Ακαρπες αποδεικνύονται μέχρι στιγμής οι προσπάθειες για την επίτευξη εκεχειρίας στην Ουκρανία, καθώς η Ρωσία επιμένει σε τελεσίγραφα και συνεχίζει τις πολεμικές επιχειρήσεις, ενώ η ουκρανική πλευρά προβάλλει σθεναρή αντίσταση σε στρατιωτικό και διπλωματικό επίπεδο, αρνούμενη την παράδοση της Μαριούπολης.
Η Ουκρανία δεν θα υποκύψει ποτέ σε τελεσίγραφα και πόλεις όπως το Κίεβο, η Μαριούπολη ή το Χάρκοβο δεν θα αποδεχτούν τη ρωσική κατοχή, είπε ο πρόεδρος Ζελένσκι, δηλώνοντας ότι οποιοσδήποτε συμβιβασμός με τη Ρωσία για τον τερματισμό του πολέμου πρέπει να εγκριθεί από τους Ουκρανούς σε δημοψήφισμα.
«Οι πρέπει πρέπει να μιλήσουν και να εγκρίνουν αυτήν ή την άλλη μορφή συμβιβασμού. Ποιοι θα είναι αυτοί οι συμβιβασμοί είναι το αντικείμενο των συνομιλιών μας με τη Ρωσία», είπε ο Ουκρανός πρόεδρος. Διευκρίνισε ότι ζητήματα που θα μπορούσαν να τεθούν σε οποιοδήποτε δημοψήφισμα αφορούν εδάφη που κατέχονται από ρωσικές δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένης της Κριμαίας, ή εγγυήσεις ασφαλείας που προσφέρονται στην Ουκρανία από χώρες αντί για ένταξη στο ΝΑΤΟ
Καθοριστικής σημασίας για τις εξελίξεις θα είναι η επικείμενη σύνοδος κορυφής του ΝΑΤΟ και το ταξίδι του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν στην Ευρώπη, με πρώτη στάση την Πολωνία, τη χώρα που ευθυγραμμίζεται περισσότερο με τις θέσεις του Κιέβου και παράλληλα σηκώνει το μεγαλύτερο βάρος της προσφυγικής κρίσης.
Απ' την πλευρά της Ρωσίας, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ προειδοποίησε ότι μια απόφαση για εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο θα επιδεινώσει την ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη. Επίσης, τόνισε ότι η Ρωσία είναι αρνητική στο ενδεχόμενο «ειρηνευτικής αποστολής» οποιαδήποτε χώρας του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία, και ότι η χώρα του θα εκλάβει ως αρνητική εξέλιξη την απόπειρα κρατών να παρέμβουν στην «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία..