστηκαν. Ο τελευταίος λογαριασμός που πληρώθηκε στις 6/9 είναι 2.900 ευρώ έχοντας μέσα επιδότηση 1.350 ευρώ. Μιλάμε για 200% παραπάνω. Γιατί δυστυχώς όσο και να υπάρχει η καλή διάθεση με την επιδότηση, η τιμή της κιλοβατώρας δεν είναι σταθερή. Και καμία επιχείρηση δεν μπορεί να σχεδιάσει περιμένοντας την κυβέρνηση να πει ποια θα είναι η επιδότηση. Δηλαδή εμείς ξέρουμε ότι τον Σεπτέμβριο η επιδότηση θα είναι 60 λεπτά, ο σχεδιασμός όμως σε μια επιχείρηση δεν μπορεί να γίνει τόσο γρήγορα.
Την ίδια ώρα αυτά τα κόστη είναι πολύ δύσκολο να περάσουν στην κατανάλωση, από τη μια γιατί οι καταναλωτές δεν αντέχουν, από την άλλη αυτή η δυσεπίλυτη εξίσωση μας κάνει να μην αντέχουμε εμείς και τελικά να κλείσουν τα αρτοποιεία.
Μιλάμε για κίνδυνο βιωσιμότητας και λουκέτων;
Προφανώς ναι. Κι εδώ μιλάμε μόνο για το κομμάτι της ηλεκτρικής ενέργειας.Αντίστοιχα οι φούρνοι υπάρχουν άλλοι που λειτουργούν με πετρέλαιο και άλλοι με αέριο, δηλαδή το ρεύμα δεν είναι το μόνο ενεργειακό κόστος. Αν αθροίσουμε και το κόστος του πετρελαίου... Το πετρέλαιο κίνησης έχει 100%, το αέριο έχει τριπλασιαστεί. Δηλαδή δεν υπάρχει κάτι στον ορίζοντα που να παραπέμπει σε μειώσεις και ότι θα γυρίσουμε εκεί που ήμασταν.
Από την άλλη όλη αυτή η ιστορία κάνεις του προμηθευτές μας που και αυτοί αντιμετωπίζουν τα ίδια προβλήματα, να προχωρούν διαρκώς σε ανατιμήσεις.
Οπότε όλο αυτό το πράγμα δεν μπορεί, κρατήσαμε πάρα πολύ, είχαμε 10 χρόνια να κάνουμε αύξηση. Κάναμε τελευταία αύξηση τον Μάρτιο, αλλά το βλέπουμε δεν αντέχει ο καταναλωτής άλλες αυξήσεις. Άρα, το πιθανότερο είναι ότι θα δούμε πάρα πολλά καταστήματα να κλείνουν μη μπορώντας να κάνουν κάτι. Γιατί ακόμα κι αν ένας επιχειρηματίας προβεί σε έναν διακανονισμό θα έρθουν οι επόμενοι λογαριασμοί και κάποια στιγμή δεν θα μπορεί να ανταποκριθεί.
Γνωρίζετε αν υπάρχουν ήδη λουκέτα στη Βόρεια Ελλάδα;
Στο νομό Θεσσαλονίκης έχουν κλείσει 10 με 15 μαγαζιά κι από αυτούς μόνο κανά δυο τρεις είναι για συνταξιοδότηση και επειδή δεν υπήρχε διάδοχη κατάσταση.
Αν δείτε όμως στο Διαδίκτυο τις αγγελίες για πόσα μηχανήματα αρτοποιείου πωλούνται, θα καταλάβετε ότι αυτός ο αριθμός θα μεγαλώσει. Και δυστυχώς δεν είναι μόνο ότι θα κλείσουν οι επιχειρήσεις που απασχολούν έναν σημαντικό αριθμό εργαζομένων κι αυτό θα έχει επίπτωση στην ανεργία. Δυστυχώς έχει να κάνει και με ένα κομμάτι της διατροφής αφού ο φούρνος είναι το μοναδικό σημείο για να προμηθευτεί κανείς φρέσκο ψωμί.
Στις πρώτες ύλες εκτός από αύξηση τιμών έχετε μήπως και θέματα επάρκειας;
Θέμα επάρκειας δεν έχει δημιουργηθεί ποτέ.Κι αυτό το διαβεβαιώνουν και όλοι οι προμηθευτές. Το θέμα είναι ότι οι τιμές εκτοξεύονται συνεχώς.
Δηλαδή να σας πω ότι όταν ξεκίνησε η ενεργειακή κρίση, για παράδειγμα 10 κάρτες αβγών στοίχιζαν 32 ευρώ. Μετά στοίχιζαν 35 και τώρα έχουν 40. Και το μήνυμα είναι ότι θα ξαναγίνει αύξηση.
Στα βούτυρα η αύξηση είναι 150%, το ίδιο και το ηλιέλαιο. Δεν έχει αλλάξει κάτι. Και δυστυχώς όσο υπάρχει το πρόβλημα της ενέργειας όλα θα πηγαίνουν προς τα πάνω.
Έχετε κάποιο πρόταση προς την κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της κατάστασης;
Η πρόταση που έχουμε κάνει εμείς αλλά και άλλοι κλάδοι είναι η μείωση του ΦΠΑ που θα μπορούσε λίγο να αναχαιτίσει αυτό το κύμα των αυξήσεων.
Αυτό από τη μία πλευρά, γιατί από την άλλη ισχύει αυτό που λέει ο θυμόσοφος λαός ότι «στην αναμπουμπούλα ο λύκος χαίρεται». Έτσι, θα πρέπει και η Πολιτεία με τος ελεγκτικούς της μηχανισμούς που διαθέτει να κάνει ελέγχους στη ροή των τιμών. Γιατί σίγουρα υπάρχουν κάποιοι που ανεβάζουν τιμές μόνο και μόνο για να κερδοσκοπήσουν. Αυτή είναι η αγορά, αυτοί είναι οι νόμοι της για αυτό πρέπει να υπάρχουν οι ελεγκτικές αρχές ειδικά αυτό το διάστημα να βοηθήσουν και τους επιχειρηματίες και τους καταναλωτές.