Πολιτική

Απόσυρση της έφεσης για το Brexit ζητούν ανώτεροι Συντηρητικοί


Να αποσύρει την έφεση κατά της απόφασης του Ανώτατου Δικαστηρίου της χώρας, που δίνει στη βρετανική βουλή την επιλογή να ψηφίσει υπέρ ή κατά της ενεργοποίησης του Brexit, καλούν την πρωθυπουργό Τερέζα Μέι  ανώτερα στελέχη του Συντηρητικού κόμματος.

Όπως αναφέρει το Reuters, η κυβέρνηση έχει ασκήσει έφεση, η οποία αναμένεται να εξεταστεί από το Ανώτατο Δικαστήριο στις αρχές Δεκεμβρίου. Η κατάσταση όμως περιπλέκεται, καθώς το δικαστήριο επέτρεψε στα κοινοβούλια της Ουαλίας και της Σκωτίας να λάβουν μέρος στη διαδικασία. Ως γνωστόν, κατά το δημοψήφισμα για την έξοδο της Βρετανίας από την Ε.Ε., η Σκωτία ψήφισε κατά πλειοψηφία υπέρ της παραμονής.   

Ο σερ Όλιβερ Λέτγουιν, ο υψηλόβαθμος Συντηρητικός που πρωτοστάτησε υπέρ του Brexit, προειδοποίησε την πρωθυπουργό ότι εάν η κυβέρνηση επιμείνει στην έφεση και ηττηθεί, υπάρχει κίνδυνος το Ανώτατο Δικαστήριο να παραχωρήσει αυξημένες αρμοδιότητες και στα τοπικά κοινοβούλια, ακόμα και το δικαίωμα βέτο περιπλέκοντας περαιτέρω την ενεργοποίηση του Άρθρου 50 της Συνθήκης της Λισσαβόνας.

Ανάλογες ήταν και οι δηλώσεις άλλων υψηλών στελεχών του κόμματος, όπως του Ντόμινικ Γκριβ και του σερ Έντουαρντ Γκαρνιέ, οι οποίοι καλούν τη Μέι αντί να αναλωθεί σε αυτή την αμφίβολης έκβασης νομική μάχη να επικεντρωθεί στην κατάρτιση ενός σαφούς χρονοδιαγράμματος για κατάθεση της πρότασης για Brexit στη βρετανική Βουλή.

Από την πλευρά της η πρωθυπουργός της Σκωτίας, Νίκολα Στέρτζον, σε δηλώσεις της ανέφερε ότι σκοπός της δεν είναι να σταματήσει το Brexit, αλλά να διαβεβαιωθεί ότι η φωνή της Σκωτίας θα ακουστεί σε αυτή τη νομική διαδικασία.

Πάντως, σύμφωνα με έγγραφο της συμβουλευτικής εταιρίας Deloitte, το οποίο διέρρευσε στον Τύπο,  οι διχογνωμίες που υπάρχουν για το ζήτημα εντός του υπουργικού συμβουλίου, θα μπορούσαν να καθυστερήσουν την ενεργοποίηση της διαδικασίας της βρετανικής εξόδου από την Ένωση, ως και έξι μήνες .

Από την πλευρά της η βρετανική κυβέρνηση  απέρριψε την έκθεση ως αναξιόπιστη, δηλώνοντας ότι η ενεργοποίηση του Άρθρου 50 της Συνθήκης της Λισσαβόνας θα λάβει τόπο τον ερχόμενο Μάρτιο, όπως είχε εξαγγείλει εξ αρχής η Μέι.