Χρηματική αποζημίωση επιδικάστηκε σε οικογένεια αιτούντων άσυλο στη Θεσσαλονίκη, μετά τα σοβαρά εγκαύματα που υπέστησαν τα δύο ανήλικα παιδιά της από πυρκαγιά που ξέσπασε το 2016 σε Δομή Προσωρινής Φιλοξενίας Αιτούντων Άσυλο.
Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΑΡΣΙΣ - Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων, η νομική της υπηρεσία ανέλαβε την προσφυγή της οικογένειας το 2018 στο Διοικητικό Πρωτοδικείο, ζητώντας αποζημίωση από το Ελληνικό Δημόσιο για όσα υπέστησαν. Πριν από λίγες μέρες, η αγωγή έγινε δεκτή από το Τριμελές Διοικητικό Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης, που αναγνώρισε την υποχρέωση του Ελληνικού Δημοσίου για αποζημίωση.
Σύμφωνα με το σκεπτικό της δικαστικής απόφασης που παραθέτει η ΑΡΣΙΣ στην ανακοίνωσή της, «οι αρμόδιες αρχές της Δομής σε χώρο που είχε μισθωθεί από το ελληνικό δημόσια, είχαν την υποχρέωση να διασφαλίσουν αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης και ασφαλείς υποδομές στέγασης στους αιτούντες άσυλο».
Η Α. μαζί με τα δύο ανήλικα παιδιά της είχαν έρθει από τη Συρία στην Ελλάδα το 2016, ζητώντας διεθνή προστασία και, συγκεκριμένα, οικογενειακή επανένωση με τον σύζυγο της και πατέρα των παιδιών στην Γερμανία. Στη συγκεκριμένη Δομή, η μητέρα και τα δύο παιδιά της, όπως και εκατοντάδες άλλοι αιτούντες άσυλο, έμεναν σε σκηνές τοποθετημένες εντός κτιρίου. Τον Νοέμβριο του 2016 εκδηλώθηκε πυρκαγιά στο εσωτερικό της σκηνής, όπου διέμενε η Α. και τα παιδιά της και σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, οφειλόταν σε βραχυκύκλωμα ηλεκτρικού καλωδίου μέσα στη σκηνή. «Επιπλέον» τονίζεται σχετικά στην ανακοίνωση, «η Πυροσβεστική κατέγραψε ότι καμία σκηνή δεν διέθετε θέρμανση και οικιακές συσκευές, ενώ οι φιλοξενούμενοι αναγκάζονταν να συνδέσουν καλώδια με πρόχειρο τρόπο, από τον κοινόχρηστο χώρο στις σκηνές, προκειμένου να ζεσταθούν».
Από την πυρκαγιά, ο γιος της Α., ηλικίας τότε 8 ετών, υπέστη πολύ σοβαρά εγκαύματα σε περιοχές του σώματος, συνολικής επιφάνειας 40%. Το παιδί νοσηλεύτηκε σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας με μηχανική υποστήριξη και στην συνέχεια υπεβλήθη σε πολλαπλές χειρουργικές επεμβάσεις για τοποθέτηση δερματικών μοσχευμάτων στο μεγαλύτερο μέρος του προσώπου και των άκρων. Εγκαύματα προκλήθηκαν και στην ανήλικη κόρη της Α., ηλικίας 5 ετών τότε, η οποία επίσης νοσηλεύτηκε.
Ο δικηγόρος της ΑΡΣΙΣ Κώστας Κυρμανίδης δεν θέλησε να αναφέρει το ύψος της αποζημίωσης που επιδικάστηκε, ωστόσο διευκρίνισε, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι για το παιδί απαιτούνται και άλλες επεμβάσεις για την αντιμετώπιση των εγκαυμάτων, ενώ η μητέρα με τα δυο παιδιά έχουν επανενωθεί πλέον με τον σύζυγο στη Γερμανία.
ΑΠΕ-ΜΠΕ