Αγορές

Αρμαγεδδώνας χωρίς τέλος στα χρηματιστήρια και στην παγκόσμια οικονομία


Ημέρες Αποκάλυψης ζουν οι αγορές και η παγκόσμια οικονομία, καθώς η συνεχής εξάπλωση της επιδημίας κορωνοϊού προκαλεί βιβλική καταστροφή στα χρηματιστήρια, ενώ οι επιπτώσεις της απλώνονται πλέον σε όλο το φάσμα οικονομικών, επιχειρηματικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων, χωρίς να υπάρχει ορατό τέλος.

Αξίες τρισεκατομμυρίων  εξανεμίζονται με επιταχυνόμενο ρυθμό, ολόκληροι επιχειρηματικοί κλάδοι οδηγούνται στα πρόθυρα κατάρρευσης, το “τέρας της ύφεσης” εμφανίζεται απειλητικό στον ορίζοντα, χώρες όπως η Ελλάδα κινδυνεύουν να βρεθούν ξανά στη μέγγενη των ελλειμμάτων και του αυξανόμενου δημόσιου χρέους.

Η κατάρρευση  των χρηματιστηρίων είναι μόνον ο προπομπός των επερχόμενων δεινών, αν η επιδημία δεν αναχαιτισθεί γρήγορα και δεν αντιμετωπισθεί αποτελεσματικά, με παγκόσμια συντονισμένη κινητοποίηση. Οι πρώτες κινήσεις προς αυτή την κατεύθυνση δεν είχαν το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα - αντίθετα επέτειναν τις ανησυχίες.

Ντόμινο στις αγορές

Οι δραματικές απώλειες στις αγορές συνεχίζονται σήμερα, καθιστώντας πλέον ορατό τον κίνδυνο καταστροφικού ντόμινο που θα πλήξει την πραγματική οικονομία, το χρηματοπιστωτικό σύστημα, τις επιχειρήσεις  - αλλά και την καθημερινότητα δισεκατομμυρίων ανθρώπων σε όλον τον κόσμο.

Κυβερνήσεις και κεντρικές τράπεζες  βρίσκονται σε επιφυλακή για την αντιμετώπιση της παγκόσμιας απειλής, αλλά  το “οπλοστάσιο” τους είναι φτωχό. Τα πρώτα μέτρα που ανακοίνωσε σήμερα η ΕΚΤ όχι μόνο δεν καθησύχασαν τις αγορές, αλλά προκάλεσαν απογοήτευση και επιτάχυναν την  κατάρρευση των αγορών, καθώς θεωρήθηκαν ανεπαρκή και αναποτελεσματικά - “ασπιρίνη για καρκινοπαθή”.

Οι ευρωπαϊκοί χρηματιστηριακοί δείκτες βυθίστηκαν ακόμη πιό χαμηλά, η Wall Street πήρε τη σκυτάλη και συνεχίζει, οι τιμές του αργού πετρελαίου σημειώνουν νέα δραματική “βουτιά” καθώς η ζήτηση “μαύρου χρυσού” θα μειωθεί δραστικά λόγω επιβράδυνσης της παγόσμιας οικονομίας.

Εικόνα ολοκληρωτικής κατάρρευσης διαμορφώνεται αυτή την ώρα στα διεθνή χρηματιστήρια: O Dow Jones βυθίζεται στο -9,55%, ο DΑΧ στη Φρανκφούρτη χάνει 12,20%, στο Λονδίνο ο FT100 υποχωρεί κατά 10%.

Η τιμή του πετρελαίου brent υποχωρεί κατά 8,8%(!) στα 32,67 δολάρια το βαρέλι. Τίποτε πλέον δεν θεωρείται ασφαλής τοποθέτηση -ούτε καν ο χρυσός, που πέφτει κατά 4%.

 Μετοχές και δείκτες στο ΧΑ

Στο ελληνικό χρηματιστήριο, όπου το κλίμα επιβαρύνεται  από τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά,  η πτώση συνεχίζεται με αδιάπτωτο ρυθμό, έχοντας προσλάβει διαστάσεις πρωτοφανούς καταστροφής. Τα περισσότερα blue chips έχουν χάσει σε μηνιαία βάση 40%-60%, ενώ μέσα σε τρείς εβδομάδες εξανεμίσθηκε κεφαλαιοποίηση άνω των 20 δισ. ευρώ. Μόνον στις τράπεζες χάθηκαν 5, 2 δισ. ευρώ, με τις σημερινές απώλειες να υπερβαίνουν τα 800 εκατ. ευρώ.

Ολοι οι βασικοί δείκτες τερμάτισαν στα απόλυτα χαμηλά ημέρας. Ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε κατά 10,61%, τερματίζοντας στις 538,55 μονάδες. Αναλυτές επισημαίνουν εκτιμούν ότι  στα επίπεδα αυτά δεν υπάρχει καμία ένδειξη ισορροπίας και οποιαδήποτε πρόβλεψη για την πορεία της αγοράς τις επόμενες μέρες είναι εξαιρετικά επισφαλής.
Ο FTASE25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης  έχασε 12,08%, κλείνοντας στις 1.344,38 μονάδες.
Ο τραπεζικός δείκτης βυθίστηκε στο -16,24%, σε μία από τις μεγαλύτερες "βουτιές" της ιστορίας του. 

Στις τράπεζες τις μεγαλύτερες απώλειες  κατέγραψε η Εθνική, υποχωρώντας κατά 21%! Eurobank -16,4%, Πειραιώς -16,7%, Alpha -12,4%, Attica Bank -11-9%.

Στα εμποροβιομηχανικά  blue chips κατά 19% μειώθηκε η χρηματιστηριακή αξία της Βιοχάλκο, που είναι το μεγαλύτερο βιομηχανικό συγκρότημα στην Ελλάδα.  Η πολυεθνικών δραστηριοτήτων "ελληνική" Coca-Cola έχασε 15% της αξίας της. Ακολούθησε ο κατασκευαστικός κολοσσός Ελλάκτωρ (του πρώην ομίλου Μπόμπολα), με -14,7%.
 Η μετοχή της ΔΕΗ που είχε φθάσει στα 4,40 ευρώ, βυθίστηκε στα  1,83 ευρώ, με απώλειες 13,7%, έχοντας χάσει σε διάστημα μηνός 60%!
Από 10% έως 12% έχασαν ο κατασκευαστικός και ενεργειακός όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ο ΟΠΑΠ, ο ΟΤΕ, και ο ΑΔΜΗΕ. Στο -9% η Motor Oil, η αεροπορική Aegean και η Lamda, για την οποία φαίνεται τώρα ότι η υλοποίηση του μεγάλου project στο Ελληνικό γίνεται μακρινός στόχος.

Διαβαστε επισης