Διεθνή

Αποχωρούν οι Σέρβοι από την κυβέρνηση του Κοσόβου


Την απόφαση να αποχωρήσουν αποφάσισαν από την κυβέρνηση του Ράμους Χαραντινάι πήραν οι πολιτικοί εκπρόσωποι των Σέρβων, ενώ ανακοίνωσαν πως θα πάψουν να παρέχουν ψήφο εμπιστοσύνης στο Κοινοβούλιο. 

Η απόφαση αυτή λήφθηκε μετά από διαβουλεύσεις που είχαν στο Βελιγράδι με τον Πρόεδρο της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

Η αποχώρηση των Σέρβων από την κυβέρνηση του Κοσόβου αποτελεί αντίδραση για τη σύλληψη και απέλαση, χθες στη Μίτροβίτσα, του αξιωματούχου της σερβικής κυβέρνησης Μάρκο Τζούριτς. Ο Σέρβος Πρόεδρος χαρακτήρισε τη σύλληψη του Τζούριτς ως προσπάθεια τρομοκράτησης του σερβικού πληθυσμού.

Η «Σερβική Λίστα» στην κυβέρνηση Χαραντινάι συμμετείχε με έναν αντιπρόεδρο, τρεις υπουργούς και έξι υφυπουργούς. Η αποχώρηση τους ενδέχεται να προκαλέσει κυβερνητική κρίση στο Κόσοβο αν ο Ράμους Χαραντινάι δεν μπορέσει να βρει άλλους πολιτικούς συμμάχους για να διατηρηθεί στην εξουσία.

Οι πολιτικοί εκπρόσωποι των Σέρβων, σε συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε μετά την συνάντηση που είχαν με τον Αλ. Βούτσιτς, ανακοίνωσαν επίσης ότι από τις 20 Απριλίου θα κινήσουν, μονομερώς, τις διεργασίες για την σύσταση της Ένωσης Σερβικών Δήμων. Η δημιουργία του θεσμικού αυτού οργάνου εκπροσώπησης της σερβικής μειονότητας στο Κόσοβο ήταν υποχρέωση της Πρίστινας που απορρέει από την συμφωνία των Βρυξελών του 2013, ωστόσο ποτέ δεν υλοποιήθηκε.

Εξάλλου, ο κ. Βούτσιτς, μετά την έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, αργά χθες το βράδυ, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι η αστυνομία του Κοσόβου είχε τη λογιστική υποστήριξη της ευρωπαϊκής αστυνομικής δύναμης EULEX και την πολιτική υποστήριξη δυτικών χωρών.

Υποστήριξε ακόμα ότι πρόκειται για επίδειξη δύναμης από την πλευρά της Πρίστινας με στόχο να αποδείξει ότι είναι σε θέση να επιβάλει την κυριαρχία της στο βόρειο Κόσοβο, ενώ προειδοποίησε ότι το Βελιγράδι δεν θα ανεχθεί την ταπείνωση του σερβικού πληθυσμού στο Κόσοβο και δεν θα επιτρέψει ενέργειες που οδηγούν στον εκτοπισμό των Σέρβων, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ.

«Οι Αλβανοί τρομοκράτες δεν θα μπορέσουν να βλάψουν τους Σέρβους στο Βόρειο Κόσοβο, ούτε μόνοι τους, αλλά ούτε σε συνεργασία με τους δυτικούς εντολείς τους. Αυτό το μήνυμα μετέφερα με σαφήνεια σήμερα στους δυτικούς εταίρους» τόνισε ο κ. Βούτσιτς.

Ο πρόεδρος της Σερβίας αρνήθηκε να απαντήσει σε ερώτηση δημοσιογράφου αν επικοινώνησε με το πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν. «Θα προτιμούσα να σας πω με ποιον δεν ήθελα να επικοινωνήσω παρά με ποιον επικοινώνησα» απάντησε.