Τις απολύσεις πάνω από 5.000 συμβασιούχων που υπηρετούν σε διάφορες υπηρεσίες του δημοσίου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα ζητεί η Κομισιόν, με την τελευταία έκθεσή της.
Η παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, διευκολύνει μεν την κυβέρνηση για να απολύσει όσους προσλήφθηκαν επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ταυτόχρονα «ανάβει κόκκινο» για νέες προσλήψεις συμβασιούχων.
Από το 2010 οι δανειστές έχουν εισχωρήσει και παρακολουθούν με απίστευτη ακρίβεια την πολιτική που εφαρμόζεται, μέχρι την παραμικρή λεπτομέρεια. Η εποπτεία συνεχίζεται με την ίδια αυστηρότητα και στην μεταμνημονιακή περίοδο, ξεσκονίζοντας τα «βιβλία» της ελληνικής κρατικής μηχανής.
Στο πλαίσιο αυτό, καταμετρώντας τους συμβασιούχους στο ελληνικό δημόσιο, διαπίστωσαν ότι ο αριθμός τους αυξήθηκε σημαντικά και ζητεί τη μείωσή του. Ειδικότερα στην έκθεσή της η Κομισιόν σημειώνει ότι λόγω των διαδοχικών εκλογικών αναμετρήσεων την άνοιξη και το καλοκαίρι του 2019 δεν έχει πραγματοποιηθεί μεγάλο μέρος από τις 6.628 μόνιμες προσλήψεις οι οποίες είχαν προγραμματιστεί για φέτος.
Αντίθετα, τονίζει ότι ενώ δεν υλοποιήθηκαν οι προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, αυξήθηκαν οι συμβασιούχοι. Όπως τονίζεται στην έκθεση, ο αριθμός των συμβασιούχων συνέχισε να αυξάνεται σταδιακά από την αρχή του χρόνου έχοντας φτάσει κοντά στους 77.000 από 71.643 που ήταν η συμφωνημένη οροφή προσλήψεων για το 2019.
Στο πλαίσιο αυτό η Κομισιόν ζητεί από την κυβέρνηση την αποχώρηση των 5.357 «υπεράριθμων» συμβασιούχων, που έχουν προσληφθεί στον «στενό» ή στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, ώστε η Ελλάδα να επανέλθει στα συμφωνημένα όρια σε ότι αφορά τον αριθμό του προσωπικού και το μισθολόγιο για το δημόσιο.
Η Κομισιόν ανησυχεί για δύο λόγους. Ο πρώτος είναι η αύξηση του μισθολογικού κόστους στο δημόσιο, μετά από μια 10ετία συρρίκνωσης. Ο δεύτερος λόγος αφορά στην ποιότητα των προσλήψεων συμβασιούχων σε βάρος των μονίμων προσλήψεων.
Τα κριτήρια για τις προσλήψεις συμβασιούχων είναι σχετικά χαλαρά, σε σχέση με τα κριτήρια που απαιτούν οι προσλήψεις μονίμων υπαλλήλων, που γίνονται μέσω του ΑΣΕΠ.
Επίσης, με την τακτική των επεκτάσεων της χρονικής ισχύος των συμβάσεων, οι συμβασιούχοι διεκδικούν τη μονιμότητα την οποία και συνήθως κερδίζουν στα δικαστήρια.
Έτσι, οι συμβασιούχοι καλύπτουν θέσεις στο δημόσιο τομέα, οι οποίες θα έπρεπε να καλυφθούν, με θέσεις μονίμων, που επιλέγονται μέσω των διαδικασιών του ΑΣΕΠ.
Η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει ότι οι συμβάσεις εργασίας που λήγουν, δεν θα ανανεωθούν και έτσι θα μειωθεί ο συνολικός αριθμός των συμβασιούχων, όπως απαιτεί η Κομισιόν.