“Ανθρακες” - και όχι... υδρογονάνθρακες – αποτελεί πλέον για τους διεθνείς πετρελαϊκούς κολοσσούς ο “θησαυρός” των ελληνικών κοιτασμάτων, για τα οποία είχαν δώσει τα προηγούμενα χρόνια μάχες προκειμένου να αποκτήσουν δικαιώματα έρευνας-εκμετάλλευσης.
Το μήνυμα δίνεται από την ισπανική Repsol, η οποία συμμετείχε σε τρία projects έρευνας-εντοπισμού κοιτασμάτων στο Ιόνιο, στην Αιτωλοακαρνανία και στην περιοχή Ιωαννίνων: Τον Ιανουάριο η Repsol και η συνεργαζόμενη Energean εγκατέλειψαν το project της Αιτωλοακαρνανίας άνευ ανταλλάγματος, τον Μάρτιο το ισπανικό γκρουπ αποχώρησε από την κοινοπραξία των Ιωαννίνων και τώρα φεύγει και από το μπλοκ του Ιονίου, όπου είχε το 50% και το μάνατζμεντ.
Στο project του Ιονίου μένουν ως μοναδικός παραχωρησιούχος με το υπόλοιπο 50% τα ΕΛΠΕ (“Ελληνικά Πετρέλαια”), που ενδέχεται να αποκτήσουν το μερίδιο των Ισπανών και να αναζητήσουν άλλο εταίρο.
Ο προβληματισμός των διεθνών επενδυτών
Η πλήρης και οριστική αποχώρηση της Repsol από τα projects έρευνας-εντοπισμού-εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στην Ελλάδα, συναρτάται με τη γενικότερη στρατηγική του ισπανικού ομίλου, ο οποίος περιορίζει δραστικά τις επενδύσεις του στον τομέα έρευνας και παραγωγής (E&P), εγκαταλείοντας 20 από τα 34 projects όπου συμμετείχε.
Παράλληλα όμως αποτελεί μία σαφή ένδειξη ως προς τον προβληματισμό των διεθνών ομίλων σχετικά με τις προοπτικές στην έρευνα-εκμετάλλευση ελληνικών κοιτασμάτων – τα οποία μένει βέβαια να εντοπισθούν και να επιβεβαιωθεί ότι είναι αξιοποιήσιμα.
Ο προβληματισμός αφορά το ρίσκο των ερευνών-επενδύσεων στην Ελλάδα, την πιθανότητα ανεύρεσης εκμεταλλεύσιμων κοιτασμάτων και τις προοπτικές στην αγορά ενέργειας την ώρα που η “πράσινη μετάβαση” γίνεται κατευθυντήριος άξονας της εθνικής και της ευρωπαϊκής ενεργειακής στρατηγικής.