Οικονομία

Αραχωβίτης: Αμερικάνικοι δασμοί 25% σε βασικά εξαγώγιμα ελληνικά προϊόντα


Την πεποίθηση πως "επιχαίρει και αυτοθαυμάζεται η ελληνική κυβέρνηση γιατί δεν επιβλήθηκαν επιπλέον δασμοί σε όλα τα αγροτικά προϊόντα που εξάγονται στις ΗΠΑ και εξαιρέθηκαν το ελαιόλαδο (όπως και το ιταλικό) και οι βρώσιμες ελιές, ενώ θα πρέπει να αντιδράσει άμεσα γιατί στον κατάλογο των προϊόντων για τα οποία θα ισχύσουν επιπρόσθετοι δασμοί 25% βρίσκονται βασικά εξαγώγιμα ελληνικά προϊόντα  προς την αγορά των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής", εξέφρασε, μέσω δήλωσης του, ο Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ, Σταύρος Αραχωβίτης, σημειώνοντας πως πρόκειται για "τα ελληνικά τυριά (όπως η ΦΕΤΑ) και τα υποκατάστατά τους, οι κομπόστες ροδάκινων, το γιαούρτι, το βούτυρο, τα πορτοκάλια, τα λεμόνια και το χοιρινό".

Παράλληλα, τόνισε: "Γίνεται αντιληπτό ότι η ζημιά που πρόκειται να προκληθεί στην Εθνική Οικονομία, την παραγωγή και τους αγρότες και κτηνοτρόφους, από την επιβολή επιπλέον δασμών σε αυτά τα προϊόντα εθνικής σημασίας και εκτιμώμενης εξαγωγικής αξίας περί τα  58 εκατομμύρια $, είναι τεραστίων διαστάσεων. Μια τέτοια εξέλιξη αυτήν την στιγμή θα έχει δραματικά αποτελέσματα τόσο στην κτηνοτροφία όσο και στην παραγωγή ροδάκινου που περνάνε μια δύσκολη οικονομική φάση".

Ο κ. Αραχωβίτης επεσήμανε: Στην απειλή επιβολής των σχετικών δασμών από τις ΗΠΑ προς την ΕΕ τον Απρίλιο του 2019 η Ελληνική Κυβέρνηση και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων είχαν άμεσα αντιδράσει με ευρύτατη σύσκεψη, που εκτός της Πολιτικής ηγεσίας συμμετείχαν υπηρεσιακοί παράγοντες των Υπουργείων Εξωτερικών και Οικονομίας και Ανάπτυξης, καθώς και εκπρόσωποι φορέων σχεδόν όλων των μεταποιητικών κλάδων. Στόχος  ήταν ο καθορισμός κοινής γραμμής πλεύσης της ελληνικής πλευράς προς την ευρωπαϊκή πλευρά για το θέμα και οι ενέργειες και η πίεση που θα ασκήσει η χώρα ώστε να διαμορφωθεί κοινή ευρωπαϊκή θέση απέναντι στην αμερικανική πλευρά", ενώ κάλεσε την Κυβέρνηση να αντιδράσει άμεσα απέναντι στην επιβολή επιπλέον δασμών, ακολούθως:

  • Να θέσει το ζήτημα στα Ευρωπαϊκά Όργανα και να ζητήσει κοινή γραμμή αντιμετώπισης, καθιστώντας σαφές ότι σε αυτόν τον εμπορικό πόλεμο των εταιριών τα θύματα δεν μπορεί να είναι οι Έλληνες και Ευρωπαίοι αγρότες και οι επιχειρήσεις του αγροτοδιατροφικού τομέα.
  • Να προστατεύσει τους Έλληνες παραγωγούς αγρότες και κτηνοτρόφους, αναδεικνύοντας σε όλα τα επίπεδα και σε υψηλούς τόνους το θέμα της εξαίρεσης των προϊόντων μας απέναντι στην Αμερικανική πλευρά.