Πολιτική

Αποθήκη ψυχών η Ελλάδα: 49.085 πρόσφυγες στην επικράτεια


Μπορεί ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας να είχε δηλώσει πως χωρίς τη συμφωνία η Ελλάδα θα κατέληγε σε αποθήκη ψυχών, ωστόσο και λίγες ημέρες μετά τη συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας δεν φαίνεται να υπάρχει φως στο τούνελ του προσφυγικού δράματος. Καθημερινά φτάνουν στη χώρα μας δεκάδες πρόσφυγες και μετανάστες από τα τουρκικά παράλια, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι, στις δύο πρώτες ημέρες εφαρμογής της συμφωνίας 1662 νέες αφίξεις καταγράφηκαν στα νησιά του Αιγαίου, με τις περισσότερες στη Μυτιλήνη και την Χίο. Ο αριθμός των προσφύγων που έχουν εγκλωβιστεί στη χώρα μας αγγίζει σχεδόν τους 50.000. 

Συγκεκριμένα, στους 49.085 ανέρχονται οι πρόσφυγες που παραμένουν εγκλωβισμένοι σε όλη την επικράτεια, σύμφωνα με την τελευταία καταγραφή που έγινε και η οποία δημοσιοποιήθηκε το πρωί της Τετάρτης από το Συντονιστικό Όργανο για την προσφυγική κρίση. Ο αριθμός αυτός είναι μειωμένος σε σχέση με τα επίσημα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα μόλις μία ημέρα πριν, την Τρίτη, και έκαναν λόγο για πάνω από 52.000 πρόσφυγες σε όλη τη χώρα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τετάρτης, στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου ο αριθμός των προσφύγων ξεπερνά του 3.800, οι περισσότεροι εκ των οποίων βρίσκονται σε Λέσβο και Χίο.

Στην Αττική βρίσκονται συνολικά 13.850 πρόσφυγες και στην κεντρική Ελλάδα 2.933.

Ο μεγαλύτερος αριθμός προσφύγων συγκεντρώνεται στα βόρεια της χώρας, αγγίζοντας τους 28.412, οι περισσότεροι εκ των οποίων (12.000) βρίσκονται στον καταυλισμό της Ειδομένης στα σύνορα με την ΠΓΔΜ.

Αρνούνται να μπουν στα πούλμαν στον Πειραιά

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις προσφύγων και μεταναστών ανά την επικράτεια. Στον Πειραιά το πρωί όσοι έφθασαν από τα νησιά αρνήθηκαν να επιβιβαστούν σε πούλμαν που βρίσκονταν στο σημείο, προκειμένου να τους μεταφέρουν σε κέντρο προσωρινής φιλοξενίας στην Πιερία.  

Στο λιμάνι έφτασαν δύο πλοία με 260 άτομα, ενώ σύμφωνα με την τελευταία καταμέτρηση, οι μετανάστες και οι πρόσφυγες στο μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας ανέρχονται σε 4.700.

Σύγχυση στην κυβέρνηση για τον στρατό στην Ειδομένη

Σύγχυση φαίνεται πως έχει προκληθεί στην κυβέρνηση με το θέμα της τροφοδοσίας των προσφύγων στην Ειδομένη από το στρατό. Ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας μιλώντας στον ΣΚΑΪ υπογράμμισε πως ο στρατός θα σταλεί στον πρόχειρο καταυλισμό ώστε να καλυφθούν ανθρωπιστικές ανάγκες αυτών των ανθρώπων, όπως η σίτιση. Από την άλλη, ο πουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος ξεκαθάρισε ότι οι ένοπλες δυνάμεις δεν είναι υπηρεσία τροφοδοσίας τροφίμων. Όπως είπε ο στρατός ανέλαβε ένα έργο συγκεκριμένο, να φτιάξει τις υποδομές άμεσα και να οργανώσει την λειτουργία τους.

Ο στρατός σύμφωνα με τον κ. Καμμένο ανέλαβε την τροφοδοσία, μέσω εταιρειών, σε οργανωμένα κέντρα φιλοξενίας και υπογράμμισε ότι η Ειδομένη δεν είναι οργανωμένο κέντρο και ο στρατός δεν πρόκειται να εμπλακεί.

Για το θέμα της τρομοκρατίας, μετά και τις χθεσινές αιματηρές επιθέσεις  στις Βρυξέλλες, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας τόνισε ότι είναι ένα τεράστιο θέμα που πρέπει να μας απασχολήσει όλους. Όπως είπε υπάρχει διείσδυση τρομοκρατών και στα Βαλκάνια, ωστόσο σημείωσε ότι οι πρόσφυγες είναι θύματα αυτών.

Όπως είπε η διεθνής κοινότητα οφείλει να ασχοληθεί με την ασφάλεια αλλά, οφείλει να ασχοληθεί και με την προπαγάνδα που κάνουν οι φονταμενταλιστές

Τόνισε, χαρακτηριστικά ότι οι σύριοι πρόσφυγες είναι θύματα των τζιχαντιστών και ότι δεν πρέπει να συνδέουμε τους πρόσφυγες με την τρομοκρατία, αυτό είπε "είναι πολύ επικίνδυνο".

Επισήμανε ότι "πρέπει να παρθούν αυστηρά μέτρα για όποιον εισέρχεται στην Ευρώπη" και ανέφερε ότι "το ευρωπαϊκό σύστημα με τα δακτυλικά αποτυπώματα είναι ανίκανο να ταυτοποιήσει τον οποιονδήποτε". Όπως είπε ο κ. Καμμένος "θα επιμείνουμε για τη δημιουργία κοινής βάσης δεδομένων και ανταλλαγής πληροφοριών".