Αγορές

Απραξία στο χρηματιστήριο, πιέσεις στις τράπεζες, ανοδικά τα ομόλογα


Αρνητικό κλίμα στο χρηματιστήριο, επιφυλακτικότητα και σταθεροποίηση στην αγορά ελληνικών ομολόγων, ενόψει του νέου γύρου διαπραγμάτευσης με τους Θεσμούς που θ' αρχίσει την Τρίτη κι ενώ από πολλές πλευρές εκφράζονται φόβοι ότι  το κλείσιμο της αξιολόγησης μπορεί να καθυστερήσει πέραν του Απριλίου. Σε συνθήκες συναλλακτικής άπνοιας και με μηδαμινό τζίρο (μόλις 24 εκατ.) οι χρηματιστηριακοί δείκτες διολίσθησαν σήμερα χαμηλότερα.

Ερωτηματικά προκαλεί η αυξημένη προσφορά που υπήρξε στις μετασυνεδριακές δημοπρασίες, όπου οι τιμές πολλών blue chips και οι βασικοί δείκτες πιέσθηκαν χαμηλότερα.

Ανοδο σημείωναν μέχρι το κλείσιμο της ελληνικής αγοράς οι τιμές των κρατικών χρεογράφων - οι αποδόσεις τους υποχωρούσαν αντιστοίχως. Η απόδοση του διετούς έπεφτε έως και 20 μονάδες βάσης χαμηλότερα από χθες, στο 8,01%. Μετά το κλείσιμο επανήλθε στα χθεσινά επίπεδα. Κατά 9 μ.β. υποχώρησε η απόδοση του 10ετους, στο 7,21%.

Στην άνοδο των ομολόγων συνέβαλαν φήμες  και προσδοκίες ότι  οι οίκοι Moody’s και Fitch θα αναβαθμίσουν την ελληνική οικονομία στις αξιολογήσεις τους που ανακοινώνονται σήμερα.

Στο χρηματιστήριο η συνεδρίαση ήταν εξαιρετικά υποτονική. Ομως, απουσία μεγάλης προσφοράς-ζήτησης  σημειώθηαν έντονες διακυμάνσεις, ενώ οι δείκτες άλλαξαν κατεύθυνση ενδοσυνεδριακά: Κινήθηκαν πτωτικά στο πρώτο μέρος, ανέκαμψαν τις τελευταίες ώρες, παράμένοντας όμως στο κόκκινο.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε -0,64% στις 645.37 μονάδες, παραμένοντας  στη ζώνη συσσώρευσης μεταξύ βραχυχρόνιας αντίστασης και στήριξης.

Κατά 0,82% υποχώρησε ο FT25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης, στις 1.727,4 μονάδες.

Στο απόλυτο χαμηλό ημέρας τερμάτισε ο τραπεζικός δείκτης, με απώλειες 2,22%, ενώ όλες οι μετοχές του κλάδου έκλεισαν στο κόκκινο. Πρώτη σε απώλειες η Alpha (-3,4%). Πειραιώς και Attica -2,2%, Εθνική -1,2%, Eurobank -0,8%.

Στο ταμπλό των εμποροβιομηχανικών blue chips τις καλύτερες επιδόσεις κατέγραψαν: ΔΕΗ +1,9%, Μυτιληναίος +1,6%, ΕΛΠΕ +1,3%, Βιοχάλκο και Lamda +1,1%.

Στον αντίποδα Σαράντης -2,8%, ΟΠΑΠ -2%, ΟΤΕ -1,8%,  Τιτάν -1,1%