Αγορές

Αρμαγεδδών στα χρηματιστήρια! Συνεχίζεται η πτώση, χάθηκαν 9 δισ. στο ΧΑ


Καταιγίδα πρωτοφανούς έντασης σαρώνει τα χρηματιστήρια, εξανεμίζοντας  κεφαλαιοποιήσεις τρισεκατομμυρίων και φέρνοντας τις αγορές στα πρόθυρα πραγματικού κραχ.  Ορατός πλέον ο κίνδυνος ντόμινο με καταστροφικές επιπτώσεις στην πραγματική οικονομία, στις επιχειρήσεις και στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα, που υφίστανται ούτως ή άλλως πολλαπλές άμεσες επιπτώσεις από την ανησυχητική εξάπλωση της επιδημίας κορωνοϊού.

Αιτία δεν είναι  οι μέχρι στιγμής επιπτώσεις, αλλά ο φόβος για όσα μπορεί να επακολουθήσουν και η αδυναμία πρόβλεψης-αποτίμησης των οικονομικών συνεπειών.

Η δραματική καταβύθιση των μετοχών συνεχίζεται σήμερα με αμείωτη ένταση  και οι χρηματιστηριακοί δείκτες στην Ασία και στην Ευρώπη καταγράφουν νέες δραματικές απώλειες, Πιέσεις εκδηλώνονται  επίσης στα commodities, οι τιμές του αργού πετρελαίου υποχωρούν κατά 3,5%,  ενώ κεφάλια μετακινούνται στα ομόλογα της Ευρωζώνης, τα οποία ενισχύονται - με εξαίρεση τα ελληνικά και τα ελληνικά.

Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ανεβαίνει κατά 12,5 μονάδες βάσης στο 1,39%, από 0,91% που είχε φθάσει πριν από μία εβδομάδα. Επιβεβαιώνεται έτσι η άποψη ότι η πρόσφατα ανακτηθείσα εμπιστοσύνη των αγορών στα ελληνικά χρεόγραφα είναι εξαιρετικά εύθραυστη.

 Η βουτιά των δεικτών

Στο ΧΑ ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί στα επίπεδα Ιανουαρίου 2019, έχοντας χάσει  μέσα σε λίγες μέρες όλα όσα κέρδισε στην παρίοδο των υψηών προσδοκιών που καλλιεργήθηκαν μετά τη δημοσιονομική σταθεροποίηση και την έξοδο από τα μνημόνια.
 Σήμερα καταγράφει νέες απώλειες  6,30%, υποχωρώντας  στις 718,5 μονάδες, που είναι το τελευταίο σημείο στήριξης πριν από την ολοκληρωτική  καταστροφή.
 Κατά 8,40% υποχωρεί ο τραπεζικός δείκτης, έχοντας χάσει σε λίγες μέρες περίπου 38% από τα υψηλά 12μήνου που σημείωσε τον Νοέμβριο.

Βυθίζονται και οι ευρωπαϊκοί δείκτες: Ο DAX  στη Φρανκφούρτη χάνει 5%, ενώ στο Παρίσι και στο Λονδίνο οι απώλειες είναι της τάξεως του 4,5%.

Καθοδικό σπιράλ

Η εξανέμιση των αποτιμήσεων φέρνει σε κατάσταση “ασφυξίας” τα επενδυτικά χαρτοφυλάκια,  καθώς τα περιθώρια margin  εξαντλούνται και οι ρευστοποιήσεις γίνονται πλέον αναγκαστικές και όχι επενδυτική επιλογή. Οι πιέσεις εντείνονται και οι αγορές αποκτούν αυτοτροφοδοτούμενη καθοδική δυναμική.
Οι συνθήκες είναι ιδανικές για τα  επιθετικά χαρτοφυλάκια της υποτιμητικής κερδοσκοπίας, που έχουν θέσεις short  και αποκομίζουν τεράστια κέρδη από την πτώση.

Αντίθετα, τα επενδυτικά χαρτοφυλάκια που διατηρούν τοποθετήσεις σε μετοχές και οι μικροεπενδυτές βλέπουν τις τοποθετήσεις τους να εξανεμίζονται. Κεφαλαιοποίηση άνω των  9 δισ. ευρώ χάθηκε στο ΧΑ μέσα σε 7 χρηματιστηριακές συνεδριάσεις από την περασμένη εβδομάδα.

Σήμερα  εξανεμίζονται τουλάχιστον 1,3 δισ. ευρώ – και η καταιγίδα δεν φαίνεται να κοπάζει.

Διαβαστε επισης