Επικαιρότητα

Αργεντινή: Μαζικές διαδηλώσεις υπέρ της αντιπροέδρου Κίρσνερ


Δεκάδες χιλιάδες πολίτες στην Αργεντινή διαδήλωσαν χθες Παρασκευή σε πολλές πόλεις, μετά το σοκ που προκάλεσε στην κοινή γνώμη της χώρας η απόπειρα δολοφονίας την Πέμπτη της αντιπροέδρου Κριστίνα Κίρσνερ.

«Αρκετά με το μίσος!», έγραφαν τα πανό που κρατούσαν οι διαδηλωτές στο Μπουένος Άιρες, στην πιο μαζική διαδήλωση που έχει πραγματοποιηθεί στην πρωτεύουσα της Αργεντινής εδώ και πολύ καιρό.

Ο πρόεδρος Αλμπέρτο Φερνάντες είχε κηρύξει τη χθεσινή ημέρα αργία, ενώ χαρακτήρισε την απόπειρα δολοφονίας της πρώην προέδρου της χώρας (από το 2007 ως το 2015) «ένα γεγονός τεράστιας σοβαρότητας, το πιο σοβαρό που έχει σημειωθεί μετά την αποκατάσταση της δημοκρατίας στη χώρα μας» το 1983.

Την Πέμπτη το βράδυ, περίπου στις 21:00 (τοπική ώρα), ένας άνδρας που φαίνεται ότι έδρασε μόνος του έστρεψε ένα γεμάτο όπλο στο κεφάλι της Κίρσνερ από πολύ μικρή απόσταση την ώρα που αυτή χαιρετούσε υποστηρικτές της μπροστά από το σπίτι της στο Μπουένος Άιρες.

Σύμφωνα με τις εικόνες, ο άνδρας φαίνεται να πατά τη σκανδάλη, όμως το όπλο του δεν εκπυρσοκρότησε.

«Η Κριστίνα είναι ζωντανή διότι για κάποιο λόγο, που δεν έχει επιβεβαιωθεί ακόμη τεχνικά, το όπλο που περιείχε πέντε σφαίρες δεν εκπυρσοκρότησε, αν και η σκανδάλη είχε πατηθεί», εξήγησε ο Φερνάντες σε δηλώσεις του λίγο μετά το συμβάν.

Σύμφωνα με τον δικηγόρος της Γκρεγκόριο Νταλμπόν, η Κίρσνερ «δεν συνειδητοποίησε εκείνη τη στιγμή ότι υπήρχε όπλο».

Ο άνδρας, που αμέσως συνελήφθη, κατονομάστηκε ως ο Φερνάντο Αντρέ Σαμπάγ Μοντιέλ, 35 ετών, Βραζιλιάνος υπήκοος με μητέρα από την Αργεντινή και πατέρα από τη Χιλή, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές τις οποίες επικαλέστηκε το επίσημο πρακτορείο της Αργεντινής Telam.

Αυτός ζει στην Αργεντινή από το 1993 και είχε συλληφθεί το 2021 επειδή είχε στην κατοχή του αιχμηρό όπλο.

Μέχρι στιγμής ο άνδρας έχει αρνηθεί να απαντήσει στις ερωτήσεις του δικαστή και του εισαγγελέα που έχουν αναλάβει την υπόθεση, ενώ έχει ήδη υποβληθεί σε ψυχιατρικό έλεγχο, σύμφωνα με τον οποίο είναι ψυχικά υγιής.

Προς το παρόν δεν είναι γνωστά τα κίνητρα της πράξης του.

«Να ξυπνήσουν οι Αργεντίνοι»

Ένας άνδρας, με το όνομα «Μάριο» που δήλωσε ότι είναι φίλος του δράστη από τα εφηβικά τους χρόνια, τον περιέγραψε στο τηλεοπτικό δίκτυο Telefe ως έναν «μυθομανή», έναν «περιθωριακό» χαμένο μετά τον θάνατο της μητέρας του, ο οποίος «συχνά είναι υπό την επήρεια αλκοόλ».

Σε πολλές φωτογραφίες που έχει αναρτήσει στον λογαριασμό του στο Instagram ο Φερνάντο Σαμπάγ φαίνεται να έχει πολλά τατουάζ στα χέρια, ένα από τα οποία είναι ένας μαύρος ήλιος, ένα σύμβολο που συνδέεται με νεοναζιστικές οργανώσεις.

Την απόπειρα δολοφονίας καταδίκασε αμέσως το σύνολο της πολιτικής τάξης της Αργεντινής.

Ο πάπας Φραγκίσκος, πρώην αρχιεπίσκοπος του Μπουένος Άιρες, έστειλε μήνυμα «αλληλεγγύης» στο οποίο αναφέρει ότι προσεύχεται «ώστε να επικρατούν πάντα η κοινωνική αρμονία και ο σεβασμός στις δημοκρατικές αξίες».

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες δήλωσε «σοκαρισμένος» από την απόπειρα δολοφονίας, την οποία «καταδίκασε».

Οι ΗΠΑ επίσης την «καταδίκασαν έντονα», με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν να αναφέρει στο Twitter ότι η Ουάσινγκτον βρίσκεται «στο πλευρό της κυβέρνησης και του λαού της Αργεντινής στην απόρριψή της βίας και του μίσους».

Στο Μπουένος Άιρες, η πλατεία Μαΐου, ένας χώρος όπου ιστορικά συγκεντρώνονται οι Αργεντίνοι, ήταν γεμάτη από πλήθος κόσμου, όπως και πολλές λεωφόροι που οδηγούν σε αυτή, έπειτα από έκκληση του κυβερνόντος συνασπισμού Frente de Todos και κινημάτων.

«Αν χτυπήσουν την Κριστίνα, τι μπου…έλο ετοιμάζεται!» (“Si la tocan a Christina, que quilombo se va a armar”) , το τραγούδι αυτό ακουγόταν παντού στην πλατεία από τους οπαδούς της 69χρονης Κίρσνερ.

Στη Σάντα Φε, τη Ροζάριο, την Κόρντομπα, την Τουκουμάν και σε πολλές άλλες πόλεις πραγματοποιήθηκαν πορείες, όπως μετέδωσαν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

«Ήρθα για να στηρίξω πάνω απ’ όλα τη δημοκρατία και την Κριστίνα, για να γνωρίζει ότι είμαστε εδώ. Και για να δω αν οι Αργεντίνοι θα ξυπνήσουν, αν θα συνειδητοποιήσουν ότι δεν μπορούμε να ακολουθήσουμε αυτό τον δρόμο», δήλωσε η Αντριάνα Σπίνα, μια συνταξιούχος 61 ετών.

Η Κριστίνα Κίρσνερ, νυν αντιπρόεδρος της χώρας και πρόεδρος της Γερουσίας, παραμένει επτά χρόνια μετά την αποχώρησή της από την προεδρία της Αργεντινής μια πολιτικός με ιδιαίτερα μεγάλη επιρροή στη χώρα.

Αυτή την περίοδο δικάζεται για μια υπόθεση διαφθοράς. Στις 22 Αυγούστου ο εισαγγελέας ζήτησε να της επιβληθεί ποινή 12 ετών κάθειρξης και να αποκλειστεί δια βίου από τα αιρετά αξιώματα.

Η Κίρσνερ, η οποία αρνείται τις κατηγορίες, καταγγέλλει μια πολιτική δίκη.

Μετά την ανακοίνωση του εισαγγελέα, κάθε βράδυ εκατοντάδες υποστηρικτές της συγκεντρώνονται μπροστά στο σπίτι της για να της τραγουδήσουν τη στήριξή τους.

Σε μια από αυτές τις συγκεντρώσεις, που παραμένουν ήρεμες, σημειώθηκε η επίθεση, η οποία για πολλούς Αργεντίνους αποτέλεσε σημείο καμπής.

«Υπήρχε ήδη ένα επίπεδο λεκτικής και συμβολικής βίας, αλλά τώρα πέρασε στην πράξη. Πρόκειται για ένα σημείο καμπής», δήλωσε ο Ντιέγο Ρεϊνόσο πολιτικός επιστήμονας στο πανεπιστήμιο του Σαν Αντρές.

Η Κίρσνερ, που δεν έχει κάνει καμία δήλωση μετά την επίθεση, έφυγε χθες το απόγευμα από το σπίτι της, αφού χαιρέτησε για μερικά λεπτά τους υποστηρικτές της, και κατευθύνθηκε προς άγνωστο προορισμό.