Πολιτική

Απορροφά τους κραδασμούς το ΧΑ - Επιστρέφει η διάθεση για ρίσκο


Οι εκλογές στην Ελλάδα δεν βρίσκονται πια στο τραπέζι, οι αγρότες έχουν αποσυρθεί από τους δρόμους και η σκέψη ότι οι δανειστές θα αποσύρουν κάποιες από τις απαιτήσεις τους λόγω του προσφυγικού έχουν δώσει ώθηση στο Γενικό Δείκτη από τις 11 Δεκεμβρίου όταν το ΧΑ και οι ευρωπαϊκές αγορές σημείωσαν βραχυπρόθεσμα χαμηλά επίπεδα. Μέσα σε τρεις εβδομάδες τα κέρδη του ΓΔ είναι περίπου 30% και των τραπεζών 115%.

Μαζί με τις μετοχές, υπάρχει και μια καλή εικόνα στην αγορά ομολόγων με το spread στα δεκαετή να είναι τώρα στις 979 μονάδες βάσης, από τις 1.127 που είχε φτάσει στις 11 Φεβρουαρίου. Όλα δείχνουν ότι οι traders αδιαφορούν για το αν η ΕΕ και το ΔΝΤ θα τα βρουν ώστε να κλείσει η αξιολόγηση ή θεωρούν ότι η Ελλάδα θα περάσει με κάποιο θετικό τρόπο την αξιολόγηση.

Χθες πάντως το ΔΝΤ φάνηκε σκληρό, επιμένοντας ότι χρειάζονται μέτρα 7-9 δις. ευρώ για να προκύψει το πρωτογενές πλεόνασμα κατά 3,5% επί το ΑΕΠ. Αυτό έφερε σήμερα στην αγορά διακυμάνσεις καθώς κάποιοι πόνταραν στο ράλι και άλλοι θεώρησαν καλύτερο να πάρουν τα κέρδη τους. Στην συνέχεια, και καθώς τα ευρωπαικά χρηματιστήρια έχαναν έδαφος, περιορίστηκαν τα κέρδη.

Να σημειωθεί ότι διεθνώς τα πάντα ανεβαίνουν, μετοχές, junk bonds ακόμα και ο χρυσός. Το γεγονός ότι ανεβαίνουν οι μετοχές μαζί με το χρυσό δεν μπορεί να κρατήσει για πολύ, καθώς μόνο μια από αυτές τις δυο τοποθετήσεις μπορεί να είναι η σωστή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι υπήρξε την προηγούμενη εβδομάδα μαζική μετακίνηση κεφαλαίων σε ομόλογα υψηλού ρίσκου και ανάλογης απόδοσης (junk bonds) κάτι που δείχνει ότι η διάθεση για ρίσκο έχει επανέλθει. Όπως αναφέρει η Merrill Lynch, περίπου 5,8 δισεκατομμύρια δολάρια επενδύθηκαν στις 5 προηγούμενες εργάσιμες μέρες σε ομολογιακά αμοιβαία που τοποθετούνται σε junk bond, κάτι που απόλυτο μέγεθος αποτελεί ρεκόρ.

Από την άλλη μεριά, ο χρυσός έχει ανέβει κατά περίπου 22% από τα χαμηλά του Δεκεμβρίου, μπαίνοντας σε bull market για πρώτη φορά από το 2013.

Ο στρατηγικός αναλυτής της JP Morgan για τις μετοχές, Mislav Matejka, γράφει ότι δεν επενδύει στις μετοχές στην παρούσα φάση αν και αυτές κινούνται χαμηλότερα διότι τα τωρινά P/E δεν είναι αρκετά πιο κάτω σε σχέση με την αρχή της χρονιάς. Για τις ΗΠΑ το μέσο P/E είναι αυτή τη στιγμή υψηλότερα από ότι ήταν την 1η Ιανουαρίου του 2016, και συγκεκριμένα είναι στο 16,8 από 16,6.

Γυρνώντας στο ΧΑ, φαίνεται πως παρακολουθεί κατά πόδας τις ευρωπαϊκές αγορές και όταν βρίσκει ευκαιρία σημειώνει μεγαλύτερα κέρδη καθώς προεξοφλείται μια καλή έκβαση στο μέτωπο της αξιολόγησης. Η ανοδική τάση έχει εγκατασταθεί, και αν δεν υπάρξει ένας δεύτερος γύρος διεθνούς πτώσης, όλα δείχνουν ότι θα συνεχιστεί. Ο κίνδυνος όμως παραμονεύει και τώρα προέρχεται κυρίως από το διεθνές περιβάλλον.

Στατιστικά συνεδρίασης

Ο ΓΔ έκλεισε στις 552,8 μον. (-0,27%) αλλά αυτή τη φορά η λοκομοτίβα δεν ήταν οι τράπεζες. Ο τραπεζικός δείκτης στο -4,2%, η μεγάλη κεφαλαιοποίηση στο -0,5% και η μεσαία στο +0,03%. Ο τζίρος στα 72,7 εκατ. ευρώ.

Οι μετοχές της μεγάλης κεφαλαιοποίησης

 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις