Με απώλειες έκλεισαν, απόψε, οι ευρωαγορές, ενώ οι προειδοποιήσεις του επικεφαλής της Fed, Ζερόμ Πάουελ, ώθησαν προς το "κόκκινο".
Τα μεγάλα χρηματιστήρια της Γηραιάς Ηπείρου σημείωσαν πτώση, καθώς στην αποκάλυψη πως η Fed ίσως αυξήσει τα επιτόκια πάνω από το αναμενόμενο, λόγω των νέων στοιχείων γύρω από την οικονομία και τον πληθωρισμό, προχώρησε, στην ομιλία του στο Κογκρέσο, ο πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας των Ηνωμένων Πολιτειών. Σύμφωνα με το Reuters, ο ίδιος επεσήμανε πως Fed είναι έτοιμη να κινηθεί με μεγαλύτερα βήματα συνολικά αν το «σύνολο» των εισερχόμενων πληροφοριών καταδείξει ότι απαιτούνται πιο αυστηρά μέτρα για τον έλεγχο του πληθωρισμού.
«Τα τελευταία οικονομικά στοιχεία ήταν πιο ισχυρά από ό,τι αναμενόταν, το οποίο σημαίνει ότι το τελικό επίπεδο στο οποίο θα φτάσουν τα επιτόκια θα είναι πιθανότατα υψηλότερο από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως» δήλωσε και συμπλήρωσε ότι «αν το σύνολο των στοιχείων δείξει ότι απαιτείται πιο γρήγορη σύσφιξη, θα είμαστε προετοιμασμένοι να επιταχύνουμε τον ρυθμό των αυξήσεων επιτοκίων». Ο Πάουελ ανέφερε πως παρόλο που ο πληθωρισμός έχει αρχίσει να υποχωρεί, η διαδικασία για την επιστροφή του πίσω στο 2% έχει αρκετό δρόμο και αναταράξεις.
Χαμηλότερα έπεσε ο πήχης των προσδοκιών των καταναλωτών για τον πληθωρισμό της ευρωζώνης, κατά τον Ιανουάριο, σε αντίθεση με αυτές των αυξήσεων σε μισθών, όπως αναφέρουν τα ευρήματα έρευνας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, από περίπου 14.000 καταναλωτές σε έξι από τις μεγαλύτερες οικονομίες της ευρωζώνης. Ειδικότερα, οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό του 2023 διολίσθησαν στο 4,9% από 5% τον προηγούμενο μήνα και οι προσδοκίες τριετίας έπεσαν σε 2,5% από 3%, σύμφωνα με τις μέσες εκτιμήσεις. Τα νοικοκυριά περιμένουν άνοδο ονομαστικού εισοδήματος κατά 1,3% τους επόμενους 12 μήνες. Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της ΕΚΤ περιμένουν αύξηση των ονομαστικών μισθών κοντά στο 5% φέτος, την ταχύτερη των τελευταίων ετών, όντας βραχνάς για την ΕΚΤ αναφορικά με την προσπάθεια πτώσης του πληθωρισμού στο 2%.
Νωρίτερα, αύξηση στην παραγωγή πετρελαίου επιθυμούν οι Ηνωμένες Πολιτείες, συμπεριλαμβανομένου του ΟΠΕΚ+. Συγκεκριμένα, ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για Οικονομικά Ζητήματα, Ενέργεια και Περιβάλλον, Χοσέ Φερνάντες, με δηλώσεις του στο Γαλλικό Πρακτορείο, τόνισε: «Στο μέτρο που οι οικονομίες του κόσμου συνέρχονται, η κατανάλωση θα αυξηθεί». Και πρόσθεσε πως «θα θέλαμε να δούμε την προσφορά να ανταποκρίνεται στη ζήτηση». «Θα θέλαμε περισσότερη παραγωγή» αργού σε παγκόσμια κλίμακα, συμπεριλαμβανομένου του ΟΠΕΚ+, δηλαδή του ΟΠΕΚ και χωρών που έχουν συμμαχήσει με αυτόν, υπογράμμισε ο ίδιος.
Στα μακροοικονομικά της ημέρας, πτώση 10,9% σημείωσαν οι εργοστασιακές παραγγελίες στη Γερμανία τον Ιανουάριο. Μηνιαίως, οι εγχώριες παραγγελίες είχαν πτώση 5,3%, ενώ οι παραγγελίες εξωτερικού αυξήθηκαν κατά 5,5%. Από την ευρωζώνη μειώθηκαν κατά 2,9% και από τον υπόλοιπο κόσμο αυξήθηκαν κατά 11,2%. Οι νέες παραγγελίες κεφαλαιουχικών αγαθών σημείωσαν άνοδο 8,9% σε μηνιαία βάση τον Ιανουάριο, ενώ των ενδιάμεσων και καταναλωτικών προϊόντων διολίσθησαν 8,9% και 5,5% αντίστοιχα. Σε ετήσια βάση, οι παραγγελίες κατηφόρισαν κατά 10,9%.
Ειδικότερα, ο Stoxx Europe 600 τερμάτισε περίπου στις 460.61 μονάδες, μειωμένος σχεδόν 0.77%.
Ο Euro Stoxx 50 έκλεισε στις 4,277.55 μονάδες, με πτώση 0.84%.
Παράλληλα, ο βρετανικός FTSE 100 άγγιξε τις 7,917.89 μονάδες, πέφτοντας 0.15%.
Ο γερμανικός DAX κινήθηκε στις 15,558.05 μονάδες, με βουτιά 0.61%.
Ο γαλλικός CAC 40 όντας στις 7,339.27 μονάδες, διολίσθησε 0.46%.
Ο ιταλικός FTSE MIB έφτασε στις 27,756 μονάδες, με απώλειες 0.69%.
Κλείνοντας, ο ισπανικός IBEX 35 βρέθηκε στις 9,408.18 μονάδες, χάνοντας 1.08%.