Πολιτική

Αποστολίδης: ένα στο 4 φάρμακα δίνονται δωρεάν από τις φαρμακευτικές


«Η  αύξηση χρονίων νοσημάτων, ο γηράσκων πληθυσμός, η αύξηση των ανασφάλιστων και η έλλειψη Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, οδηγούν στην αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης» ανέφερε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) κ. Πασχάλης Αποστολίδης, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο συνέδριο Pricing & Reimbursement που γίνεται σήμερα στο Divani Caraver από το Health Daily.

Ωστόσο, το δυσκολότερο για τις εταιρείες όπως είπε είναι το μη βιώσιμο περιβάλλον λόγω των εισπρακτικών μέτρων που έχουν επιβληθεί. Για παράδειγμα, όπως είπε, οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις καλύπτουν 1 στα 4 φάρμακα δωρεάν, και αυτό δεν είναι καθόλου βιώσιμο για τη φαρμακοβιομηχανία. «Απαιτείται ένα προβλέψιμο επιχειρηματικό περιβάλλον» τόνισε ο κ. Αποστολίδης και συνέχισε.

«Έχουμε αύξηση δαπάνης με ανεξέλεγκτους όγκους κατανάλωσης, λόγω της μη εφαρμογής του πλαφόν συνταγογράφησης. Πρέπει να εφαρμοστούν Αρχεία Ασθενών και τα θεραπευτικά πρωτόκολλα για μείωση του όγκου συνταγογράφησης».

Όπως ανέφερε ο κ. Αποστλίδης, το φάρμακο αποτελεί πλέον μόνο το 15 % των συνολικών δαπανών υγείας, γι αυτό το κράτος θα πρέπει να δει και τα άλλα κέντρα κόστους που αντιστοιχούν στο υπόλοιπο 85%.

Αναφερόμενος στα νέα φάρμακα ο κ. Αποστολίδης, σημείωσε ότι αναμένονται 7.000 νέα σκευάσματα στην αγορά γι αυτό πρέπει άμεσα να χρησιμοποιηθεί όπως στο εξωτερικό η Αξιολόγηση Τεχνολογιών Υγείας. «Η τιμολόγηση φαρμάκων στην Ελλάδα επηρεάζει το παγκόσμιο σύστημα τιμών. Οι τιμές στην Ελλάδα χρησιμοποιούνται ως τιμές αναφοράς σε πολλές χώρες. Χρειαζόμαστε ένα απλοποιημένο σύστημα τιμολόγησης και αποζημίωσης. Συνεργαζόμαστε με την Κυβέρνηση και το Σύστημα Υγείας, για άμεση πρόσβαση των ασθενών στα φάρμακα» τόνισε ο Πρόεδρος του ΣΦΕΕ.

Κωλέτης: Η υποκατάσταση φαρμάκων εκτοξεύει τη δαπάνη

Το γεγονός ότι παλαιά φάρμακα υποκαθιστούνται από νεότερα και πιο ακριβά, ενώ και το ότι όλα τα νέα φάρμακα μπαίνουν στη Θετική Λίστα χωρίς φραγμούς, είναι από τα σοβαρά προβλήματα που εκτοξεύουν τη φαρμακευτική δαπάνη, σύμφωνα με τον Αντιπρόεδρο της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) κ. Θεόδωρο Κωλέτη.

Επιπλέον όπως είπε, έχουν διαλυθεί οι τιμές των γενοσήμων ενώ, καθυστερεί η τιμολόγηση των νέων γενοσήμων τα οποία θα βοηθήσουν τα Ασφαλιστικά Ταμεία και θα μειώσουν τη φαρμακευτική δαπάνη.

Πενταγφράγκας: Λάθος ο τρόπος καθορισμού των τιμών

Το λάθος τρόπο καθορισμού των τιμών που γίνεται από ελάχιστους ανθρώπους που εργάζονται υπό πίεση, τόνισε ο κ. Εντεταλμένος Σύμβουλος της ΠΕΦ κ. Βασίλης Πενταφράγκας.

Όπως είπε, οι τιμές των φαρμάκων βασίζονται στο μέσο όρο των 22 μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, γεγονός που αποτελεί μια υπεραπλουστευμένη λογική που δεν προτείνεται από την ΠΕΦ. 

Σύμφωνα με τον κ. Πενταφράγκα, η κάθε χώρα έχει τιμολόγηση ανάλογα με τα ασφαλιστικά συστήματα και τις εθελοντικές αυξομειώσεις του κάθε κατόχου άδειας κυκλοφορίας. Επίσης, πολλές χώρες λόγω της συναλλαγματικής αξίας των νομισμάτων τους επηρεάζουν τις αντίστοιχες τιμές φαρμάκων. Ενώ, κάθε φάρμακο κάτω από 12 €, δεν προσφέρει εξοικονόμηση, γιατί αντικαθίσταται από πολύ ακριβότερες θεραπείες.

Από την άλλη, οι τιμές των γενοσήμων έχουν φτάσει σήμερα στο 20-30% των τιμών που είχαν το 2009.Σε αυτό έρχεται να προστεθεί η εφαρμογή των rebates και  clawback τα οποία στην κυριολεξία εξοντώνουν τις ελληνικές φαρμακευτικές επιχειρήσεις, τόνισε ο κ. Πενταφράγκας.

 

 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις