Άμυνα & Διπλωματία

Αποστολάκης: Λύσεις με τους λιγότερους δυνατούς συμβιβασμούς, χωρίς εκπτώσεις σε θέματα ευπαθών ομάδων


Λαμβάνοντας υπόψιν «την ανάγκη ελαχιστοποίησης του κόστους που προκαλείται στον κρατικό προϋπολογισμό, προτείνουμε λύσεις με τους λιγότερους δυνατούς συμβιβασμούς και χωρίς εκπτώσεις σε θέματα που αφορούν ευπαθείς ομάδες, προβλήματα υγείας και ανθρώπινα δικαιώματα, συμπαραστεκόμενοι όσο γίνεται περισσότερο στο προσωπικό μας», επισήμανε μεταξύ άλλων ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής για το νομοσχέδιο του υπουργείου.

Αναφερόμενος στον σταθεροποιητικό ρόλο που διαδραματίζουν οι Ένοπλες Δυνάμεις στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, ο κ. Αποστολάκης παρατήρησε ότι «η εικόνα που πρέπει να έχουν οι Ένοπλες Δυνάμεις μιας χώρας στρατιωτικά αξιόπιστης και ισχυρής, με διεθνή λόγο και ρόλο, πρέπει να είναι μια εικόνα αποφασιστικότητας και συνοχής. Και σε ακριβώς αυτήν τη συνοχή αποσκοπεί η διαρκής μέριμνα του προσωπικού, η διατήρηση του αισθήματος δικαιοσύνης, η επιβράβευση της προσφοράς, το πνεύμα κατανόησης, η παροχή κινήτρων, ο σεβασμός των δικαιωμάτων, η συνδρομή στις προσωπικές και οικογενειακές ανάγκες. Η διατήρηση δε της αποτελεσματικότητας είναι πρωτίστως ζήτημα ηθικού. Το ηθικό είναι αυτό που έχει επαυξήσει το αξιόμαχο και το στρατιωτικό μας κύρος σε περιφερειακό και συμμαχικό επίπεδο, παρά την κρίση, παρά τις περικοπές, παρά τη διεθνή ρευστότητα και τις ασύμμετρες απειλές που έχουμε να αντιμετωπίσουμε», συμπλήρωσε.

Ο κ. Αποστολάκης γνωστοποίησε ότι σχετικά με την πρόταση για καθιέρωση αμετάθετου μετά τη συμπλήρωση 25 ετών υπηρεσίας «προς το παρόν δεν πρέπει και δεν μπορεί να γίνει δεκτή», καθώς «δεσμεύει την υπηρεσία για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, το οποίο μπορεί να υπερβαίνει το 1/3 του υπηρεσιακού βίου των στελεχών και αναγκαστικά επηρεάζει το αξιόμαχο του στρατεύματος».

Επίσης, ανέφερε πως «το άρθρο 36 που αφορά την τροποποίηση των διατάξεων του Κώδικα Δικαστικού Σώματος των Ενόπλων Δυνάμεων αποσύρεται, γιατί προβλέπονται κάποιες ρυθμίσεις να γίνουν στη Συνταγματική Αναθεώρηση».

Αναφερόμενος στις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας επικεντρώθηκε:

-Στην εναρμόνιση της νομοθεσίας για τους αντιρρησίες συνείδησης με το γενικότερο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Συνθήκης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου. «Με την εναλλακτική θητεία», ανέφερε, παρέχονται κάποιες πραγματικές υπηρεσίες στο κοινωνικό σύνολο και δεν υπάρχει λόγος να διαρκεί περισσότερο ή να έχει τιμωρητικό χαρακτήρα. «Αυτή είναι πάγια θέση των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου και την υλοποιούμε. Το ζήτημα των προσωπικών πεποιθήσεων είναι θέμα επιλογής της κατάλληλης επιστημονικής ειδικότητας και όχι αντικειμενικότητας ή αμεροληψίας», προσέθεσε, «και καλό είναι να είμαστε προσεκτικοί και να μη δημιουργούμε εντυπώσεις σχετικά με την ακεραιότητα των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων χωρίς λόγο», σχολίασε. Ως προς την επιλογή των καθηγητών αυτών από την περιοχή της Αττικής, είναι εύλογο, είπε, γιατί με τον τρόπο αυτόν μειώνουμε και το κόστος της παρεχόμενης αποζημίωσης, αλλά και είναι ευχερέστερη η παρουσία τους στις συνεδριάσεις των επιτροπών», προσέθεσε.

-Στη ρύθμιση με την οποία «συνιστώνται τα Γραφεία Νομικής Προστασίας Στελεχών, με σκοπό να παρέχουν άμεση και απευθείας ενημέρωση στα στελέχη σχετικά με υπηρεσιακές υποθέσεις, που τα αφορούν άμεσα και προσωπικά, αλλά και να συνδράμουν τα επιτελεία στον εντοπισμό τυχόν περιπτώσεων κακοδιοίκησης». Επέλεξαν κάποιοι, παρατήρησε, να παρουσιάσουν μια στρεβλή εικόνα της διάταξης αυτής, κάνοντας λόγο για παράκαμψη της ιεραρχίας και για πλήγμα στην πειθαρχία των Ενόπλων Δυνάμεων. «Και το έκαναν με οξύ και απρεπές ύφος, με προσωπικές κατηγορίες εναντίον μου στην Επιτροπή και με αναρτήσεις στα κοινωνικά δίκτυα και στον Τύπο. Πρόκειται φυσικά για παρερμηνεία και αναρωτιέμαι πόσο πιο καθαρή πρέπει να είναι η διατύπωση της διάταξης, ώστε και ο πλέον καχύποπτος να αντιληφθεί ότι αντικείμενο των Γραφείων είναι η ενημέρωση των στελεχών για το τι προβλέπει ο νόμος ως προς τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τους. Η ενημέρωση αυτή δεν λειτουργεί μόνο υπέρ του αισθήματος δικαίου που πρέπει να έχει το στέλεχος στην εκτέλεση της αποστολής του, αλλά και υπέρ της υπηρεσίας, δηλαδή ουσιαστικά των στελεχών που βρίσκονται σε θέσεις προϊσταμένων και πρέπει να διοικούν το προσωπικό δίκαια και με το λιγότερο δυνατό γραφειοκρατικό κόστος», δήλωσε σχετικά. «Αυτές είναι οι παράμετροι του θέματος που μπορούμε να συζητήσουμε, γιατί είναι και οι πραγματικές. Τα υπόλοιπα φοβάμαι ότι γίνονται μόνο για τη δημιουργία εντυπώσεων», σχολίασε.

-Στη ρύθμιση με την οποία επεκτείνεται η περίθαλψη στα στρατιωτικά νοσοκομεία των ανασφάλιστων και των οικογενειών όσων συμμετείχαν στα πολεμικά γεγονότα της Κύπρου το 1964, το 1967 και το 1974.

-Στην τροπολογία για τους Οπλίτες Βραχείας Ανακατάταξης με την οποία παρέχεται η δυνατότητα στους ήδη υπηρετούντες Οπλίτες Βραχείας Ανακατάταξης, εφόσον και οι ίδιοι το επιθυμούν, να παραμείνουν στις Ένοπλες Δυνάμεις για μία επιπλέον 3ετία. «Θέλουμε να έχουμε τη δυνατότητα να τους παρέχουμε περισσότερη και αρτιότερη εκπαίδευση, ώστε να τους αξιοποιούμε στη συνέχεια και επιχειρησιακά, είτε υπηρετούν στις μονάδες τους είτε στις Ειδικές Δυνάμεις. Επίσης, είναι ένα επιπλέον κίνητρο για να κάνουν αυτήν την επιλογή», ανέφερε σχετικά.

«Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας έχει αποδείξει σε όλη τη διάρκεια της δημοσιονομικής κρίσης ότι ο ανθρωποκεντρικός του προσανατολισμός παραμένει σταθερός και ότι φροντίζει συνεχώς και με κατάλληλες παρεμβάσεις να βελτιώνει το υπηρεσιακό και εργασιακό περιβάλλον του στρατιωτικού και του πολιτικού του προσωπικού», διαβεβαίωσε. Πρόκειται «για επένδυση που κάνει στο έμψυχο δυναμικό του, με σκοπό την εμπέδωση του αισθήματος δικαιοσύνης και ανταποδοτικότητας, τη διαφύλαξη των όρων σταθερής, πολύπλευρης και διαχρονικής συμμετοχής του σε κάθε κοινωνική ανάγκη, αλλά και την προάσπιση του πρωταρχικού του ρόλου για την εθνική άμυνα και την ασφάλεια της χώρας», κατέληξε.

 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις