Πηγή αστάθειας και εντάσεων στα δυτικά Βαλκάνια παραμένει το Κόσοβο, που προσπαθεί να δημιουργήσει κρατικές δομές με την υποστήριξη της Δύσης, ενώ βρίσκεται σε μόνιμη αντιπαράθεση με τη Σερβία.
Το Βελιγράδι αρνείται να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Κοσόβου, που αποσπάσθηκε δια της βίας από το σερβικό κράτος. Αδυνατώντας πλέον να ανακτήσει αυτή την πρώην επαρχία της, η Σερβία επιδιώκει τώρα την κατάτμηση του Κοσόβου και των ενσωμάτωση περιοχών του σε γειτονικά κράτη, με βάση εθνοτικά κριτήρια. Στόχος της είναι να προσαρτήσει το βόρειο Κόσσοβο, που κατοικείται κατά πλειοψηφία από Σέρβους. Για νότιο αλβανόφωνο τμήμα προτείνει να ενσωματωθεί στην Αλβανία και στα Σκόπια.
Το Κόσοβο απαγόρευσε χθες σε στελέχη της σερβικής κυβέρνησης και σε κρατικούς αξιωματούχους να εισέρχονται στο έδαφος του, υποστηρίζοντας ότι "υπονομεύουν την ασφάλεια της χώρας και προπαγανδίζουν την διάλυσή της, υποκινώντας σε εξέγερση τη σερβική μειονότητα".
Ο υπουργός Εξωτερικών του Κοσόβου Γιετλίρ Ζουμπεράι καταλόγισε στη Σερβία "επιθετική, εκβιαστική στάσης και ανακοίνωσε ότι δεν θα επιτρέπεται εφεξής να μπαίνουν στη χώρα Σέρβοι αξιωματούχοι.
Η Σερβία απάντησε ότι η κυβέρνηση του Κοσόβου έχει παραβεί όλους τους κανόνες που διέπουν την λειτουργία ενός πολυεθνικού κράτους, χωρίς η διεθνής κοινότητα να αντιδράσει.